Tant Raffa

Välkommen till Tant Raffas space i rymden. Här skrivs det om allt och inget men alltid med en stor dos av humor och ironi!

Kåldolmar...

Kategori: Allmänt

...var jag sugen på...
Ja, jag fick ett sug efter kåldolmar helt plötsligt (nej, jag är inte gravid) och för en gångs skull blir det halvfabrikat hos tant raffa.
Familjen Dafgård blir det till middag idag, hade ingen lust att göra dolmarna själv, det tar sån tid och om jag ska vara ärlig så tycker jag att det är tråkigt!
Men, men, det blir nog bra med Dafgård´s...
I eftermiddag ska jag hjälpa äldsta dottern med att städa huset de ska flytta till eftersom det var en överenskommelse med ägarna då de själva flyttat till Kina på några år och inte hann med själva flyttstädningen.
Själva flytten kommer att gå av stapeln på lördag och då kommer mormors lillprins Ture med föräldrar och hjälper till också, det blir roligt!
Förhoppningsvis så blir det ett gäng med "flyttkarlar/kvinnor" så det går undan, det finns väl inget tråkigare än en flytt som bara drar ut på tiden, att man aldrig blir klar...
Maken, han ska på något "möte" med ett utav penionärsföretagen han är listad på och jag hoppas ju att han träffar massor med trevliga människor.
Själv ska jag ta och göra lite nytta, inte roligt men behövligt!
Ha dé!/tant raffa

Ibland tror man inte....

Kategori: Allmänt

...sina ögon...
Det var 7,5 minusgrader vid lunchtid då maken och jag var till Borlänge en sväng och vad såg vi..
Jo, en kvinna som var ute och rastade sin hund, inget ovanligt med det, men hon hade bara ett linne på sig på överkroppen!
Ett linne!

Runt höfterna hade hon en tröja knuten och så hade hon långbyxor och handskar..ja, dem hade hon väl för att det var kallt om händerna förmodar jag...

Sa till maken, att "den kvinnan är det synd om för hon svettas nog avsevärt mer än jag"..

Stackars människa!

Ha dé!/tant raffa

Vakna med halsont...

Kategori: Allmänt

...är inte så kul...
Javisst vaknade jag med halsont i morse och så känns det som om en förkylning är på ingående..
Inte för att det spelar någon roll att det är fredag, jag är ju "ledig" varje dag och har inga karensdagar, men ändå, det är ju helg..
Vi har inte så mycket på agendan i helgen, det är ju skidor på tv så då vet ju maken vad han kommer att göra, det blir väl ett tittande dagarna i ända kan jag tro.
Nästa helg måste vi vara kuranta för då ska äldsta dottern med familj flytta, maken som är "stor och stark" som lilla prinsessan säger, han är ju ett tillskott då det gäller att bära tunga saker, jag ska vara med dottern i huset och plocka in i skåp och lådor.
Det går ju bra, jag vet ju hur hon vill ha det..
Maten ska jag också stå för, tänker göra en Burgundisk köttgryta, den blir ju bara bättre om den får stå ett par dygn så den gör jag i mitten på veckan.
Vi blir en hel del som kommer att hjälpa till så själva flytten går nog på några timmar, det går ju undan om man är några stycken som kan kånka och bära.
Ute är det mulet idag, det singlar ner några enstaka snöflingor och det är bara omkring 3-4 minusgrader, ett ganska bra väder tycker jag.
Vi har inte fått speciellt mycket snö ännu i vinter, det verkar som om allt skitväder går förbi oss och inte gör det mig något, det får gärna bli vår nu..
Elvis, han är ute och busar med sin tjej just nu, de har verkligen roligt tillsammans, de jagar varandra upp och ner i äppelträdet, man kan nästan se hur de "ler"!
Jag tycker ju att det känns bra, att det finns åtminstone EN katt som han inte slåss med, då finns det ju hopp...
Ha dé!/tant raffa 

En riktig slappardag..

Kategori: Allmänt

...har vi idag maken och jag..
Nio kallgrader ute och inget speciellt på agendan, det gör ju att man kan ha en slappardag och kolla reprisen på "Stjärnorna på slottet" eftersom vi missade det i lördags.
Har inte tänkt gå utanför dörren på hela dagen och det känns så skönt!
Ska servera maken stekt fläsk med löksås till middag, det är väl det mest betungande jag ska göra idag...
Maken har burit in mer ved och fyllt upp vedlåren vi har på altanen och han har haft god hjälp utav Elvis, som säkert tyckt att husse varit lite "knäpp" idag då han varit och rotat på det ställe där Elvis brukar vara och leta "saker" att jaga...
Maken, han har även varit ute och gått på morgonen, han gör ju det nästan varje morgon tillsammans med en granne som även han är pensionär och som rastar sin dotters Greyhound varje dag.
Skulle kunna ge vad som helst för att kunna vara med, finns inget skönare än att vara ute och gå, men med kryckorna blir det ingen njutning precis..
Äldsta dottern och "personen" ska hyra ett hus inte så långt från oss så jag får väl börja med att gå dit, då kan jag ju vila innan jag ska gå hem igen, det blir nog bra!
Nej, nu ska jag ta och läsa en bra bok tror jag, ska det slappas så ska det!
Ha dé!/tant raffa

"Hjärterum och stjärterum"...

Kategori: Allmänt

...finns det ju något som heter..
Igår var det verkligen just det när vi var i Eskilstuna...
Vi var elva vuxna och tre barn och två hundar i ett rum och kök i en sommarstuga!
Både lunch och middag serverades och vi hade det jättetrevligt, måste ju säga, att äldsta dottern och "personen" hade fixat allting toppen!
Till lunch hade dottern gjort två olika sorters matpajer som var sååå goda och till middag blev det hummer, kräftor, räkor och lax!
Kvällen avslutades med ett jättefint fyrverkeri, det skulle ju firas "nyår" eftersom "personen" var borta på jobb under jul/nyår/trettonhelgen så gårdagen var en sammanslagning utav alltihop!
Jättetrevligt var det!
Alla mina små kungligheter var med och de skötte sig perfekt alla tre och jag var så stolt över dem, det var ju inte stora ytor att röra sig på om man så säger..
Svinkallt var det under förmiddagen (vi hade -17 grader här hemma när vi åkte på morgonen) men det blev varmare under dagen och när vi åkte hem efter elva igår kväll så var det faktiskt en grad varmt...
Vi är lite "sega" idag maken och jag, vi kom inte hem förrän klockan var närmare två på natten, vi är ju inte vana vid att vara vakna vid den tiden på dygnet och absolut inte vana att vara ute på vift vid den tidpunkten!
Men som sagt, det var det värt för det var en jättebra dag!
Maken, han har fullt upp med att åka skidor idag, det är både alpint och skidskytte så han är ju sysselsatt..
Ha dé!/tant raffa

Vilken trevlig kväll...

Kategori: Allmänt

...vi haft maken och jag..
För EN gångs skull så var det inte jag som körde och det innebar att jag fick dricka vin ikväll...
Vi var ju hembjudna till min absolut allra bästa vän på mat, en vän jag haft i snart 22 år och som jag delat både glädje och sorg med och som jag jobbat med och varenda dag haft glädje av.
Med andra ord, hon betyder oerhört mycket för mig!
Känner bara, som min yngsta dotter skulle ha sagt....kärlek, karma, vad sjutton som helst, det känns bara såååå bra!
Ha dé!/tant raffa

Det händer inte mycket...

Kategori: Allmänt

...just nu..
Man kan nästan säga, att det går på "tomgång", ingenting händer ju!
Eller...maken har haft full upp, han har varit till tandläkaren och så är han ute och går med en annan "gubbe" tidigt på förmiddagarna och igår var han på en... man kan säga "anställningsintervju" för ett annat veteranställe som behöver folk, så för hans del så är det ju full fart!
I morgon kväll är vi bortbjudna till min allra bästa vän, vi är några som hjälpte henne med flytten och nu vill hon bjuda igen med middag och det vet man väl, att man ska aldrig tacka nej till gratis mat!
Blir med största sannolikhet väldigt trevligt!
På lördag ska vi åka till Eskilstuna tur/retur, det blir lunch och middag med äldsta dottern, "personen" och de små kungligheterna.
Ture med föräldrar kommer visst också och så blir det "personens" familj och visst, det känns lite nervöst att träffa dem alla, men det går bra, förhoppningsvis kommer de att vara en del av vår familj framöver..
Vi har valt att inte sova kvar, vi har ju vår "gatuskräck" att måna om och eftersom äldsta dottern är i Eskilstuna så har vi ju ingen kattvakt.
Vet ju att Elvis klarar sig ett dygn, han går ju in och ut som han behagar och mat kan man ju lägga fram, men bara tanken på att han ska vara ensam hemma på natten gör, att framförallt maken säger stopp!
Givetvis ska Elvis ha husse hemma, fattas bara annat!!
Jag är ju inte speciellt förtjust i att sova över hos folk så för min del så gör det ingenting att åka fram och tillbaka samma dag.
Ute är det ganska varmt, omkring nollan, men det ska visst komma snö och så ska det bli kallare..
Maken har ett snöskottningsjobb att göra om det nu blir snö, det var en dam som har ringt och förvissat sig om att maken kommer och fixar undan snön även om hon inte är hemma, hon åkte bort igår och kvar hemma är hennes rullstolsburne make och det är ju viktigt att hemtjänsten kommer fram och även nattpatrullen.
Måste ju vara skönt att veta för henne, att även om snön vräker ner så fixar det sig..
Skönt för maken också, att få känna sig behövd..
Ja, jag tar ju bara saker och ting för givet jag!
Nej, nu ska jag göra en Doroteagryta, en gryta som min mor gjorde då jag bodde hemma och som jag trott var ett påhitt från hennes sida, men så googlade jag på det och tamejtusan, det fanns recept på den!
Ska bli intressant och känna om den smakar som den gjorde då mor serverade den..
Ha dé!/tant raffa

Sotar´n var hit idag...

Kategori: Allmänt

...och han klarade sig från att blåsa ner från taket!
Fy sjutton va det blåser här idag, värre än då "Emil" var i farten!
Vi har ju klarat oss från oväder hitintills, fast resten av landet varit väldigt drabbat, men nu får vi vår beskärda del..
Sotar´n kom i morse och det var samma som förra året, men då var han inte lika "snäll", han gnällde ju på än det ena än det andra då, fast vi nyligen hade haft en sotare här och kollat säkerheten.
Men som sagt var, idag var han "snäll" och gnällde inte på någonting!?
Elvis, han for som skjuten ur en kanon ut genom sin kattlucka då sotar´n satte igång sin dammsugare och sög rent i kakelugnen, det var faktiskt så att sotar´n fick sig ett gott skratt!
Fredagen den 13:e är det och även Tjugonde dag Knut så jag har börjat att plocka undan ljusstakar och bytt gardiner i köket, har skickat efter nya vita fina hissgardiner med både broderi och "spets", blev så bra så!
Nu ska jag göra lite gott tilltugg till maken och mig, han tittar på skidor på tv:n och jag sitter vi datorn..
Önskar alla en trevlig helg!
Ha dé!/tant raffa

Jodå, vi går mot ljusare tider..

Kategori: Allmänt


...märkte jag idag!
Det började inte skymma förrän vid 15.30-tiden och det kändes med ens som om att det inte är så långt till våren i alla fall...
Ha dé!/tant raffa

Gillar att handla billigt...

Kategori: Allmänt

...speciellt när det gäller mat!
Var till City gross idag och handlade och de hade billig högrev, billiga tjocka revben, billig färsk kyckling och billiga rotfrukter...
Nu står en gryta och puttar med massor av rotsaker och högrev, smakade av den för en stund sedan och mmmmm så gott det smakade!
Gör en stor gryta så det räcker till flera måltider, kanske dotter och små kungligheter vill ha lite också..
Annars så är det ganska trist just nu, det har väl med årstiden att göra antar jag och så har jag så förbenat ont i ryggen, det är inte ryggskott, men...
Ja, det går väl över det med till slut, tur man är kvinna så man är van att bita ihop.
Ute är det ganska kallt, ja, man kan ju inte jämföra med förra vintern, men det är i alla fall omkring 10 minusgrader och så fick vi lite snö igår, det kom väl 3-4 centimeter och det räcker, nu är det ljust ute i alla fall..
Elvis gillar inte kylan nåt vidare, han är inne väldigt mycket och "per automatik" så är han ganska understimulerad och det visar sig ju på så vis att han far som en projektil mellan väggar och tak!
Äter mycket mindre gör han också så vi har avmaskat honom, köpte en slags pasta på apoteket som man trycker ut på ena tassen och så slickar han i sig det, men jag kan tala om, att han gillar det inget vidare!
Men, det gäller att vara snabb i vändningarna och det kan jag vara om det gäller!
Nej, nu ska jag ta och kolla min gryta..
Ha dé!/tant raffa

Nu har Elvis "kastat ut" julen...

Kategori: Allmänt

...eller granen rättare sagt!
Det sägs ju, att en konstgjord gran inte barrar...
Kan tala om, att det gör den visst!
Ja, efter att Elvis har tagit den i besittning ett tag så tyckte jag riktigt synd om granen, men roligt hade han, det kan jag intyga!
Det är kallt idag, vi har dryga 15 minusgrader och Elvis tycker inte att det är så skönt ute tror jag, han har faktiskt uträttat sina behov på lådan för första gången sedan han hade tratt på huvudet och var tvungen att vara inne i somras.
Antar att det drar om rumpan om han ska sitta ute och göra behoven..
Vi har alltså mer eller mindre kastat ut julen idag, maken fick för sig att han skulle dammsuga på övervåningen och jag är ju inte den som säger nej, dum vore man ju då och det ena gav det andra liksom..
Själv har jag så ont i ryggen att det känns som om den vore av på mitten och jag kan ju känna mig liiiite irriterad att det var just idag som maken fick ett "ryck" för det finns inget "mellanläge" på honom utan som sagt, det ena ger det andra..
Nu hör det ju till saken, att maken tycker att han är så duktig så fort han gör något som har med hushållsarbete att göra och just idag är jag väl inte på så strålande humör eftersom jag har så förbaskat ont och det är ju faktiskt så, att vi har lite olika meningar om hur man städar...
Men, nu är det klart och det är ju skönt!
Eller klart...jag har inte bytt gardiner i köket ännu och jag låter adventsljusstakarna stå framme ett tag till, det är ju så mörkt och trist att det behövs lite ljus i fönsterna.
Ser fram emot kvällen och "Hinsehäxan" på tv 1, har läst boken av Lillemor Östlin och även det som skrivits om henne, tycker det är väldigt intressant och hoppas verkligen att de filmatiserat boken bra.
Ha dé!/tant raffa

Lite olika syn på det där med frukost...

Kategori: Allmänt

...har vi maken och jag..
"Det här, det är riktig frukost det" säger maken då han sitter och smaskar i sig grisfötter!
Elvis sitter på golvet bredvid och slickar sig om munnen, han får sig en smakbit emellanåt så han är väldigt nöjd!
Själv sitter jag med en tallrik fil och blåbär, det tycker jag är frukost, men det är väl tur, att "smaken är som baken"...
Det ska ju vara så bra med blåbär för synen sägs det ju, jag har ju fått väldigt dåligt mörkerseende och då så har jag börjat med både blåbär via tablettform (hälsokost) och att äta blåbär så ofta som möjligt.
"Tron kan ju försätta berg"...heter det ju och jag kommer att få falkblick, kan ju inte tro annat!
Trettonhelgen är det och idag ska maken se på skidor hela dagen, han njuter dessa dagar, även fast det inte går så bra för svenskarna..
Jag som inte har samma intresse, jag får väl försöka roa mig med något annat, har ju en strykhög som bara blir högre och högre, så visst finns det att göra om man bara vill..
Ute är det kallt idag, det är faktiskt 8,5 minus, tänk att förra året hade det varit svinkallt i flera veckor vid den här tiden, tur att vi klarat oss från det i alla fall.
Det regnade ju i förrgår och igår vade det "sisådär" väder, plusgrader på dagen och så blev det kallare under kvällen/natten och nu är det glansis på gatan!
Maken var ute och gick i en timme på morgonen tillsammans med en granne och han sa att det var med fara för både liv och lem som man var ute och promenerade idag, men förhoppningsvis så har kommunen varit ute och sandat..
Vill förtydliga lite angående de små kungligheterna och deras fader..
Fadern har barnen varannan helg och det är ju bra, men det jag inte riktigt kan förstå, det är att om han ändå är hemma med deras nya barn, varför kan inte de små kungligheterna få vara hos dem någon gång ibland även fast det inte är "hans helg"?!
De bor väldigt nära varandra, det är så pass att de små kungligheterna med lätthet skulle kunna gå dit själva om de fick för oss vuxna..
I "min värld" så hade ju jag som mor eller far varit glad om de små ville komma lite då och då, speciellt då de fått en lillebror som de vill knyta an till, det är ju svårt att göra om man bara träffas varannan helg..
Nu jobbar ju dotter/moder hela denna vecka och det är ju bra tycker jag att de små kungligheterna inte får vara på fritids då en av föräldrarna är hemma, då är ju fadern "tvungen" att ha dem eftersom han är ledig..
Nej, man kanske skulle ta en dust med strykhögen..
Ha dé!/tant raffa

Elvis har ätit dåligt...

Kategori: Allmänt

...har jag tyckt..
Ja, jag har varit lite fundersam varför han inte ätit som han brukar, men jag har ju fått förklaringen..
Råttor!
Han smaskar på stora feta råttor då han är ute och inte sjutton vill han ha någon "fejkad" mat då!
Såg honom jaga en råtta inne på grannarnas tomt nu på morgonen och visst, det är ju bra...
Grått och trist väder är det, ett par plusgrader och uppehåll...
Maken, han ska åka skidor idag, det är ju Tour de ski och alpint, han kommer att vara hur trött som helst till kvällen!
De små kungligheterna ska vara hos fadern denna vecka och det är ju bra eftersom han ändå är hemma med sin nya son.
Dottern ska jobba heltid och hon har ju haft barnen sedan annandagen så..
Kan tycka, att det är lite konstigt att man inte vill träffa sina barn oftare, att de ska kunna "knyta an" till sin lillebror, men det är väl jag som tänker konstigt kanske...
Ja, ja, det blir nog bra det också..
Ha dé!/tant raffa

Januari börjar året...

Kategori: Allmänt

...februari kommer näst...
Igår så snöade det och det var så fint!
Inatt har det spöregnat och det gör det fortfarande, det är ett par plusgrader och inte ens Elvis vill gå ut..
Jag har varit till frissan på förmiddagen och gud så skönt det är att vara nyklippt!
"Vilken tur, att du kom idag så man fick skratta lite" sa min frissa och det gör ju en glad, att man kan glädja någon alltså..
Min frissa har en särbo som fått akut leukemi och det är tufft för dem båda just nu, med intensivbehandling och lasarettsvistelse som nu är uppe i elva veckor!
Nyår har det varit, en lugn och skön kväll, det var bara maken och jag hemma, dotter och små kungligheter firade tillsammans med kompisar (ja, en utav dem är prinsessans kille, han som hon haft sedan hon var nyfödd och som hon ska gifta sig med...)
De var hit en sväng vid lunchtid och fick smaka hummer, vi brukar ju äta det till lunch på nyår och dricka champagne till och prinsen tyckte att vi var lite "konstiga" som åt "så där konstigt" mitt på dagen!
Prinsessan, hon gillar inte skaldjur, hon höll tillgodo med färska jordgubbar som hon älskar!
Faktiskt så var de jättegoda och smakade som jordgubbar ska göra, det är inte vanligt mitt i vintern...
Tittar ut och det spöregnar verkligen!
Enligt "personen", som jobbar på en oljetanker så ska det bli ett ännu värre skitväder och det omkring den 3/1 det hade h*n sett på deras instrument som de har och det är väl ingen liten "väderstation" utan rejäla grejor!
Ja, det är bara att vänta och se..
Ha dé!/tant raffa