Tant Raffa

Välkommen till Tant Raffas space i rymden. Här skrivs det om allt och inget men alltid med en stor dos av humor och ironi!

"Brittsommar"...

Kategori: Allmänt

...har vi idag..
Det har varit ett underbart väder idag, solen har skinit från en mer eller mindre klarblå himmel och det har blåst minimalt!
Sa till maken att, det vore ju härligt om man hade kunnat ta sig ut i skogen och kollat lite efter svamp, men den skog som jag har varit i förut med mina kryckor, där har de avverkat och det ligger träd kors och tvärs, som ett stort plockepinn..
Vi har i alla fall varit ute och åkt en sväng och tittat på all färgprakt som det är nu, det är så vackert att man blir alldeles stum, man vet inte riktigt hur man ska ta till sig allt det vackra!
Det har varit en lugn helg, hade besök av Ture med föräldrar igår, de var hit till Falun för att sammanstråla hemma hos dotterns farföräldrar med flera på hennes fars sida och innan hemresa till Gävle så kom de hit en sväng.
De hade sån tur, att maten nästan var färdig och det serverades torskrygg, det var premiär för mig att tillreda och jag kan tala om, att det var gott!
Torsk är ju alltid torsk tänkte jag då jag inhandlade fisken, men det är så många som höjer just torskryggen till skyarna och nu förstår jag ju varför!
Mycket mer "köttigt" om man kan säga så om fisk, jag gjorde iordning den i ugnen med örter och grädde, blev sååå gott!
Kokt potatis och sallad till, mums!
Vi hade köpt en snickarlåda till Ture maken och jag, han gillar ju att vara med sin far och snickra och det finns ju riktigt bra snickarlådor till barn, stora prinsen Elliot hade en när han var liten och var med morfar och byggde loftet.
Nu fick Ture ett stort vedträ att spika i sina spikar som han fick av morfar och jädrar anåda va pricksäker han var!
Lika pricksäker som han är med boll, han har ett enormt bollsinne den lille och jag säger ju ingenting om att besöka honom utomlands där han kommer att bli proffs, antingen i hockey eller golf, jag tycker ju golf, för då slipper man dessa tråkiga ishallar....
Roligt med besök var det!
I fredags så träffade jag min allra bästa vän, vi hade några timmar på eftermiddagen som vi satt ute vid en sjö och pratade, det var en underbart vacker eftermiddag och vi pratade och pratade, det fanns/finns ju hur mycket som helst att prata om.
Vi pratade om just det jag skrev i mitt förra inlägg om vänskap och hon sa att, "vänskap, det är väl som du och jag, vi träffas och det kan vara flera månader mellan gångerna, men det känns som igår och så vet man att just du finns där för mig, alltid"!
Är så tacksam att jag har henne i mitt liv och jag vet, att hon kommer att vara det ända tills vi "lägger upp årorna" som min svärmor alltid sa..
Ha dé!/tant raffa
 
 

Det där med...

Kategori: Allmänt

...vänner..
Jag har ju en massa bekanta, men inte många nära kära vänner, det är bara ett fåtal som jag räknar som mina vänner.
Jag har vänner i bloggvärlden också, som jag räknar som just vänner, inte bekanta!
Hur beroende är man utav vänner egentligen?
Det finns ju de som säger sig ha flera hundra "vänner" och det fattar ju inte jag!
Men, men, vi är alla olika, tack gode gud för det, för tänk om vi alla vore lika, hualigen!!
Just det där "hur beroende" man är av vänner, jag har idag skickat ett sms till en utav mina vänner för hon har namnsdag, kraken har Dagmar som mellannamn och vi har alltid skojat om det, att hon säkerligen inte var efterlängtad eftersom (enligt hennes tycke) hon fick ett sånt mellannamn..
Har också "pratat" med en vän från Eskilstuna på facebook idag, en vän som jag haft sen jag var 14-15 år och som jag träffar väldigt sällan, men ändå, vi är vänner!
Jag är ju en person som avskyr att prata i telefon, har nog alltid varit sån till skillnad mot maken som mer än gärna ringer upp släkt och vänner, vi är som sagt olika..
Men nu jäklar!
Det for en helikopter förbi ovanför vårat hus, så lågt att hela huset skakade!
Riktigt läskigt!
Vänner ja...
Blir väldigt ledsen när mina vänner inte mår bra och jag vet, att jag inte kan göra någonting åt saken, men jag hoppas, att de vet att jag finns här för dem, både bloggvänner och andra.
Nu ska jag ta en sväng till dotra, de ska åka till Eskilstuna idag och jag måste ju få "snusa" lite tvillingar innan de far!
Ha dé!/tant raffa

Spindlar...

Kategori: Allmänt

 ...gillar jag inte!
Har haft en spindel, en stoooor sådan (7 cm i diameter) som jag kallade för "Sture" sittandes på duschdraperiet i omgångar.
Ja, i omgångar, för jag har spolat ner honom (det var en han) två gånger i avloppet och jag är säker på att det är samma spindel som kommit tillbaka!
Idag blev jag irriterad på honom, för han höll sig inte lugn och bad då maken att han skulle ta hand om "Sture" och maken som är djurvän, han tog en handduk och fick tag på "Sture", gick en trappa ner och släppte ut honom i friska luften.
Nu var det ju ett riktigt skitväder, spöregn och blåst så....
Ja, jag tyckte inte ett dugg synd om "Sture", hade han hållt sig lugn så hade han kunnat få bo kvar uppe i vårat badrum, men...
Vädret är som sagt inget vidare, men det är ju höst så man får väl ta det som det är!
Fast, jag kan inte förstå, att det finns så otroligt mycket regn!
Maken, han föreslog att vi skulle hyra film för han är "ledig" idag, mycket för att han fortfarande känner av ryggen efter fallet genom taket och det är ju skitväder så...
Ha dé!/tant raffa

Hemma igen...

Kategori: Allmänt

...och det är skönt!
Men, jag som är den mest hemkära som finns, har faktiskt tyckt att det varit skönt att vara iväg några dagar!
Vi åkte ju till Skåne och Östra Ljungby första dagen och bodde på B&B, ett ställe som hette Mattisgården och jag skulle önskat att jag kunde rekommendera det stället, men...
Vi möttes av en man, som var en kopia av Thorsten Flink (en drogfri sådan) och han pratade stockholmsa också!
Mannen var lite arrogant i sitt sätt att vara, lite "nedlåtande" attityd tyckte jag och det är nåt jag inte gillar, defenitivt inte utav "servicepersonal", anser att de ska vara jäkligt tacksamma att vi gäster/kunder finns, annars vore de arbetslösa!
Väldigt fräscht var det där, men det räcker liksom inte...
Vi åkte vidare mot Tyskland och låg på hotell där och efter det så åkte vi till Lund och makens kompis, där var det inte arrogant eller nedlåtande utan där fick vi jättegod mat och vi hade så trevligt!
Kompisen har en hund som heter Mimmi, det är en blandras, stooor och svart, jag tror att det är rottweiler och grand danois och så någon mer ras.
Hon är inte gammal, bara omkring 1,5 år och hon avgudar maken, vilket jag förstår eftersom han håller på och kelar med henne hela tiden vi är där!
Hon ligger på hans fötter under bordet då han inte håller på och klappar om henne och jag kan tala om, att hon är inte lätt!
Ja, vi var borta tre nätter och det räcker gott och väl för mig!
Det är ju så skönt att komma hem!
Idag har vi varit till de små kungligheterna och det är inte klokt, va de växer Julius och Wilgot!
Ikväll har de främmande dottern och "personen", de har bjudit hem tre par och deras barn på "korvprovning"..
"Personen" har gjort flera olika sorters korvar och rökt en del själv, han har även rökt fårfiol och vi fick lite smakprov och jag kan tala om, att det var jättegott!
Det blir alltså åtta vuxna och elva barn och vi kommer att ha nattgäster från Eskilstuna sovandes på vårat loft inatt, det är roligt, för det är min brorsdotter med familj.
Synd bara att det är ett sånt jäkla skitväder!
Sa till maken idag att, det var nog vi som tog med oss regnet från Skåne, för det regnade, herregud så det regnade hela vägen hem!
Nej, nu ska jag ta och sätta mig vid tv:n ett tag, det blir ju snart "Körslaget"..
Ha dé!/tant raffa

Vilken dag...

Kategori: Allmänt

..det är!
Hösten när den är som allra finast!
Maken, han är iväg och hjälper sina "gamlingar" med gräsklippning, jag tror ju att det kan vara sista klippningen för den här säsongen, men man vet ju aldrig...
Jag har gjort en paj som står i ugnen jut nu, det var meningen att jag skulle göra en västerbotenpaj till kräftorna som skall inmundigas hos dottern och "personen" ikväll, men jag kan ju aldrig göra "som man ska" så nu är det en ostpaj kan man nog säga..
Ja, det är västerbotten/feta/parmesanost i och den ser god ut i alla fall!
Funderar på om jag ska ta med lite löjrom, rödlök och creme fraiche och servera till pajen, det kan nog bli mums det!
Turebus med moder kommer idag så det blir en toppendag!
På tisdag ska maken och jag åka på lite semester hade vi tänkt, det blir en sväng till Skåne, Danmark och Tyskland, har bokat rum på B&B utanför Klippan tisdagnatt och sen så får vi se, vi brukar ju åka utan att ha förbokat boendet, det ordnar sig alltid!
Några dagar kommer vi troligtvis att vara borta och det ska faktiskt bli ganska skönt att få komma iväg lite, då kan maken få kopla av också, är han hemma så kan han ju aldrig säga nej till folk!
På hemvägen kommer vi att sova över hos makens kompis i Lund åtminstone en natt, det kan bli två också...
Ja, det ska bli riktigt roligt!
Ha dé!/tant raffa

Från 0-100...

Kategori: Allmänt

...in no time, det är Julius det!
Sicket humör han har den lille mannen!
Är han hungrig, vilket han känner bara "så där"  och det inte blir mat på en gång, då kan han skrika så han nästan tuppar av!
Lite otäckt är det, för han kan bli alldeles blå i ansiktet.
Wilgot, han har också temperament, men han är inte lika "kvick" som sin broder och det är väl tur det!
Har varit till dottern två vändor idag (har rensat lite i porslinsskåpet) och de kommer säkerligen hit om en stund, för det är så fint väder så de skulle ut på promenad.
Ja, det är ett strålande höstväder även idag och det gäller ju att ta vara på det, för i morgon ska det ju bli kallt och regnigt..
Jag älskar hösten när den är som den varit några dagar nu, helt underbar!
Ha dé!/tant raffa
 

Vilken strålande höstmorgon..

Kategori: Allmänt

...det är idag!
Ja, ett perfekt höstväder är det just nu och jag hoppas att det håller i sig under dagen.
Maken är iväg och jobbar och han är utomhus så det är ju bra att det är uppehåll, solskenet får han på köpet!
Prins Elliot har friidrottsdag med skolan och de har verkligen tur med vädret!
Jag ska greja lite här hemma och sedan tar jag en sväng till dottern och "snusar" lite tvillingar..
Något som känns verkligt konstigt, det är den nya medicinen jag äter mot Hyperhidros (svettningar) den kan jag riktigt känna när den börjar ge effekt efter det att jag tagit den på morgonen, det tar mellan 30-45 minuter och jag blir alldeles "konstig" i kroppen och så blir jag enormt trött ett tag..
Muntorr blir jag ju också och jag har lärt mig att äta frukost direkt på morgonen, vilket jag aldrig har gjort förut.
Måste äta innan det muntorra kommer, för jag blir torr i halsen också och då kan jag tala om, att det är problem med att svälja!
Nej, dags att sätta igång med lite hushållssysslor!
Hoppas alla får en bra onsdag!
Ha dé!/tant raffa
 

10 år...

Kategori: Allmänt

..blir han idag prinsen vår!
Helt otroligt, att det gått 10 år sedan han föddes så liten och "ynklig"!
Ja, han var "ynklig", men så fin och han verkligen vuxit till sig, nu är han definitivt inte "ynklig" längre!
Nejdå, förpubertet heter det visst!
Jädrar anåda vad han kan skifta snabbt i humöret och vad synd han kan tycka om sig själv mellan varven!
Fast, oftast är han en jättego liten (stor) kille som vill alla så väl och som väldigt gärna hjälper sin mor med småsyskonen.
Han var liten då han föddes, dryga kilot och hans lungor var inte så bra så han hade syrgas i fem månader, det var lite "meck" med den, men det gick..
Astma hade han, den har mer eller mindre vuxit bort, det är mer förkylningsastma han har nu och så har han ju lite hörselnedsättning, men jag tror han hör det han vill, precis som alla i den åldern...
Det verkar bli lika fint väder idag som det var då för 10 år sedan, kommer ihåg att solen sken och det var jättevarmt ute då dottern ringde och talade om, att NU var Elliot här!
Ja, han heter så vår store prins!
Så jag säger, grattis Elliot på födelsedagen från mormor, jag älskar dig!
Ha dé!/tant raffa

Middag...

Kategori: Allmänt

..är vi bortbjudna på ikväll..
Det är vår äldste prins som vill bjuda morfar och mormor på plankstek eftersom han fyller 10 år  imorgon!
Inte vilken plankstek som helst, det kommer att serveras älgfilé på plankan, prinsens absoluta favoritkött!
Jag har gjort en messmör/whiskyparfait med hallonsås till dessert och det blev ju äggvitor över och dem har jag använt till maränger, det brukar vara så, att prinsen beställer mormors maränger till sin födelsedag, så just nu har jag en plåt i ugnen...
Det kommer att vara kalas imorgon, med tårta och kaffebröd, men som sagt, ikväll är det middag som gäller!
Ytterligare en fin "brittsommardag" och maken är iväg och klipper gräs han, det måste väl vara slut på det snart..
Hoppas alla får en bra helg, med fint väder!
Ha dé!/tant raffa
 

Sista gången..

Kategori: Allmänt

...det är torkväder i år..
Ja, det kanske det är, för hur man än vänder och vrider på det så är hösten här!
Man kan ju hänga ut tvätt i flera veckor till, men det torkar ju inte, men just idag så blåser det utav bara den, så vi får väl se, om jag kan plocka ner torr tvätt från torkvindan...
Det är ett otroligt fint väder, förutom blåsten då..
Maken är "ledig" idag och är just nu iväg och tvättar bilen, vilket var väldigt behövligt!
Känns lite konstigt att ha honom hemma en vardag, han har ju haft fullt upp hela sommaren, nästan så man skulle behövt klona honom!
Men, i morgon ska han jobba igen tror jag..
Funderar på, om vi ska ta en sväng till Långshyttan och kyrkogården, det ska ju snyggas till där också inför hösten/vintern, kanske kan vi stanna till vid några svampställen också och kolla om det finns några kantareller kvar till oss, det skulle ju vara gott med lite smörstekta sådana..
Hoppas alla har en lika fin brittsommardag som jag och att alla passar på att njuta!
Ha dé!/tant raffa

Hur kan man vara så trött...

Kategori: Allmänt

...när man inte gör något..?
Tisdag är det idag och det regnar..
Ja, man ska ju inte vara förvånad över att det regnar, det har det ju gjort mer eller mindre konstant sedan i Maj!
Jag är så fruktansvärt trött!
Det är så jag knappt kan hålla ögonen öppna emellanåt och det även fast jag i princip inte gjort ett förbaskade dugg här hemma!
Har mina funderingar om det kan bero på "svettmedicinen", för när jag tänker efter så är det efter att jag började med den som tröttheten kommit, mer och mer...
Nu har jag ju också Fibromyalgi och även där finns det trötthet med i bilden..
Ja, jag har inte börjat sova middag ännu, men det står nog inte på.
Vi var ju på kräftskiva i lördags och det var jättetrevligt!
Lite lekar och sen så var det kräftor, sallad, västerbottenpajer utav olika slag, jag gjorde en med purjolök och lite fetaost i också, den blev god!
Snaps var det också och snapsvisor förstås!
Gillar inte snaps, det finns ingen som är god tycker jag!
Vi hade en enorm tur med vädret, det var strålande hela eftermiddagen och kvällen!
Igår pratade jag med mormors lillprins Ture i telefon, han berättade att en geting stuckit honom på halsen och att han hade blivit ledsen, men då kom Lotta på dagis och lyfte upp honom och då blev det bra!
Modern fick hämta hem honom tidigare eftersom han är överkänslig mot myggbett, reagerar väldigt på dem och ingen visste ju hur det skulle bli efter getingsticket.
Nu hade de medicin hemma så allt blev bra till slut..
Förbaskat mycket getingar är det i år, som om det inte räcker med myggjäklarna, som det finns enormt många av!
Ha dé!/tant raffa

Kräftskiva...

Kategori: Allmänt

...ska vi på ikväll maken och jag..
Det är våra grannar som ska ha kräftskiva och vi blir en hel "drös" tydligen!
Omkring 22-24 vuxna och 6 barn, det låter väl bra!
Jag har en Västerbottenpaj i ugnen som vi tar med och så har vi rosévin med oss också, det bli bra det!
Just nu är det uppehåll och har så varit hela dagen, men enligt alla prognoser så ska det komma in regn till kvällen, som tur är så ska vi vara i ett stort "festtält" (som visserligen regnade ihop häromdagen, men det var ett skyfall utan dess like) och lite regn gör ju ingenting..
Jag tror att det kommer att bli hur bra som helst!
Har redan varit ute i vår trädgård och tänt ljus i en massa lyktor, för ska jag vänta med det tills det börjar skymma, då glömmer jag bara av det!
Måste ju få skryta lite om Ture...
Han har slutat med blöja och börjat med kalsonger!!
Tycker att han är duktig, han är ju bara 2,5 år men har väl det där envisa från mor sin...
Nej, nu ska jag ta ut pajen..
Ha dé!/tant raffa