Tant Raffa

Välkommen till Tant Raffas space i rymden. Här skrivs det om allt och inget men alltid med en stor dos av humor och ironi!

Sista dagen på 2014...

Kategori: Allmänt

...är det!
 
Ja, så har vi kommit fram till nyårsafton..
Ute är det bara någon minusgrad, ett par cm snö och det har varit en strålande dag, nästan så man kunde tro, att det var vår!
 
På sjön Runn här i Falun har det varit massor med folk på isen, de har åkt skridskor, skidor, spark, barnvagn, bil och även mopeder har jag sett.
Matsäckar inmundigade och så givetvis grillad korv!
Är man en friluftsmänniska (vilket jag inte är) så har nog dagen idag varit alldeles perfekt!
Alltså, isen har legat som en spegel på hela sjön och jag önskar, att jag kunde åka långfärdsskridso, det måste ju bara vara underbart!
 
Årets sista dag och vi ska "fira" den maken och jag tillsammans med vår Morris, vilken inte gillar smällare och raketer, så det är ju extra viktigt att vi är hemma med honom.
Var bortbjudna, men vi tackade faktiskt nej, mycket beroende på just Morris och så är vi väl inte "tip-top" än heller efter den långdragna förkylningen och hostan och både maken och jag tycker det är skönt att vara hemma.
 
Äldsta dottern, "personen" och twinsen är i Eskilstuna och firar nyår, Elliot och Elvira firar med fadern och hans familj, Ture med föräldrar firar i Gävle, så det känns bra att bara vara maken, Morris och jag.
 
Ska snart förbereda hummern, vilken maken inhandlade idag (på eget bevåg) och sen blir det oxfilé (kaaaanske helstekt), hasselbackspotatis, god sås, vitlök/persiljesmör som jag gjort med massor av vitlök i och jag är säker på, att maken och jag får umgås enbart med varandra ett bra tag framöver....
"Champagne"...ja, mouserrande vin är det väl, blir den genomgående drycken och det blir säkert gott!
Har ingen dessert, det klarar man sig utan tycker jag, annat är det om man har gäster,  ska det vara trerätters!
 
(Vill passa på att tala om för dig M****a att du är så fin och jag är så tacksam att du funnits i mitt liv i "vått och torrt" i en så jädrans massa år, tack!)
 
Nu vill jag önska alla ett riktigt Gott Nytt År!
 
Ha dé!/tant raffa

Annandag jul....

Kategori: Allmänt

...är det idag...
 
Nu håller solen på att kämpa sig upp och himlen har skiftat färg från illrosa till rosa och det är så vackert!
Det är 16 friska minusgrader så det ser väldigt "krispigt" ut ute, snö har vi bara någon cm, men det är vitt i alla fall.
 
Julen, den har gått i sjukdomens tecken, maken hostar och snörvlar fortfarande och jag kommer som god tvåa!
Wilgot har haft feber hela helgen och har inte alls varit på topp, men det har gått ändå.
 
Vi var här hos oss på julaftonsförmiddagen och åt brunch med gröt och faktiskt dopp i gryta, det brukar bli så mäktigt med just doppet till middagen, så det beslutades att den rätten skulle "avnjutas" till brunchen..
 
Lagom till Kalle sammanstrålade vi hos äldsta dottern med familj och åt julmiddag och efter det var det besök av tomten!
Det var Elliot som agerade tomte i år och det var roligt att se Tures reaktion, "den där tomten vet jag vem det är" sa han med en hand över munnen för att dölja sitt stora leende, "jag tror att det är Elliot, för jag tror att jag känner igen han", men se, riktigt säker var han inte!
Julius han blev livrädd och Wilgot tyckte det var jättespännande!
Många klappar blev det, men inte allt för många och jag tror att alla blev mer än nöjda.
 
Vi hann med en sväng till Långshyttan och kyrkogården också, det är nåt visst med att tända ljus där på julafton, en tradition vi haft i många herrans år.
 
Igår var det en dag som det inte hände speciellt mycket, vi var till dottern igen och åt upp resterna, så nu kommer inte jag att äta en enda bit julmat mer för i år!
Tänk, jag var trött på den innan julafton och för min del skulle det lika gärna kunna serveras skaldjur eller nåt annat gott istället.
Men som sagt, nu är julmaten slut och glad är jag över det!
 
Hoppas nu att alla får en fortsatt bra julhelg, den är ju inte slut ännu...
 
Ha dé!/tant raffa
 
 

En riktigt God Jul..

Kategori: Allmänt

...önskar jag alla!
 
Ha dé!/tant raffa

Stiliga killar...

Kategori: Allmänt

....med slips minsann!
 
Jodå, de hade skjorta och slips på sig twinsen då vi var och åt julbord och de var så stolta över sina slipsar!
 
De fick välja mer eller mindre själva vad de skulle äta och Wilgot, han ville ha massor med rödbetor!
Ja, han älskar rödbetor!
Flera sorters lax smakade de också, eller, de smakade allt som lagts på deras tallrikar, men ugnsmarinerad lax var nog favoriten, tjälknöl gick också i dem och romsåsen, den gillade Julius, han "dippade" allt i den!
Skötte sig exemplariskt gjorde de också och de tyckte nog att det var lite "häftigt" med alla människor och allt gott att äta.
 
Jag åt inte alls så mycket, gillar inte att bli så där "äckelmätt" och trött som man blir då man äter bara för att det är gott...(ja, när man klämmer i sig mer fast man egentligen är mätt).
 
Idag ska vi äta lutfisk till middag, är ju ganska gott med mycket sås och kryddpeppar..
 
Ute är det ett "sådär" väder, ett par kallgrader och yttepyttesnö, fast det har varit sol och det får man väl vara tacksam över, blir ju lite lättare allting då det är ljust.
 
Ha dé!/tant raffa

"Guds välsignelse"...

Kategori: Allmänt

...fick jag idag...
 
Var till apoteket åt maken och utanför sitter "min" frälsningssoldat, han har suttit där väldigt länge och jag har för mig att jag läst om honom i tidningen, att han under alla år samlat in 1 miljon kronor till Frälsningsarmén!
Ger ju dem och Ria-stugan här i Falun en pengagåva, istället för att skicka en massa julkort, de flesta släktingar och bekanta har jag ju på facebook och kan ju skicka julhälsning via nätet.
Men, de som inte har facebook, de får fortfarande julkort från maken och mig.
 
Maken ja,,,
Han hostar och har sig, inte när han ligger ner och det är ju bra eftersom vi delar sovrum!
Har införskaffat hostmedicin till honom idag och få se, om det hjälper nåt...
 
I morgon ska vi upp till Falu gruva och äta julbord tillsammans med äldsta dottern, "personen" och twinsen, de äldsta barnen är inte med, de firar jul med sin fader och hans familj då eftersom det är "mamma-jul" i år och vi firar den 24:e som sig bör.
Ska bli riktigt intressant att se, vad twinsen vill ha att äta på ett julbord, de uppskattar verkligen god vällagad mat och de äter sånt som inte många andra i samma ålder gillar, som sill, oliver, vitlök, kött och framförallt fisk och det ska helst vara färsk tillagad sådan, Julius ska alltid ha citron på fisken, Wilgot absolut inte!
Stekt fisk med kall sås (moderns recept) är nog bland det godaste de vet, de äter som "hästar" när det serveras!
 
Ute är det trist väder, den lilla snö som kom, den har ju tinat bort förstås!
Nu ska det bli kallare igen och med kylan kommer ju halkan!
Gäller att ta det försiktigt när man är ute och går...
 
Ha dé!/tant raffa

"Snällaste mormor jag har"...

Kategori: Allmänt

...sa Ture..
 
Många leenden för mig själv fick jag igår då Ture var hos mig några timmar och även sköterskan Annika på vårdcentralen log stort!
Fråga, fråga, prata, prata och charma alla, det klarade han av Ture, så pass att han fick välja en sak för att hans mormor var så duktig!
Nu fanns det inga "tatueringar" så han valde en ring med mintgrön "sten", det var alltså en ring med superkrafter!
 
På vägen hem från VC så satt han och filosoferade i baksätet och så sa han att jag var den snällaste mormor han hade och att han älskade mig såååå mycket!
Påpekade inte att jag är hans enda mormor utan tackade och talade om att jag älskade honom också jättemycket!
 
Våfflor med sylt och grädde serverades till lunch och han klämde i sig två stycken och han tyckte det var så gott så!
Jag är väl inte så väldigt förtjust i den maträtten, men man blir ju mätt i alla fall...
 
Nu kom fadern och kollegan som de åkte med från Gävle lite tidigare än beräknat och hämtade Ture och han ville absolut inte följa med hem till Gävle!
Pratade med honom och talade om, att de kommer ju snart tillbaka och firar jul med oss och då så, då gick han med på att åka hem.
 
Maken, han kom hem igår eftermiddag, han är fortfarande görförkyld och hostar och har sig!
Ja, alla vet ju hur en "mansförkylning" är och då man kan ju tänka sig...
 
Ute är det helt snöfritt igen!
Mörkt och trist, men det var lika väder förra året vid samma tid så...
 
Ha dé!/tant raffa

Hyrbil....

Kategori: Allmänt

...får maken ta från flyget imorgon..
 
Ja, jag har ju min måndag planerad redan, ska ju få rå om lillprinsen Ture!
Dessutom ska jag till VC och det är klockan 13.00, passar inte alls med hämtning vid flyg.
Vet inte riktigt ännu vart maken landar, Västerås eller Skavsta (Nyköping) troligtvis, att det blir Arlanda, det tvivlar jag på eftersom den som bokar från England är ganska så snål och det tjänas väl in nån hundring på att flyga Ryan air...
 
Maken har gjort sina skarvar nu och som vanligt blev det att jobba i princip hela tiden och det är ju bra att han får lite ledigt nudå så han kan vila upp sig innan snön kommer, den där vita varan som han åtagit sig att skotta lite överallt...har ju sagt förut, att jag är ganska säker på att nån "bokstavskombination", det måste han ju ha!
Fast, det är bra att han har att göra, han är liksom inte den där "pensionärstypen" direkt!
 
Snö förresten...
Vi har kanske 0,01 mm!
Ganska kallt har det varit, i morse var det nästan sju minus, men nu tror jag att det blivit lite mildare, det ska visst bli skitväder imorgon...
 
Ha dé!/tant raffa

Man lär sig nåt nytt....

Kategori: Allmänt

....varje dag...
 
Igår skulle jag skjutsa maken till flyget och det var sagt att han skulle flyga från Västerås flygplats.
Vi åkte i väldigt god tid eftersom jag inte gillar att köra i mörker, har dåligt mörkerseende.
Frågade maken efter 2-3 mil hur mycket biljetten kostade, var ju nyfiken eftersom de bokat på och av flera gånger i England sist han var där och maken kollade på biljetten, men där stod ingen summa, däremot stod det att han skulle flyga från Skavsta, som alltså ligger utanför Nyköping!!
Sååååå...helt plötsligt så hade vi inte så gott om tid, tvärtom!
 
Det var halt, svinhalt på vissa ställen och det var saltbilar ute så det var även väldigt skitigt!
Ja, skitigt på ren svenska!
Mörkt och jäkligt blev det ju också, flyget gick 18.00 och incheckning senast 17.30....fast bagaget skulle checkas in senast 17.20!
 
Maken, han var väldigt hängig eftersom han var så förkyld (ja, han var faktiskt det) så jag erbjöd mig att köra och för första gången någonsin så höll jag inte hastighetsbegränsningen då det var 100/110-väg!
Är alltid väldigt noga med det annars, finns ju en anledning till att det är begränsad hastighet..
Nej, då var det "plattan i mattan" som gällde (det var ju på stora vägar och inte halt) men maken hade bestämt sig för att ta boka om biljetten och ta in på hotell så jag tog det lugnt mellan Eskilstuna och Nyköping, eller..det gick inte att göra annat, svinhalt som sagt och det var otroligt mycket vilt efter vägarna och inga viltstängsel alls!
 
Vi kom fram till Skavsta 17.32......
För sent alltså!
 
Maken, han tog sitt bagage och älgade på in i terminalen och tänkte, "går det så går det" och det gick!
Jodå, det var för en gångs skull vänligt bemötande och serviceminden personal och de fixade på både make och stora trunken minsann!
Så nu har vi lärt oss maken och jag, att det första man ska göra när resan bokas av engelsmännen, det är att kolla varifrån avresan ska ske!
 
Jag vände bilen och åkte mot Falun igen...
Mellanlandade i Eskilstuna hos en syster för en fika och toalettbesök, var kissnödig så jag såg ubåtar!
Kunde ju inte stanna efter vägen heller, det var ju becksvart och jag är faktiskt mörkrädd och efter den vägen, mellan Nyköping och Eskilstuna finns det mycket vildsvin och dem har jag enorm respekt för!
 
Kom hem vid 23-tiden och jag var så trött i ögonen, tittade mig i spegeln och det såg ut som att ögonen blödde och idag har jag varit väldigt trött, det tar mer på en än man tror att köra i mörker.
 
Nu är maken i England och jag skulle tippa på att han är hemma igen i början på nästa vecka.
På måndag ska jag förmodligen få börja med stödstrumpa istället för hellindat ben, det har läkt ihop och ser riktigt fint ut och jag är så glad över det!
Får troligtvis sällskap till VC för Ture ska ha en dag med mormor.
Fadern ska hit till Falun via jobbet och då passar det ju bra att Ture får följa med och vara här hos mig och jag har pratat med sköterskan på VC och det var inga problem alls att han är med, det är ju inget öppet sår längre.
 
Idag har jag varit med vänner till IKEA och ätit julbord (igen) och det är helt klart prisvärt (129:- med Familykort) men det kunde vara lite varmare, det som ska vara varmt...
Mycket folk som vanligt, väldigt många pensionärer..
 
Nu ska jag och "tjatkatten" Morris gå en trappa upp och lägga oss, eller....han "tjatar" upp mig på övervåningen, sen sitter han med mig på toaletten tills jag är klar med mina bestyr, sen går han före mig in i sovrummet och väntar på att jag ska lägga mig och när jag gjort det, då går han en trappa ner igen!!
Så....god natt då!
 
Ha dé!/tant raffa
 
 
 
 

Snö....

Kategori: Allmänt

...hade vi i drygt ett dygn..
 
Det kom ju ett par cm snö i fredags, som låg kvar på lördagen och så blev det flera minusgrader, för att på söndagen då man vaknade vara ett par grader varmt!
Nu finns det inte en gnutta kvar av den vita varan och förstås så blir det mörkt, grått och trist!
 
Har ju varit på dansuppvisning i helgen och jag är stolt över Elliot och Elvira!
Dansar så bra båda två och det ska bli roligt nästa termin då åtminstone Elliot kommer att börja tävlingsdansa!
Ture(bus) och moder kom på lördagen, lagom till matinéföreställningen och han var så trött att han somnade i moderns knä mitt i föreställningen, men kvällsshowen, den höll han sig vaken under hela och i pausen var han uppe på scen och underhöll med breakdance minsann, ingen blygsamhet där inte!
 
Har även varit och hämtat maken i Västerås, det var många "turer" hit och dit innan det blev bestämt att han skulle åka hem, för att eventuellt åka tillbaka till England i slutet på den här veckan...
Har sagt det förut och jag säger det igen..."England håhåjaja"...
Det kan ju också bli så att det blir resa av efter nyår, ingen som vet...
 
Morris, han blev jätteglad när husse kom hem, men skulle liksom inte visa det och det var till matte han gick för att bli klappad.
Han vände ryggen mot husse i en timme, sen så!
Djur är roliga!
 
Idag är det måndag, vilket innebär omläggning av såret, ett sår som jag skulle tippa nästan är läkt, för förra veckan hade det hänt grejer minsann och jag är väldigt nyfiken hur det ser ut, behöver kanske inte ha benet omlagt längre och får väl böja mig inför det där med stödstrumpa, vill inte, men måste väl!
 
Förresten...
Maken är förkyld..
Mmmmm...han är riktigt förkyld och det är ju såååå synd om honom, tur att min förkylning blivit bättre, så att det bara finns maken att tycka synd om..
Karlar!!!
 
Ha dé!/tant raffa