Tant Raffa

Välkommen till Tant Raffas space i rymden. Här skrivs det om allt och inget men alltid med en stor dos av humor och ironi!

Nytt år..

Kategori: Allmänt

...om några timmar..
Ser fram emot 2012, det kommer att hända många positiva saker som jag förmodligen kommer att dela med er, men det gäller att ha tålamod..
Så ett gott slut önskar jag er och ett riktigt Gott Nytt År!
Ha dé!/tant raffa

Alltså, vissa saker...

Kategori: Allmänt

...får mig att bli flyförbannad!
Som tex. nu på eftermiddagen då jag var ute och körde bil och kom efter en annan bil vid en järnvägsövergång (väldigt trafikerad utav tåg under dagens ljusa timmar)..
Bilhelvetet framför mig STANNAR strax efter mitten på järnvägsövergången eftersom denne möter en bekant i en annan bil!!!
BÅDA har ner sidorutorna och pratar med varandra!?!?

Jag var ju tvungen att stanna bakom den framförvarande bilen och stod alltså mitt på järnvägsspåret och hör, hur bommar lite längre bort börjar "plinga" och jag blev så förbannad att jag tutade, ja, jag tutade!

Föraren i den mötande bilen visade finger åt mig och likadant gjorde den som stod framför mig och jag kände, hur blodtrycket sköt i höjden!
(Nu var det inte ungdomar i bilarna, utan folk i min egen ålder..)

Bara för att jävlas med mig stod de kvar ända till bommarna skulle till att gå ner och det var med nöd och näppe jag hann över!

Fy fan säger jag bara, att det finns så idiotiska bilförare, man kan ju faktiskt tro, att de fått körkortet med Corn Flakespaketet!
Idioterna fattade nog inte, att jag skrev upp bilnumren på båda bilarna...
Ja, det var min eftermiddag det!
Ha dé!/tant raffa

 

Man behöver visst inte vara snäll...

Kategori: Allmänt

...längre då julen är slut..
Elvis har hela morgonen suttit och "lurat" på hackspetten som äter för allt han är värd utav fågelmaten och en favorit är faktiskt svålen utav skinkan som hänger ute.
Har hört Elvis "låta" lite då och då och jag har bara väntat på att han ska göra ett riktigt utfall..
Kan tala om, att det var "på fjädern" att hackspetten fått sätta livet till och jag förundras över hur Elvis, som är så "välmående" kan vara så jädrans snabb!
In kom han efter sitt misslyckande försök att få sig en riktig munsbit (det är ju lite mer kött på en hackspett än en sparv..) och att han var sur, det märktes!
Tittade på mig med smaaala ögon och jamade till lite, sen gick han en trappa upp till maken som ligger på sängen och kollar skidor på tv..
Ute har det varit ett riktigt vårväder, fåglarna kvittrade för fulla muggar i morse då jag hämtade in tidningen och det till och med luktade vår!
Det var 4,5 minusgrader, lite snö här och där och ja, det var precis som på våren..
Nu tror ju inte jag att vi kommer att klara oss undan snö och kyla, men jag tycker att det är skönt som det är nu, det får gärna vara så för min del, det är ju inte plaskigt i alla fall.
Ha dé!/tant raffa

"Nu är glada julen slut...

Kategori: Allmänt

...slut, slut"...
En lite annorlunda jul blev det ju för oss i år och igår var det näst sista "julafton" här..
Sista, det kommer att bli i början av januari då "personen" kommer hem från jobb och har uttryckt en önskan om att få fira en riktig julafton med nära och kära.
Lugnt och skönt har det varit, äldsta dottern och de små kungligheterna var hit på fredag eftermiddag/kväll, julafton var vi ensamma maken, Elvis och jag, det blev en tur till kyrkogården i Långshyttan.
Juldagen var vi bara hemma och igår (annandagen) så kom Ture med föräldrar och de små kungligheterna med moder och vi hade en riktig julafton, men ingen julmat, utan det var kalkon som inmundigades.
Riktigt gott var det och alla åt med god aptit, det finns kvar till lunch idag också..
Helt otroligt väder har det ju varit hela julhelgen, omkring 5-10 plusgrader och de sista dygnen väääääldigt blåsigt!
Finns väl inga som klarat sig undan "Dagmar" som stormen döptes till och nu väntas visst "Cato"..
På torsdag ska vi åka till Hudiksvall tur/retur för svägerskan fyller 60 år, det gör hon imorgon och faktiskt ena mågen också, fast han fyller inte riktigt lika mycket...
Det blir att svänga förbi Gävle på hemvägen och gratta mågen och på så vis gör vi "två flugor på smällen"!
Ture, han fyller ju 2 år i februari, men han har redan ett favoritord och det är NEJ!
Ett otroligt stort ordförråd har han och man förstår så väl vad han säger och vad han vill, men som sagt favoritordet är NEJ!
Världens coolaste "nästan tvååring"!
Ja, det är häftigt med barnbarn!
Just nu är Ture med moder till moderns farföräldrar och det är alldeles tyst i huset, det är bara bruset från datorn som hörs och det känns ganska skönt (ett tag)...
Jag ska ta mig till affären, det behövs lite basvaror och eftersom det faktiskt är vardag idag så hoppas jag att det inte är allt för mycket folk ute, klarar inte riktigt av att trängas...
Ha dé!/tant raffa

En fröjdefull jul...

Kategori: Allmänt

...önskar jag er alla!
Ha dé!/tant raffa

Med nässpray...

Kategori: Allmänt

...fixar vi julen maken  och jag..
Görförkyld, det är bara förnamnet och jag tackar gud för uppfinningen av nässpray, då har man i alla fall möjligheten att kunna andas någotsånär emellanåt..
Sitter på altanen och skriver, har en skiva med El Divo på i bakgrunden och jag måste säga det, att "Amazing Grace" med dem, det är en höjdare!
Första gången jag hörde den med dem så fick jag "ståpäls" över hela kroppen!
Har alltid gillat "Amazing Grace" och det ska var säckpipa med, då är den bara.....
På spisen har jag en korvgryta som puttrar, det är äldsta dottern som "beställt" det, hon har varit sugen på mammas korvgryta länge nu och just idag passade det bra.
Ute snöar det litegranna, det är ett par minusgrader än så länge, det ska ju bli varmare och jag hoppas ju att snön vi har får ligga kvar över julen, det blir ju mer julkänsla då..
Elvis, han har fullt upp med skatorna, det hörs så jäkla väl när han är ute, skatorna låter så man tror inte sina öron mellan varven!
Ikväll ska jag griljera skinkan, det är ju julafton här hos oss imorgon eftermiddag/kväll och imorgon ska jag göra Jansson, måste ju fjäska lite för maken...
På julafton åker vi förmodligen till kyrkogården och tänder ljus, men det beror lite på väglaget, onödigt att ge sig ut på vägarna om det är glansis..
Det blir bara maken och jag på julafton, äldsta dottern jobbar till 22 på kvällen och likadant på juldagen.
De små kungligheterna ska fira jul tillsammans med fadern och farföräldrarna i år, men nästa år är det vi som får ha dem.
På annandagen kommer vi att vara här allihop och det ska bli så mysigt så!
Ha dé!/tant raffa

"På en höft"...

Kategori: Allmänt

...blir det som vanligt...
Har en rostbiff i ugnen och jag har googlat på recept och det står olika i varje så det blir "som vanlig"..
Prinsen, han gillar rostbiff, men den ska vara kall och ganska så röd i mitten och så ska den helst vara "mjuk" där också?!
Jag känner ingen annan 9-åring som är som han när det gäller kött..
Han vill ha det blodigt, älg och hjortfilé tycker han är lite bättre än oxfilé och jag säger då det, tack och lov att "personen" jagar och för tillfället har frysen full av just älg och hjortkött!
Jag och även maken vill ha allt kött (förutom gris) inte genomstekt, men det får inte vara för blodigt, då kan jag inte äta det, jag är väl typisk svensk och vill ha det "lagom"..
Ute är det vinter!
Ja, snön som kom ligger kvar och just nu är det 2-3 grader kallt, perfekt!
Förkyld har jag blivit, men hade sån tur att det inte bröt ut riktigt förrän igår kväll efter att jag varit på julkonsert på de små kungligheternas skola och jag säger då det, vilka duktiga barn!
Det var årskurs 3/4 som sjöng och det gjode de verkligen med bravur!
Glögg och pepparkaka blev man bjuden på innan föreställningen och det var så gemytligt så!
Prinsen var den som fick tacka publiken från scenen och det var nog ganska nervöst tror jag, men det fixade han, även fast jag visste att han tyckte det var lite "läskigt" att prata i mikrofon..
Nu så, är alla jultillställningar över för det här året, nu återstår det bara att fira jul med nära och kära.
Ha dé!/tant raffa

4:e advent...

Kategori: Allmänt

...är det idag..
Lite "julkänsla" får man faktiskt om man tittar ut genom fönstret, det snöar och just nu är det stora flingor också!
Få se nu då om snön får ligga kvar över jul, det ska ju bli väldigt kallt i början på veckan..
Det händer inte mycket här hos oss, igår var jag till äldsta dottern och de små kungligheterna och gjorde julgodis, det var roligt att se kreativiteten hos de små.
Prinsen, han är ju en liten konstnär, älskar att rita och måla, men att bli kladdig om fingrarna, det är bland det värsta han vet!
Att då hålla på med mandelmassa är ju ingen hit precis!
Men, han gjorde lite alster i alla fall och lilla prinsessan, hon donade hej vilt och talade om vad varje sak föreställde, det blev julgodis i alla fall..
Var också iväg med prinsen till frisören och det var så roligt att höra honom instruera denne hur han ville bli klippt, frisören var nog från Iran tror jag och han var väl inte en hejare på svenska språket, men prinsen sa, "bara en centimeter långt där och så vill jag inte bli rakad, ingen "tuppkam"...osv, osv....
Nöjd blev prinsen i alla fall och det är ju huvudsaken.
De har ett bra system hos just den här frisörsalongen, barn och pensionärer får väldigt rabatterat pris och det är ju bra, det tar ju i alla fall lika lång tid att klippa dem..
I morgon är det meningen att vi ska på julkonsert, det är prinsens klass som har föreställning och jag hoppas verkligen att jag är frisk då, har ganska ont i halsen idag, men det går förhoppningsvis över..
Lilla prinsessan, hon är jätteglad att hon ska få vara publik och att det är på deras skola vi ska vara, de är väldigt stolta över sin skola och det värmer ett mormorshjärta!
Maken, han tittar på tv, det är ju skidor!
En perfekt söndag enligt honom, skidor på längden och på tvären!
Annars så är det lugnt här, ingen som helst stress inför julen, har lärt mig genom åren, att julen den kommer och går ändå, utan att man ska stressa ihjäl sig.
Alla julklappar är införskaffade, det är ju bara barnbarnen som får (fast jag har köpt Leif GW Perssons bok "Gustavs grabb" till maken) och julmaten, det blir bara det som de små kungligheterna har föreslagit och lite "vanligt" såsom skinka, prinskorv och köttbullar.
Prinsen, han vill ha rostbiff också och den ska vara kall, röd i mitten och lite "mjuk" där...
Sill blir det och en liten Jansson till maken.
På annandagen är det meningen att vi ska fira tillsammans med Ture och hans föräldrar, men då tänker jag bjuda på kalkon, alla är ju redan trötta på julmat då och det kan ju vara riktigt gott med kalkon..
Ska förresten ringa till Gävle och höra om de kommit hem från Thailand..
Ha dé!/tant raffa

Vissa ljud...

Kategori: Allmänt

...kan vara väldigt enerverande..
Nu har en lastbil stått och låtit illa i dryga halvtimmen en bit från vårat hus och just det ljudet känner jag stör mina "franska nerver"!
Förmodar att det ör någon form av hydralik de måste använda sig av, men....
Annars då?
Jodå, maken är fortfarande förkyld, han har haft feber och varit allmänt "ynklig", sådär som karlar gärna blir, men som sagt, han är feberfri och när jag påpekar att han ser väldigt pigg ut, då blir han så "ämlig" och talar om att han minsann fortfarande mår dåligt...
Ja, ja, tids nog frisknar väl han till han också!
Tisdag är det och det är Lucia idag och det är första lucia på flera år som jag inte varit på dagis och sett barnens fina framträdande och visst känns det lite vemodigt..

Fick ju se luciatåg i kyrkan för ett tag sedan så helt utan har jag ju inte blivit.

Kom att tänka på en lucianatt för flera år sedan då det knackade på vår dörr mitt i natten, maken öppnade och där stod en kille och en tjej väldigt fulla, dyngraka skulle jag vilja säga!

Ute var det -27 grader och tjejen hade en kortkort kjol på sig, en jacka som slutade vid naveln och under en liten top!

Inte nog med det, hon hade ramlat i en snöhög och det är ju inte svårt att föreställa sig hur hon mådde..

De hade missat sista nattbussen till Svärdsjö, som ligger drygt två mil från Falun och skulle börja gå från stan och gick åt alldeles fel håll!

De hamnade alltså utanför vårat hus och det var ju tur att vi vaknade så att de fick komma in i värmen, annars hade åtminstone tjejen förfrusit både det ena och det andra..

Det slutade med att vi ringde efter en taxi och kom överens med chauffören om ett fast pris (500:-) och så skjutsade han hem dem till Svärdsjö, han fick lova att lämna av dem vid dörren så att de inte var ute i kylan igen och irrade!
Kontentan av det hela är, att det är dyrt att vara snäll!
Till och med taxichauffören tyckte att vi var alldeles för snälla, men vad gör man?
Man får ju hoppas, att det är "karma" så att man får igen det på något vis, om man nu skulle behöva det..
Förresten så visste en bekant vem killen var och hon hade pratat med honom och tyckte att han skulle höra av sig till oss, men inte ett ljud, det skulle ju varit intressant att få höra hur det hade gått, speciellt för flickan eftersom hon bodde i fosterhem och det var just därför som vi tyckte det var viktigt att hon kom hem på natten...
Ute är det plus 2,5 grader idag och jag tycker det är lite synd, för då försvinner ju snön så fort, mulet är det också, så pass att lyset får vara tänt inomhus..
Ha dé!/tant raffa

Dansuppvisning...

Kategori: Allmänt

...har det varit i helgen..
Som vanligt vid den här tiden så är det ju dansuppvisning, båda små kungligheter går ju på dans, prinsen på "Hip Hop-street" (tror jag det heter) och lilla prinsessan på "Disco"..
Idag var det uppträdande utav båda barnen och det kan göra mig liiiite irriterad, just det att igår (lördag) så hade prinsen uppträdande och idag hade båda uppträdande och jag kan tala om, att det är inte gratis för föräldrar och andra anhöriga att bevista detta!
Det innebär, att igår (lördag) så var barnens fader och farföräldrar där för att se prinsen vara med i en dans, lilla prinsessan fick då vara en i publiken och idag så skulle båda uppträda i varsin dans och vi var där, moder, fader (som fick morfars biljett eftersom han är sjuk) och så jag då och jag kan inte förstå, att föräldrar som har mer än ett barn ska vara tvungna att betala biljett båda dagarna..
Denna helg kostade denna familj mer än 700:- och då är det inte billig avgift för dansen som sådan heller..
Nu tycker ju de små kungligheterna att det är jätteroligt att dansa och visst, man ska ju investera i det de gillar, men...
Kommer ihåg då mina döttrar gick på buggkurs på en dansskola här i Falun, jag trodde jag skulle bli tokig!
Inte nog med att det var svindyrt, det fanns ju inga killar att dansa med, de var tvugna att "ragga" upp varsin kille som ville börja på dansskolan...helt knäppt!
Ja, ja, man får väl vara glad att de inte spelar hockey, det är ju en utav de dyraste fritidssysselsättningarna...
Men, visst kom det en tår i mormors ögon när de små kungligheterna stod på scenen och dansade, man riktigt kunde se hur de njöt!
Nu är det väl inte förrän till sommaren som man ska dit igen och kolla vad de lärt sig..
Ute är det ganska kallt just nu och så har vi faktiskt snö som ligger kvar!
Ha dé!/tant raffa

"Kvalitetstid"..

Kategori: Allmänt

...med äldsta dottern har jag haft idag..
Maken vaknade med halsont och täppta näsborrar och alla vet ju hur sjuk en karl blir då..
Det var även skidor på tv och då vet jag att han väldigt gärna vill vara hemma och tycka synd om sig själv och titta på skidskytte, längdskidor och så curling, inget utav det är jag speciellt intresserad utav så jag och äldsta dottern kom överens om att ta en mor/dotter dag.
Vi gjorde inget särskilt egentligen, åkte en sväng och kollade hur folk har "julat" till det och sedan åkte vi till ett café här i Falun, ett gammalt anrikt sådant och där satt vi i ett par timmar, kollade på folk och pratade.
Kan inte komma ihåg när vi gjorde det senast, bara satt och pratade utan barn, det var faktiskt riktigt skönt..
De små kungligheterna är hos fadern denna helg, men i morgon förmiddag ska jag hämta dotter och kungligheter för i morgon är det dansuppvisning och båda barnen är med!
Det är ett par timmar på förmiddagen som går åt till att träna lite och sedan så får man komma och titta på, det är ju inte gratis, men man lär ju ställa upp..
Tycker att det är lite snålt att inte bjuda föräldrar på dansuppvisningen, för det är inte billigt att låta barnen dansa, svindyrt är det!
Annars så är det lugnt här hos oss, det är en "galen" katt som kommer in emellanåt, blir så arg på honom då han kommer in och går direkt till soffan och klöser allt vad han har på den, han har ju för sjutton hela skogen och alla träd på tomten att klösa på!
Fast maken, han tycker inte att det gör så mycket, "han är ju så go"...jo, jag tackar jag!!
Jag är där med vattensprutan så fort jag hinner och jag behöver inte mer än visa den så springer Elvis och gömmer sig och jag kan lova, att han har smaaaala ögon då han tittar på mig!
Ute har vi fått omkring en decimeter snö och det har varit ett par minusgrader idag så det är riktigt fint och mycket ljusare.
Väntar på att "Så mycket bättre" ska börja, skippar Nobelmiddagen eftersom jag inte fick någon inbjudan...
Ha dé!/tant raffa

"Kors i taket"...

Kategori: Allmänt

...det snöar!
Ja, det snöar faktiskt och jag tycker att det känns skönt faktiskt!
Ett par minusgrader och snö, det är väl bra..eller?
Har varit ganska trött på mörkret, det är ju så, att man behöver ha lite ljus och snön bidrar ju med det..
Ska bjuda maken på lutfisk till middag ikväll och jag vet, att han kommer att njuta!
Jag är ingen större fan utav lutfisk, "lärde" mig äta det vid väldigt vuxen ålder, jag var över 40 innan jag "lärde" mig äta det, men det går, med mycket sås och kryddpeppar så...
Ha dé!/tant raffa

Vi är nog lite konstiga...

Kategori: Allmänt

...maken och jag...
Idag har vi varit till Hudiksvall tur/retur och det för att vara till kyrkogården och fixa på makens familjegrav så att det är fint och vi tände ljus för våra nära och kära som inte finns bland oss längre.
Vi var även och åt lunch med makens konstnärskompis (HAN är speciell, väldigt speciell) en människa som vi älskar både maken och jag.

Där kan man snacka om "bokstavskombination"...säkert från A-Ö men som sagt vi älskar honom precis som han är!

Han står på en galleria i Hudik fram till jul och säljer lite utav sina alster och jag tycker ju att han är jätteduktig. Jag köpte julkort som han har gjort och det är alltid lika roligt att skriva och skicka dem, likadant med julkort från mun/fotmålarna som jag har köpt i många år, kanske för att min far var konstnärlig och målade tavlor även fast han hade haft "barnförlamning" (som det hette då, senare polio) i armar och händer och hade väldiga svårigheter med att hålla en pensel, han var väldigt duktig min far tycker jag.
Är riktigt stolt över de tavlor jag har efter honom och som pryder våra väggar.
Elvis, han blev så glad då vi kom hem!
Jag tror, att han har lekt med sin tjejkompis Grynet för jag såg henne när vi parkerade och det är bra om de har lekt, då blir han inte så vild inne till kvällen..
Han är fortfarane "gatuskräcken", slåss varenda dag och jag är lika tacksam varje gång han kommer in och inte är skadad för fy sjutton om han måste ha dränage igen!

Nej, nu ska jag göra varsin "julsmörgås" till maken och mig, vi har inte ätit någon middag så....

Ha dé!/tant raffa


Man undrar ju...

Kategori: Allmänt

..hur folk är funtade..
Läste i tidningen om fällandet av den åldriga eken utanför SVT:s lokaler i Stockholm..
De tjänstemän som beslutade att eken skulle fällas har blivit så hotade att en fått livvaktsskydd och en har fått överfallslarm!
Jag tänker ju så, att visst måste det väl finnas det som är viktigare än en gammal ek?!
Hur är man funtad om man hotar folk till livet för ett träds skull?!
Vojne, vojne...
Förresten, livvaktsskyddet, det är det väl vi skattebetalare som pröjsar antar jag..
Idag är det lördag och det har varit mörkt hela dagen, just nu spöregnar det (snöblandat) och det är ett par varmgrader, det är faktiskt så, att jag tycker att det kan komma lite snö, några centimeter räcker, huvudsaken att det blir lite ljusare.
Pratade med Ture idag, han talade om för "mommosch" att han skulle flyga till Thailand och bada!
De flyger från Arlanda nu ikväll och jag hoppas verkligen att de får en underbar semester.
Tänk, när de kommer hem så kanske det är riktig vargavinter...
Maken, han "tittar" på skidskytte, men jag hör minsann hur han drar "timmerstockar" där i soffan, ska väcka honom och fråga, om det är spännande..
Ha dé!/tant raffa