Tant Raffa

Välkommen till Tant Raffas space i rymden. Här skrivs det om allt och inget men alltid med en stor dos av humor och ironi!

Långt mellan blogginläggen...

Kategori: Allmänt

...blir det...
Tycker inte att jag har något nytt att tillföra bloggen, att jag är väldigt "ointressant" och det är jag nog!
Förkyld, har så varit i snart två veckor nu och jag känner mig som ett "utskitet päron" mellan varven och jag är innerligt trött på snor!
Hur mycket snor kan det finnas i ett huvud?
Jodå, man sväljer (urk) visst 1 liter saliv/snor per dygn och jag är övertygad om att jag de senaste två veckorna svalt avsevärt mycket mer än så!
Äckligt va?!
Vi har ju ätit surströmming här hos oss och de små "prinskorvarna" Wilgot och Julius reagerade inte ett dugg på lukten, men så är de ju förkylda de också förstås...
Mysigt hade vi när de var här och de skötte sig exemplariskt, saknade deras stora syskon, men de var hos fadern i helgen.
Idag har det snöat, ja, det började inatt och på förmiddagen hade det kommit 1,5-2 dm och det slår aldrig fel!
Totalkaos!
Konstigt tycker jag, eftersom de på SMHI nästan på minuten kan tala om när det ska börja snöa, men...
Blev riktigt uppretad idag på förmiddagen då jag var till City Gross och handlade, det var inte skottat/plogat ett dugg på parkeringen och vägen in i affären, gissa, om det var drygt att dra en kundvagn!
Ha dé!/tant raffa

60 +...

Kategori: Allmänt

....mässa ska vi på idag maken och jag..
Ja, det är en mässa för oss åldringar uppe på Lugnet idag och imorgon och det kan ju vara intressant!
Föredrag ska hållas av bla. Malin Berghagen, är väl inget fan av henne, men vem vet, hon kanske har väldigt vettiga saker att förmedla.
Det gick bra med både cellprov och hårborttagning med tråd, det sista var lite häftigt, det gjorde ont, men så där "skönt ont" och det var ju smärta som gick över på direkten och det var fort gjort, jädrar vilken snurr han hade på tråden, ingen fnurra där inte!
Kommer att göra det fler gånger, det är jag övertygad om.
Ute är det mulet just nu, det var så vackert tidigare idag, vaknade till en strålande sol och - 4,5 grader, precis som det ska vara vid den här tiden på året, så skönt att slippa regnandet och skulle det komma nederbörd så blir det ju i snöform men hellre det än regn!
Det är en envis förkylning jag fått, en vecka och det har inte avtagit, snorandet alltså..
Nu är äldsta dottern och Julius görförkylda också, Wilgot har just klarat av den biten och han har nog tyckt att det varit jobbigt lillslarvern..
Var till dem på middag i förrgår, vi blev bjudna på Borsjtj (rödbetssoppa) och det var jättegott!
Vi blev ju bjudna på det förra hösten utav "personen" och det var den absolut godaste soppa vi någonsin ätit maken och jag så maken "la in en beställning" i år igen och väluppfostrad som "personen" är så..
Nu har ju "personen" beställt surströmming utav oss så det jämnar ut sig...
Nej, nu ska jag ta och göra lite nytta innan vi ska iväg..
Ha dé!/tant raffa

Cellprov...

Kategori: Allmänt

...ska jag på idag..
Tycker det är jättebra att få kallelse till cellprovstagning och mammografi!
Nu är ju inte cellprovet så där "skönt" precis, men det brukar ju gå så fort att göra.
Ska även göra något annat idag som jag aldrig tidigare gjort, jag ska ta bort "generande" ansiktshår med sytråd!
Ringde till en salong i Borlänge där jag visste att de tillämpade den metoden och jag var så välkommen så.
Vet utav andra, att det gör ont, enligt vissa jävligt ont, men det är ju smärta som går över snabbt och det ska jag väl stå ut med!
Nu ser jag ju inte ut som "skäggiga damen", men lite "generande" hårväxt har jag..
Från det ena till det andra...
"Moraeus med mera"..
Vad har Freddie Wadling gjort som ska vara så bra?
Han satt till och med och rökte vid bordet då de andra satt och åt!
Och Kalle Moraeus hade kepan på sig, vuxna karln!
Petitesser kanske, men jag reagerar på sånt och tycker att det hör till sunt förnuft att inte röka vid matbordet och man tar av sig ytterkläder och huvudbonader när man äter..
Ha dé!/tant raffa

Man ska inte ens tänka tanken...

Kategori: Allmänt

...att, "det var längesedan jag var förkyld"..
Vips så sitter den där, som "en smäck" förkylningen!
Undrar, som de flesta andra hur mycket snor det finns i en näsa egentligen?
Febrig är jag och som sagt snorig och det är så pass att nässprayen inte hjälper nämnvärt, då blir jag lite less..
Hoppas jag inte smittat ner de små "prinskorvarna", var ju hos dem samma dag som förkylningen bröt ut eftersom jag inte kände ett dugg på dagen och det är ju svårt att låta bli att pussa på dem!
Känner mig allmänt "ämlig", men det går ju över så småningom, hjälper föga att klaga och jag är ju ingen karl heller!
Ute är det varmt, det är omkring 10 plusgrader och "kors i taket", det är uppehåll!
Solen gör tappra försök att ta sig genom de tjocka grå molnen, det känns lite konstigt att det inte regnar faktiskt!
Maken är och jobbar och det är skönt för honom, han mår som allra bäst när han får ha något att göra, det är ju inte lika roligt att fixa här hemma, men det gör inget, huvudsaken att han känner sig nöjd.
Läste, att Anna Wahlgren har skrivit en ny bok (Sanning eller konsekvens) och i den så svarar hon på kritiken som hennes dotter Felicia skrev i sin bok (Felicia försvann) och jag undrar ju, om det inte är enklare att blogga, twittra eller facebooka?
Jag menar, det tar ju en helsikes tid innan de får svar på sina funderingar och påståenden...
Man kan ju sms:a också om man absolut inte vill prata med varandra..
Ja, ja, folk är tokiga tamejfan!
Förresten, ska ta och slå dotra en signal och höra om det finns fler som snorar..
Ha dé!/tant raffa

Leif G W Persson...

Kategori: Allmänt

..anser att Thomas Quick/Sture Bergvall är frisk...?!
Jo tjena!
Det är ju bara att titta honom djupt i ögonen så...
Kan tala om, att han har alltid haft den där "friska" blicken, den hade han redan då, när jag satt i kassan på Konsum där han handlade var och varannan dag och jag kände alltid ett sånt obehag när han skulle betala.
Blir väldigt irriterad på Leif G W Persson då han i tv påstår att Quick/Bergvall skulle bli kvar på Säter bara för att han hade "så mycket att berätta om vården där", inte för att han enligt expertis anses som sjuk och inte bör vara ute bland folk, han har ju faktiskt förgripit sig på barn bland annat och det kan väl inte anses som "friskt beteende"...eller?
Blir heligt förbannad då han erkänt alla dessa mord som han då tydligen inte begått, men han har låtit så många mördare gå fria!
Bara det borde ju vara straffbart!
Annars då?
Jodå, det regnar just nu och rejält också!
Vinterdäcken sitter på och vi är rustade för vinter och snö!
Ha dé!/tant raffa
 
 

Västerås tur/retur...

Kategori: Allmänt

...blev det igår förmiddag..
Äldsta dottern och "personen" är på älgjakt nere i Jönåker (ligger nära Kolmården) och hon ringde mig igår morse..
"Mamma, kan du göra mig en jättetjänst"?
Jaaa....det ska jag väl kunna göra, sa jag..
"Vi glömde lägga ut nyckeln till dig och jag har googlat på kaniner och hur länge de klarar sig utan mat och vatten, det är inte länge det inte"!
Jaha, det var ju bara att sätta sig i bilen och åka, vi möttes upp i Västerås..
"Du är bäst" tyckte hon och javisst, det håller jag ju med om!
Åkte direkt till kaninerna och det var ju tur eftersom de knappt hade något vatten kvar, de dricker väldigt mycket tycker jag, men det kanske är normalt..
Kan ju inte förstå, vad man har kaniner till egentligen, men jag har ju svårt att förstå tjusningen med hamstar och marsvin också, fast jag är djurvän, det är jag!
"Personen" har skjutit en kviga förresten, det gjorde han tidigt i morse och det är ju jättebra, då har de (vi) kött till vintern!
Maken kom hem igår efter sin "fiskevecka" och han hade med sig några rökta sikar och en stor fin öring, den tror jag att jag ska göra iordning till middag, för Ture med föräldrar kommer förbi och äter lite på hemväg från stugan i västerdalarna, de ska dit och "göra vinter".
Vinter ja..
Tror inte att det dröjer så länge innan första snön kommer, det ska ju bli kallt för årstiden enligt SMHI, men å andra sidan så sa de för bara en vecka sedan att oktober skulle bli ovanligt varm..?!
Återstår att se..
Ha dé!/tant raffa
 

Tröstlöst...

Kategori: Allmänt

...är det ibland..
Min allra, allra bästa vän är farmor till en liten underbar tjej som är 5 år..
Denna lilla tjej har varit under "utredning" utav socialen, på min tid kallades det för barnavårdsnämnden och utredningen kom till för att min vän/farmodern gjort en anmälan..
Nu undrar ju jag, hur sociala går tillväga då de "förhör/pratar" med en 5-åring för att höra, hur det egentligen är där hemma?
Min vän var på ett möte idag med soc. och modern, fadern hade "glömt bort" att det var möte idag och jag tycker att han är en riktig skitstövel!
Att han inte var närvarande beror nog mycket på att hans nuvarande fru är fruktansvärt svartsjuk på hans X och tillika hans barns moder!!
Jag blir vansinnig!!
Hur f-n kan man skita i att gå på ett möte angående hans barns väl och ve bara för att frun är svartsjuk?!
Barnets moder är Bipolär och kan inte ta ansvar för sig själv, än mindre för sin dotter och det var därför min vän gjorde en anmälan..
(Mycket saker har hänt som absolut inte är normalt..)
Men, nu hör det till saken, att modern kan inge ett väldigt sansat och bra intryck, men om man "skrapar lite" och känner till hennes "tänk" (som inte är något tänk) så faller allt!
Lilltjejen som är 5 år har haft sin farmor som den enda tryggheten i sitt liv, men nu har modern förbjudit lilltjejen att träffa farmodern enbart för att hon ska "straffa" fadern..
Vilken soppa!
Mitt i denna soppa sitter en 5-åring som mår dåligt, men soc. har ju frågat henne hur hon mår och hon hade ju svarat att hon mådde bra..?!
Ja, jag blir alldeles, alldeles flyförbannad!
"Ja, jag kommer ju att anmäla igen om det inte blir någon förändring" sa min vän idag och det gör hon enbart för sitt lilla barnbarns skull och hennes önskan om att barnbarnet skulle få komma till en avlastningsfamilj för att få uppleva normala förhållanden, det föll platt!
Tröstlöst är vad det är!
Är i alla fall glad att jag fanns där för min vän idag..
Ha dé!/tant raffa

"Stelbent"...

Kategori: Allmänt

...och prestige..
Läste i Falu Kuriren idag om ett äldre par som varit gifta i 63 år, där frun i huset haft en stroke och nu brutit lårbenshalsen och där maken vårdat sin fru i hemmet i flera år..
De har hjälp från hemtjänsten morgon/kväll och på torsdagar då frun i huset behöver hjälp med att duscha.
Nu har det inte blivit någon dusch på över en vecka enbart för tjafs om en gummilist!
En list som hemtjänsten tog bort och jag förstår ju att de gjorde det för att komma fram med rullstolen, men det medför att hela badrummet blir översvämmat vid dusch och så vill inte det gamla paret ha det, men hemtjänsten har bestämt att det ska vara så...
Jag menar, kan man inte vara lite tillmötesgående och införskaffa en listjäkel som man med lätthet kan flytta efter behag!?
Här flyger man till månen och kan transplantera alla sorters organ, kan man då inte komma på en lösning så att den gamla damen kan få duscha?
Vet av erfarenhet hur "stelbent" hemtjänsten kan vara efter att ett "beslut" tagits och då ofta "över huvudet" på eventuella vårdtagare, blir lite förbannad faktiskt!
Jobbade ju själv inom hemtjänsten i en massa år innan jag fick förtidspension och det var många gånger vi "hemsamariter" inte kunde förstå vissa "beslut", kan det vara så svårt att ha lite sunt förnuft?
Ja, ja...
Svenska Hollywoodfruar...
Brukar inte titta på det programmet, men gjorde det igår och det är inte bra för ett redan högt blodtryck, det kan jag lova!
Är inte ett dugg avundsjuk på deras liv, för fy sjutton så ytligt!
Jamen, en förlovningsring för en miljon, men som hon sa, "ju större desto bättre"...eller?
Sen hon den där Gunilla (tror jag hon heter) hon är ju sjuk i huvudet på riktigt!
Det var ju hon som tyckte att Jan Guillou (stavningen?) skulle be henne om ursäkt och det på bara knän eftersom han inte trodde på hennes version om hur hon blivit utkastad från det hotell hon hade bott med sin kräksjuka dotter, utan ville veta den egentliga orsaken..
Fruktansvärt otrevlig person den där damen!
Har pratat med maken i telefon nu på morgonen och de hade fått lite fisk.
Kommer nog inte att bli så väldigt mycket av den varan antagligen för det är visst väldigt kallt i vattnet och jag som inte förstår mig på sånt jag bara håller med jag...
Nu ska jag ta och hänga lite tvätt och sen blir det nog att åka och snusa lite "prinskorvar"..
Ha dé!/tant raffa

"Fiskevecka"...

Kategori: Allmänt

...kallas det..
Maken har nyss åkt iväg till Hälsingland och ska fiska tillsammans med sin storebror och jag hoppas ju att det blir bra väder och mycket fisk!
Förhoppningsvis så blir han där ett par tre nätter och jag sticker definitivt inte under stol med att jag tycker att det är skönt!
Skönt, att få lite "egentid", att slippa tänka på mat ett par gånger om dagen, utan jag äter om/när jag vill, vill jag inte så då struntar jag i det!
Ute är det faktiskt ganska fint, lite kallt, men det är ju så hösten ska vara..
Tänk, att jag efter alla dessa år har talat om vad de små kungligheterna har för namn..
Äldst är ju prinsen Elliot som är 10 år, sen kommer prinsessan Elvira som är 7 år, efter det kommer lillprinsen Ture som är 2,8 år, sist och minst är "prinskorvarna" Wilgot och Julius som är 3,5 månader!
Tänk, jag har fem underbara barnbarn, jag har mycket att vara tacksam över!
Nu ska jag göra mig iordning och åka över till "prinskorvarna" en sväng..
Ha dé!/tant raffa
 

Lite "konstig" känsla...

Kategori: Allmänt

...var det..
Igår var jag och de små kungligheterna till Gävle och vi hade en toppendag tillsammans!
Uppvaktade ju yngsta dottern och hennes farföräldrar kom också dit från Falun.
Mina förra svärföräldrar, som då jag var gift med deras son inte alls tyckte att jag var ett "bra kap" eftersom jag hade ett barn och en hund som "hemgift"..
Ja, ska sanningen fram så ansåg de att jag inte var "fin nog" för att tillhöra deras familj/släkt!
Nu kom de, gamla, skinntorra, halvdöva och allmänt "gammelkrassliga" och de blev sååå glada att få träffa mig, inte kostlat på något vis utan ärliga känslor!
Tänk, att de ska behöva bli så jäkla gamla innan de får vanligt vett i huvudet!?
Min förra svärmor, hon var riktigt elak mot mig då det begavs sig och jag var ju så ung och hade väl inte så mycket skinn på näsan så det var väl mer eller mindre "fritt fram" för henne att trycka ner mig och klaga på allt jag gjorde..
Undrar, om hon börjar bli dement, för nu så är jag ju den absolut bästa människa som finns!?
Det var jobbiga år då jag och yngsta dotterns far var gifta, men jag "förlät" hans föräldrar för längesedan inom mig och nu kan jag bara tycka synd om dem, som sitter ensamma i sitt stora hus och tror sig vara lite "finare" än andra och som inte har något umgänge, det har de aldrig haft...
Tycker faktiskt väldigt synd om dem!
Det var alltså prins Elliot och prinsessan Elvira (ja, hon heter så) och jag som fick en heldag tillsammans och vi hade det som sagt toppen!
Roligt att få rå om dem utan att det ska vara några andra vuxna med och lägga sig i då vi kan vara ganska så barnsliga och fnissiga när det vill sig..
På seneftermiddagen åkte vi hem och tog vägen förbi IKEA och åt lite mat och så satt vi en bra stund och studerade folk, väldigt roligt tillsammans med en 7 och 10-åring!
Kan tala om, att de ser detaljer som ett vuxet öga inte registrerar och det är häftigt!
Idag är det soligt väder och ganska varmt, mellan 7-10 plusgrader, det är en riktig brittsommarförmiddag!
Nu ska jag ta och göra lite nytta, har inte gjort ett dyft under hela helgen så det behövs..
Ha dé!/tant raffa

För 33 år sedan...

Kategori: Allmänt

..var det ett lika vackert höstväder som idag!
Hur jag kan komma ihåg det?
Jo, för då föddes världens goaste tjej!
Yngsta dottern fyller år idag och det kommer att bli de små kungligheterna och jag som åker till Gävle och uppvaktar.
Maken, han har så ont i ryggen idag att han går som om han "skitit på sig" och det är ju lika bra att han får stanna hemma!
Äldsta dottern vill inte att tvillingarna ska få en eventuell smitta om det nu är så, att Ture är väldigt förkyld, har inte fått någon "rapport" om det..
Julius och Wilgot ska få spruta imorgon, det är väl den de ska ha vid 3 månaders ålder och risken finns ju att de reagerar på den och får feber, då vill inte dottern att de ska vara förkylda också, det räcker som det är säger hon!
Igår for vi iväg till Rättvik och Rättviks marknad maken och jag, men jag säger bara det...va folk!
Det var kilometerlånga köer in till Rättvik och det var på tidig förmiddag!
Kan tala om, att vi åkte förbi, det var ju inget speciellt vi behövde införskaffa och bara det att hitta en parkering var stört omöjligt, om man inte vill parkera flera kilometer bort förstås...
Vi åkte Siljan runt istället och det var bedövande vackert!
Bäst att passa på att njuta, det står nog inte på förrän snön kommer..
Hoppas alla får en bra söndag!
Ha dé!/tant raffa

"Familjesidan"...

Kategori: Allmänt

....i morgontidningen kan ju vara väldig "läsvärd", åtminstone för en sån som mig, som kommit upp en bit i åren..
"Födslar och dödslar" sa min morfar att han kollade och jag gör ju detsamma!
Idag var det en dödsannons (ja, det var ju flera) och i den annonsen så hade de inte ett kors eller någon blomma, nej, de hade ett korsord!
Visserligen ett yttepyttelitet ett, men ändå!?
Min man, han löser korsord hela tiden, skickar in lösningar på löpande band och han vinner lottpaket stup i ett, visserligen inga vinster att tala om på dessa lotter, men..
Frågade honom om han ville ha ett korsord i sin dödsannons och det ville han inte!
Mycket konstigt har man ju sett i dessa annonser, men ett korsord, det tog priset tycker jag!
Idag har jag en Burgundisk köttgryta puttrandes på spisen och det serveras hasselbackspotatis till, vet inte om det passar, men jag blev så sugen på hasselbackspotatis....
Vädret har varit ganska bra faktiskt, ingen nederbörd och nu klarnar det upp också!
Få se, hur det blir nu i helgen, vi skulle ju till Gävle på söndag, men nu är visst Ture sjuk så det återstår att se om det blir någon tur dit.
Maken, han är iväg och jobbar men kommer väl hem snart kan jag tänka, det är ju fredag!
Nu önskar jag alla en härlig hösthelg, hoppas att det blir bra väder så att de som vill och kan tar sig en tur till skogen och plockar lite svamp.
Ha dé!/tant raffa

Jaha....

Kategori: Allmänt

...då har man blivit ett år äldre igen då...
På "kanelbullens dag" till och med!
Har varit hos äldsta dottern idag och hjälpt henne med tvillingarna då "personen" och maken var till Eskilstuna över dagen och hämtade en massa grejor, en snöslunga bland annat, kan ju behövas för det står väl inte på förrän vintern är här!
Idag har Wilgot kommit på att man kan greppa saker och dra dem till munnen, en stor "sak" tyckte ju mormor förstås!
Häftigt är det att se och höra Wilgot och Julius nu då de kommit liiiite underfund om varandra, de "pratar" till varandra med en helt annan "ton" än till oss andra, liksom lite ljusare i rösten och de blir glada att se varandra nu, förut så grinade alltid en utav dem och den andre flinade!
Men, det är jobbigt för de sover aldrig samtidigt, det är alltid en som är vaken och det innebär ju att det går i ett hela tiden...
Men, de har i alla fall kommit på att på natten, då ska man sova, åtminstone en 3-4 timmar i sträck, sen kan man  få lite mat för att sen somna om igen.
Mormors Turebus ringde och sjöng, "ja må leva, ja må leva, hurra, hurra" och jag blev så glad för han var väldigt pratsam och han talade om att han blev "görglad" (var han nu fått det uttrycket ifrån) när han fick prata med mormor!
Sköna barn!
Nu känner jag mig ganska trött och tänker göra en tidig kväll, maken sitter och kollar på någon film, jag ska ta och lägga mig med en bra bok, det är bättre än tv tycker jag.
Ha dé!/tant raffa