Tant Raffa

Välkommen till Tant Raffas space i rymden. Här skrivs det om allt och inget men alltid med en stor dos av humor och ironi!

"Brittsommar"...

Kategori: Allmänt

...är det verkligen just nu!
Igår hade jag +24 grader i skuggan och det var alldeles vindstilla, det är ju ganska så varmt för att vara näst sista dagen i september...
Idag är det lika fint, kanske inte lika varmt, men solen skiner och jag hör fågelkvitter från trädgården, det är med andra ord ganska så mysigt!
Har redan varit och handlat till helgen och något som kan irretera mig, det är när jag ber personal vid kundtjänst att kolla mina spelkvitton (det brukar vara två i veckan) och då det inte är någon vinst så ber jag dem att riva kvittona innan de kastar dem i papperskorgen..
Nästan varenda gång så tar personalen illa upp och idag frågade en kille mig om jag inte trodde på honom då han sa, att det inte var någon vinst..
Ja, jag vet ju, sa jag att det finns de butiker som lurat kunden då det varit vinst och sparat kvittot för att kunna ta ut vinsten själva, (JA, jag vet att det förekommit här i Falun!)
Så vitt jag vet, sa jag så är kvittot mitt och jag bestämmer ju hur det ska göras med det, men om det nu är så kränkande för dig så kan jag ta tillbaka kvittot och riva det själv innan jag slänger det...
Han blev skitsur på mig, men det struntar jag i, jag är kund och när jag jobbade i affär så hette det att, "kunden har alltid rätt", vare sig den hade det eller inte så var det så..
Jag var absolut inte otrevlig på något vis och jag klappade mig själv på axeln när jag kom ut till bilen, att jag var så "snäll" idag!
Maken, han har det hur bra som helst på sin "fiskevecka" och det är ganska så bra med fisk i år, det gläder mig och det gläder definitivt de som fiskar!
Förresten, har ätit något som faktiskt var jättegott, det var lax, hel filé som man hade på massor med majonnäs, det ska vara riktig sådan, inte lättmajonnäs eller något liknande, nej, riktig ska det vara och man stryker på det på hela filén och efter det så har man på massor med citronpeppar!
Ingenting mer utan på med det och så in i ugnen en 30-45 minuter (tror jag och jag tror att det var i 200 graders värme)  till detta serveras kokt potatis och en grönsallad, det låter kanske lite "torftigt", men det var faktiskt gott!
Nu gillar ju inte jag lax egentligen, men just det här smakade jättebra!
Ikväll ska jag grilla mig en köttbit och till den ska jag bara ha en sallad, det räcker gott och väl och jag kanske tar mig ett glas rött till också, den som lever får se....
Ha dé!/tant raffa

 

"Fiskevecka" och "gräsänka"...

Kategori: Allmänt

...är två ord jag gillar för tillfället..
Skjutsade upp maken till Hudiksvall igår, eller rättare sagt till Våtnäs, en liten fiskeby dryga milen söder om Hudik..
Maken ska vara där och fiska med sin storebror till på söndag, då ska jag hämta honom och jag måste ju säga, att de har en jädrans tur med vädret i år igen!
Förra året var det precis lika varmt och skönt som nu, men jag hoppas ju att de får mer fisk i år, för förra året var det lite glest med den varan...
Skjutsade som sagt maken igår och kom hem vid niotiden på kvällen och en som blev glad, det var Elvis!
Jag var lite hungrig och sugen på en smörgås med makrillfilé (i tomatsås) och gjorde iordning en sån då jag skulle bänka mig vid tv:n och se på "Bron", men jag fick ingen makrill eftersom Elvis hade slickat i sig alltihop då jag kom ner från övervåningen!
Vi har ju toan på övervåningen och jag hade gjort ett besök där..
Nu hör det till saken, att Elvis aldrig brukar hoppa upp på bänkar och bord så jag trodde ju inte att han skulle sno åt sig makrillen, men tji fick jag!!
På hemväg från Hudik så var jag in en sväng till yngsta dottern och Ture blev så glad när jag kom.
Han var lite trött för klockan var ju nästan läggdags för honom, men vi hann med att både busa lite och att pussas, mysigt!
Idag är det ett strålande väder, solen skiner från en klarblå himmel och det är varmt, kommer säkert att bli mer än 20 grader och jag funderar på om jag ska strunta i alla "måsten" och ge mig ut i skogen istället, alla "måsten" finns ju kvar...
Det är skönt att vara "gräsänka" några dagar och jag vet ju att maken njuter av att få vara med brodern och fiska lite.
Nu på förmiddagen var de på väg till en ö där de skulle fixa lite grillad korv till lunch och efter det skulle de visst kolla näten (vittja heter det kanske..) och sedan var det väl eventuell rensning av fisk på agendan antar jag och rökning av sik förmodar jag...
Igår kväll åt de surströmming och det hade visst varit som "balsam för själen" enligt maken och det tror jag visst att det var..
Nej, nu är det dags att bestämma sig för hur dagen ska bli, om det blir skogen eller..
Ha dé!/tant raffa

En skön helg...

Kategori: Allmänt

...har det varit..
Ja, inte kan man klaga på vädret denna helg, det har varit strålande!
Nu har maken klippt gräsmattan för sista gången i år (förhoppningsvis) och trädgården är helt klar inför vintern.
Igår var jag med äldsta dottern och de små kungligheterna till Lager 157 i Sågmyra, ett par mil från Falun, det skulle införskaffas två stycken "onepeece-overaller" till kungligheterna..
Måste ju säga, att de är inte vackra overallerna, men väldigt mysiga och varma, vilket kommer att behövas eftersom dotterns lägenhet är väldigt kall, i mars hade hon bara +14 grader inne och blir det en likadan vargavinter i år så....
De kom hit och åt middag med oss igår, det serverades parmesanfylld och baconlindad kycklingfilé i vitlökssås och till det tagliatelle (bandspagetti som jag säger) och prinsen han tyckte det var "svingott"..!? Vilket uttryck!
Men, det är ju så de uttrycker sig nu för tiden...
Lilla prinsessan, hon gillade inte alls kycklingen, men var så nöjd med att äta tagliatelle och grönsaker...
På kvällen kom Turebus med sina föräldrar, de skulle sova kvar här eftersom de skulle hjälpa dotterns farföräldrar med att "göra vinter" vid sommarstugan.
Han är för härlig lilla Ture, pratar hela tiden och är en riktig solstråle, fast han har ju ett sjuhelsikes temperament förstås!
Idag har maken och jag varit till kyrkogården och planterat ljung på gravarna och det blev så fint så!
Tror jag struntar i gravlyktor i år, de syns ju i alla fall inte då snön kommer, fick ju gräva nästan en meter förra vintern för att få fram dem!
Kattluckan sitter där den ska nu och igår höll jag på med "fjäskfärs" för att försöka få Elvis att fatta att han ska gå genom den in och ut, men....
Sa till maken idag, att han är nog trögare än vi trott och ser i ögonvrån precis då jag sagt det hur Elvis hur "gerswint" som helst går ut via kattluckan, som om han inte gjort annat i hela sitt liv!
Har också hunnit med att vara liiiite otrevlig mot en telefonförsäljare från Tele-2..
Frågade honom hur de kunde vara så oförskämda att ringa en söndageftermiddag!
Svaret jag fick var.."ja, när skulle vi annars ringa"?
Men, det finns väl andra dagar och tider sa jag och killen svarade.."det är lättare sagt än gjort"...!?
Nej, jag är definitivt inte intresserad sa jag och la på luren!
Nu vet jag ju att de bara gör sitt jobb, men jag blir så irriterad!

Kan de inte låta en vara ifred på helgerna åtminsone..

Ha dé!/tant raffa

Halv åtta hos mig...

Kategori: Allmänt

...och kärlek...
Det var en jättehärlig eftermiddag/kväll med de små kungligheterna igår!
Glada som lärkor var de när jag hämtade dem efter skolan och lilla prinsessan tyckte det var lite "speciellt" eftersom det var första gången jag hämtade även henne vid skolan.
Tacomiddag blev det och jag gillar det, för då vet jag att de små kungligheterna äter till de håller på att spricka och det är ju så bra då de kan lägga på precis det de vill ha, inget annat tjafs!
Vi spelade kort (femkort) och både maken och jag åkte på storstryk (förstås) och likadant i Yatzy!
Prinsen, han ville prata om kärlek..
Det är så, att tjejen han har haft "chans" på, hon verkar inte så intresserad efter sommarlovet och jag sa, att hon kanske är osäker eftersom de inte träffats på över tio veckor..
Efter det så diskuterade vi olika sorters känslor, det att man kan älska på olika sätt..
Han sa, att han älskar "den" och "den", men att han älskar "den" lite mer kanske och då talade jag om för honom att man kan älska en massa människor och även djur, men man älskar på olika vis..
Talade också om, att vissa människor kanske man tycker väldigt mycket om och vissa tycker man mindre om, men det är inget fel i det!
Jag måste säga, att det är häftigt att prata om just känslor med en nioårig liten prins, det finns så mycket inom honom som kommer ut med jämna mellanrum och det är jätteviktigt att man tar sig tid just då att lyssna och ge goda små råd... 
Ja, det är en ynnest att få vara mormor...
Halv åtta hos mig tittade vi på och prinsen, han vill att vi ska göra så som de gör (helst vill han ha femtontusen spänn också...)
Han vill att vi tillsammans gör en meny, det ska vara förrätt, varmrätt och dessert och vi vuxna vi ska dricka fina viner enligt honom och det tackar man ju för!
Han har ett förslag till förrätt och det var kycklingsoppa(!) för han hade visst sett ett program då de hade serverat det till förrätt och han tyckte att det såg så gott ut, han som inte ens gillar soppa!
Vi hann även se en snutt av Robinson innan dottern kom och hämtade dem efter jobbet och jag säger då det...
Prinsen (ja, prinsessan hon hade fullt upp med Barbie) han kunde inte förstå hur man kan riskera sin hälsa för en halv eller en miljon!
Det var ju en tjej som åkte hem på egen begäran igår, hon var "smal som ett spöregn" och hon ville hem eftersom hon kände att hon mådde så dåligt och tappade vikt hela tiden.
Det är ju viktigt att man sitter med barnen och tittar för det är ju så mycket som de undrar över och just det där med hälsan, det var något prinsen tyckte att det inte fanns några pengar i världen som var värt att riskera bestående men (ja, han uttryckte sig ju inte precis så, men han menade det.)
"Du har ju ont hela tiden mormor, men du är ju gammal, men den tjejen hon är ju ung och tänk om hon ska ha ont hela livet"..
(Har inte talat om för prinsen att jag haft kronisk värk sedan jag var arton...)
Idag har jag målat lite i köket, det var bland annat spiskåpan som fick en uppsträckning, vi har en vit "knottrig" sak, som man målar med sand i färgen och för varje gång den är nymålad så ser den helt ny ut!
Det går ju inte att tvätta av den eftersom den är "knottrig" så det brukar bli en ommålning om året, oftast till jul, men det blev ett par månader tidigare i år..
Jättefint väder är det och maken håller på att installera kattlucka i altandörren åt Elvis, få se hur det går för honom att ta sig in och ut genom den, men det blir nog inga problem för han är ganska så lättlärd och så finns det ju "fjäskfärs" förstås!
Ha dé!/tant raffa"Tordagsmys"...

Kategori: Allmänt

..ska vi ha i eftermiddag/kväll..
Äldsta dottern måste jobba ikväll så de små kungligheterna ska hämtas efter skolan och vara här hos oss till modern jobbat färdigt.
Frågade igår, vad de ville ha till middag och prinsen sa ju så klart stuvade makaroner och korv, men det får de till lunch i skolan idag så...
"Jag vill ha Tacos" sa lilla prinsessan och det enades vi om och vi enades också om att man inte bara kan äta Tacos på fredagar, vilket de flesta gör och som de små kungligheterna brukar vilja göra..
I dag är en "sådärdag", har ju inte sovit på flera nätter och då blir det så här, inte roligt, men vad gör man?
Är i alla fall jätteglad att min äldsta syster blivit mormor!
Hennes ädsta dotter har fått en liten son och jag är så glad att allt gått bra och att de mår bra båda två (tre) och nu får syrran känna hur det är att vara mormor, det är inte "kattskit" det inte!
Men, det går ju så fort med de små, se bara på Ture, som börjat på dagis och visar en helt annan sida av sig själv emellanåt..
Envis och bestämd har han ju varit hela tiden den lille mannen, men nu så...
Ja, ja, det går väl över det också så småningom, han har fullt upp med att "testa" mor och far när de hämtat honom efter jobbet och jag förstår honom, hur kan de lämna honom där och bara försvinna!?
Visserligen så har han glömt det under hela den tid han är där, men så fort de kommer och hämtar så påminns han ju...
Han är rolig Ture, så fort han ser mig eller maken så säger han katt´n och så smackar han med munnen precis som jag brukar göra då jag lockar på Elvis!
Få se, om Ture med föräldrar kommer till helgen, de ska visst hjälpa dotterns farföräldrar att "göra vinter" vid sommarstugan, det brukar ta en hel dag.
Maken har målat klart köksluckorna nu och jag har "rensat" i skåpen och fy sjutton så mycket skräp man samlar på sig!
Det värsta är "hitta om du kan lådan" som vi har eller "hopplösa lådan" som den också får heta emellanåt, en sån där låda som allt småskräp åker ner i.
Den har jag inte gett mig i kast med ännu, har funderingar på om lilla prinsessan och jag skulle göra ett försök nu på eftermiddagen, det finns säkert mycket intressant för henne i den...
Ha dé!/tant raffa

Vaken en gång i timmen...

Kategori: Allmänt

...har jag varit de senaste tre nätterna..
Vet ju, att det beror på min värk och det är bara att bita ihop och eventuellt "ömka" sig själv lite!
I morse klockan 05.20 så var det ett jädrans liv utanför sovrumsfönstret (har fönstret öppet på natten) och visst var det Elvis som slogs med en stor svart katt!
Jag gick ner och ropade på honom, han kom efter ett tag, ja, då han hade slagits lite till och den andra katten lommade iväg...
Han kom in och fick lite "fjäskfärs", men så fort den var uppäten så stack han ut och det dröjde inte lång stund innan det var ett liv utanför igen, men då gick jag och la mig, det är ju hopplöst med denna "gatuskräck"!
Jag har ju alltid trott att kastrerade hankatter var lugna och timida...
Inte vår katt inte!!
Ha dé!/tant raffa

"Naken" trädgård..

Kategori: Allmänt

...har vi nu...
När alla utemöbler ställts undan, krukor tömts på mer eller mindre överblommade blommor, då är sommaren slut och hösten är här!

Trädgården ser alltså "naken" ut!

Maken, han har varit nere i förrådet och spacklat och målat sedan i mose, han gick ut dit innan klockan var åtta!

Elvis, han har hållit maken sällskap till och från, han sätter sig och krafsar på dörren och jamar då han vill bli insläppt och sedan går han omkring, varje hylla blir genomkollad varenda gång, det kan ju ha tillkommit något...

Han har även jamat och krafsat på dörren till en utav de så kallade "kattvindar" som vi har (vi har tre stycken) och jag öppnade dörren och då var ju han sysselsatt ett bra tag, det finns en hel del bråte där inne som skulle gås igenom.
Kallt har vi idag, det är verkligen höst ute och jag har gjort iordning mina lyktor som jag har i trädgården, jag har ljusslingor i dem och de tänds vid femtiden varje eftermiddag och släcks vid midnatt, det är bra med timer..
Nej, nu ska jag ta en sväng ner till förrådet och måla lite skåpluckor..
Ha dé!/tant raffa

 

Nej, jag tror att...

Kategori: Allmänt

...skåpluckorna behöver en dust...
Precis så sa maken i morse, klockan var inte ens åtta när han kommer och säger det!
Det innebar, att vi var iväg och införskaffade färg och nya beslag, så nu så är han nere i förrådet och slipar, spacklar och har sig och jag ska alltså städa vartena skåp, vilket jag tycker är skittråkigt!
Visserligen så behövs det rensas ur gammalt porslin och annat, men....
Ute är det en otroligt vacker höstdag, strålande sol och en 10-12 grader varmt, inte blåser det heller så det är perfekt!
Vi har haft första riktigt kalla natten, det var inte mer än 2 grader varmt i morse då rullgardinen åkte upp, men det är väl bara väntat...
Medan maken står i förrådet och grejar så ska jag nog innan jag ger mig i kast med skåpen, plocka undan i trädgården, man måste väl inse att sommaren är slut och att det inte blir något mer sittande ute..
Ha dé!/tant raffa

Ser fram emot kvällen...

Kategori: Allmänt

...då det blir Doobido och Skavlan på tv..
Förmodar, att det kan vara lite "pensionärsvarning" på det, men jag är ju pensionär (förtids visserligen) och maken är ju också pensionär!
Få se, om maken kommer hem samma tid som de två senaste dagarna, alltså vid sextiden..
Igår hade stegen han stått på glidit iväg så han ramlade ner och slog sig i ryggen (det var lite drygt en meter upp) och gissa, om det var synd om honom igår kväll!
Jag fick smörja honom med något smärtstillande och han gick som om han hade skitit i byxorna och han var så "ämlig", men i morse stack han iväg på jobb igen..
Seg gubbe det där!
Han tycker ju att det är så roligt att snickra och dona och han jobbar ihop med en"kille" som är i min ålder och det verkar ha klaffat otroligt bra, glad är ju jag för det!
Har lunchat ihop med äldsta dottern på stan idag och det var så skönt att se henne så lättad..
Igår så skrevs det sista på huset och de nya ägarna fick tillträde, det innebär att hon äntligen slipper ha något med X-et att göra.
Det har varit en jobbig tid för dottern, men de små kungligheterna mår så bra nu, det är en glädje att se och äntligen kan dottern se framåt och få unna sig själv att njuta av livet med sin familj.
Solen har skinit hela dagen, det har varit ett underbart höstväder, precis så som hösten ska vara!
Elvis, han har haft fullt upp med skatorna i trädgården, det hörs så väl när han är på jakt för då jäklar låter skatorna!
Har sett att han fixat en i alla fall, men det hinner ju bli flera, dagen är ju inte slut ännu...
Nej, nu ska jag göra en röra till bakpotatisen som vi ska äta till middag, det blir...gräddfil, creme fraiche, rödlök, räkor, kräftstjärtar och röd caviar och så lite kryddor förstås...
Brukar bli väldigt gott...
Ha dé!/tant raffa

Så tråkigt att städa...

Kategori: Allmänt

...är det idag...
Kan inte förstå varför jag tycker att det är så tråkigt att städa just idag, det brukar ju gå hur smidigt som helst annars!
Kanske kan det bero på att jag måste ta paus så ofta eftersom jag är helt kass i ryggen och har varit det ett tag och jag tror att svampplockningen igår fick det att bli ännu värre..
Jag är ju en sådan människa som vill att allt ska göras fort (men ordentligt) och brukar få allt gjort i ett nafs, nu tar det ju så låååång tid!
Har just nu en liten paus och satte mig vid datorn, istället för att greppa en penna och ge mig i kast med ett korsord som säkert maken tyckt varit bättre...
Ute blåser det ganska kraftigt och det är bra för jag har hängt ut tvätt och räknar med att den ska vara torr när jag tar nästa paus...
Elvis, han är med mig när jag städar, han är på ett riktigt stridshumör idag, ligger och lurpassar på mig överallt och rätt som det är så går han till attack!
Han biter, men absolut inte hårt, han leker bara och när han gjort en attack så sticker han iväg som skjuten ur en kanon för att helt plötsligt ligga på lur igen..
Var ju barnvakt åt de små kungligheterna igår och vi hade det jättemysig, prinsen och jag hade högläsning, vi läste Håkan Bråkan, ett stycke vardera och det gick så bra så!
Lilla prinsessan, hon hade fullt upp med sina dockor, de var i skolan och hon var "fröken".
Pedagogisk var hon minsann och väldigt rättvis som "fröken" och det märktes verkligen hur roligt hon tycker det är att gå i skolan..
Vi spelade inte TP igår utan det blev Yatzy och minsann, fick jag inte storstryk i det också!!
"Ja, du är ju inte så bra på det här" sa prinsen, "men du ska inte vara ledsen att du förlorade, det går säker bättre nästa gång"...
(Det kom från en som är världens sämsta förlorare!)
Nej, nu är det väl bäst att fortsätta med städningen så man blir klar någon gång...
Ha dé!/tant raffa

1980...

Kategori: Allmänt

...närmare bestämt mars detta år..
Då flyttade jag med min dåvarande make och två små barn (yngsta dottern var fem månader) till ett alldeles nybyggt område med bostadsrätter..
Det var alltså bara nyinflyttade och de flesta hade barn i olika åldrar, det är fortfarande ett jättebra ställe att bo på om man har barn, men nu finns det en massa "gamlingar" också eftersom många av de som köpte lägenhet då bor kvar.
Idag, när jag hade bestämt mig för att ge skogen ovanför där jag bor en chans att visa vad den gick för när det gäller svamp så..
På vägen dit, bara ett femtiotal meter från mitt hus så möter jag två människor, en herre och en dam och jag försöker att "smita" förbi dem, för HON var den värsta skvallerkärring som fanns då vi bodde på det där nya området!
Kan tala om, att ingenting hade förändrats!
Damen ifråga, hon berättade om ALLA grannar, vilka som skilt sig och vem som vänstrat med vem och den fick stroke, den fick "bara" hjärnblödning, osv..osv...osv..
Tror tamejsjutton vi stod på samma ställe över en timme!
Jag tycker ju om att prata med folk, men...
Elvis, han kom flera gånger och kollade vad jag höll på med, till slut så kom han och strök sig mot mina ben, då tyckte nog han att det fick räcka!
Efter många om och men så kom jag in i skogen, hade Elvis med som "bodyguard" hela tiden och varje gång jag la ifrån mig en krycka (måste ju göra det när jag ska plocka) då var han där som skjuten ur en kanon och trampade runt i svampen, för svamp, det hittade jag!
Både gula kantarell och trattkantareller fanns det och nu ska jag "förlusta" mig med att rensa dem..
Ska vara barnvakt åt de små kungligheterna på eftermiddagen/kvällen en stund och har gräddat pannkakor som jag ska ta med så slipper dottern tänka på middag, vet ju att lilla prinsessan blir jätteglad, för det är ju hennes älsklinggsrätt!
Maken, han är iväg och jobbar, kommer väl hem vid fyra-femtiden och jag hoppas, för hans skull att det blir jobb i morgon också, han mår så bra av att jobba lite..
Nej, nu ska jag "förlusta" mig!
Ha dé!/tant raffa

Uppretad...

Kategori: Allmänt

...kan jag bli på maken ibland...
Maken, han är nog den mest anti mot datorer som jag känner!
Nu hör det ju till saken, att han kan be mig att googla på olika saker och då minsann, då är det jäkligt bra med dator!!
Han retar sig nog lite då jag sitter vid datorn för ikväll sa han...
"Kan inte du också lösa lite mer korsord för då finns det större chans att vinna om vi skickar in"...
Jaha, sa jag, det hör ju inte till saken att man ska tycka att saker och ting är roliga att göra då?
Jamen....sa han, du kan ju lösa korsord istället för att sitta vid datorn!
Då, då blev jag liiiiite arg (förbannad kanske passar bättre) och jag tror inte att han kommer att säga något om korsordslösande på ett tag....
Ha dé!/tant raffa

Tycker att de får bra mat...

Kategori: Allmänt

...i skolan de små kungligheterna..
Vad sägs om..
Måndag: Pytt i panna med rödbetor.
Tisdag: Skinkfrestelse med gurka.
Onsdag: Pasta med laxsås.
Torsdag: Hamburgare med mos.
Fredag: Kotlettrad med stekt potatis och svampsås.
Nu är ALL mat tillagad på skolan, de har en egen kock (ja, han har ju flera "under" sig) och han är väldigt noga med att maten ska vara god att äta och se god ut för ögat..
Nu känner jag denna kock sedan urminnes tider och vet ju hur duktig han är och jag är jätteglad, att han jobbar på just denna skola.
Här hos tant raffa har det ju kokats "skitluktsmat", men idag känns det inget och det är ju en fördel...
Maken skulle ha jobbat idag, men det var ett riktigt "skitväder" (mycket skit idag) så han blev hemma på morgonen, försvann på ett möte och kommer väl hem snart antar jag..
Funderar på, om jag skulle se om jag hittar några gummistövlar som jag kan ha...
Mitt högerben är ju så svullet att det är uteslutet det där med höga stövelskaft, skaftet korvar sig bara och det gör ju att det stasar och då gör det bara ont, det är ju inte så skoj.
Har klippt av vanliga gummistövlar, men det är inte skönt för kanten blir så vass och jodå, jag har gjort en hel del för att få bort det vassa, nu skulle jag gärna vilja ha ett par som är kortskaftade från början liksom...
Nu tänker jag ge mig ut i skogen idag i alla fall och kolla efter svamp, har ju en del ställen där jag vet att det finns trattkantareller och ett ställe är en "kryckvänlig" skog!
Ja, jag behöver ju mina f-bannade kryckor (skriver f-bannade bara för att de alltid är i vägen) och det går ju inte med vilken skog som helst..
Elvis, han har varit inne nästan hela morgonen och lekt med sina små råttor, men just nu så har han gått ut och det hörs på skatorna!
Han har en viss förkärlek till att reta upp dem och det låter vill jag lova!
Nej, det här duger inte, dags att göra lite nytta!
Ha dé!/tant raffa

"Skitlukt" i hela huset...

Kategori: Allmänt

...blir det när man kokar kålrot...
Så därför passar jag på att göra kålsoppa idag också!
Maken, han ska serveras rotmos och fläsklägg när han kommer hem från "jobbet", efter en hel regning dag utomhus...
Vet, att han har längtat efter just dessa maträtter, rotmos för att det är "riktig" husmanskost och en favoriträtt, kålsoppa för att det är ett "hösttecken" för honom eftersom det alltid på höstmarknaden i Hudik såldes kålsoppa.
Det regnar ja, men det är varmt ute, nästan femton plusgrader så man ska ju inte klaga (ja, nu klagar inte jag i alla fall, för jag gillar regn och jag gillar hösten!)
Tänk, så mycket jag får gjort då jag är hemma ensam några timmar och just ensamtiden njuter jag av nu för tiden, det var ju annat då maken var borta på jobb (sista tio åren i England), då tog man liksom all tid för givet..
Igår åkte ju Ture med moder hem till Gävle igen och det blev så tyst så, det stämmer så väl det uttrycket "att stänga en dammlucka"!
Elvis, han har varit inne med mig ett bra tag nu på förmiddagen, han gillar ju inte regn speciellt mycket och just nu tror jag faktiskt att han ligger i husses säng och tar igen sig ett tag, det är ju ett evinnerligt tvättande av pälsen då man är katt, det måste jag ändå säga, att jag är väldigt imponerad av hur väl han håller sig ren och torr.
Ja, förutom tidigt på mornarna då han kommer upp och lägger sig på husses bröstkorg, då brukar han vara dyngsur om tassarna!
I dag har jag (nog) skördat de sista gurkorna på vår "Sven"...
Maken kallar ju vår gurkplanta för "Sven" och i år har det inte varit lika bra skörd som förra året, men en hel del har det ju blivit förstås..
De små kungligheterna fick varsin "Sven" (ja, de kallar också gurkorna för det) med röd rosett om midjan i fredags då maken och jag var på lite kalas och de älskar just dessa "Svennar", kanske för att jag varit väldigt noga med vattningen, då blir de så saftiga och goda.
Idag är det verkligen vardag, maken på jobb, äldsta dotter på jobb/skola (ja, hon har börjat studera också), de små kungligheterna i skolan, Ture på dagis, osv.....
Kan kännas ganska skönt med vardag också!
Ha dé!/tant raffa

Nu är det inte sensommar längre....

Kategori: Allmänt

...utan "förhöst"...
Just idag är det ett riktigt höstväder, inte ett sånt där fint med strålande sol och hög klar luft, utan helt tvärtom!
Mulet och grått och så kommer det lite regn mellan varven, ganska varmt ändå (16 plusgrader) men så tröttsamt väder...
Har varit trött ända sedan jag vaknade i morse, har som vanligt sovit som en kratta och så har ju månen spelat stor roll också, är ju så "månkänslig",  varje gång det är fullmåne så kommer jag liksom i "obalans" med mig själv på något konstigt vis..
Idag har prinsen haft sista kalaset med släkten på hans fars sida och jag pratade med dottern, som nu är ganska så trött på kalasande, men som jag tycker har varit jättestrong som fixat allting och så är jag så glad att det fungerar som det ska mellan henne och fadern, det tog ju sin lilla tid, men...
Märker direkt på de små kungligheterna att det är okey med allting och att de mår bra igen, nu är de väldigt trygga och harmoniska, så skönt!
Aldrig roligt med separationer och hur man än beter sig så blir det jobbigt, speciellt om det finns barn med i bilden...
Har ju lillprinsen Ture här med sin moder, just nu är de till Tures gammalfarmor och gammelfarfar en sväng och jag passade på att sätta mig här vid datorn lite..
Ture ja...en otroligt bestämd liten herre!
Har börjat inskolas på dagis och jag tror, att det är jobbigast för modern om jag ska vara ärlig (och det ska man ju..)
Han har börjat prata och det är massor med ord som kommer ur honom hela tiden och katt´n, han är ju en stor favorit!
Nu har Elvis varit väldigt social mot Ture, han har faktiskt tillåtit Ture att klappa på honom flera gånger och bara det...
Han håller sig inne mer och mer på kvällarna nu Elvis och det är väl för att det blir så svart när det väl blir kväll/natt och jag tror ju att han tycker det är lite läskigt med mörkret, han kommer gärna upp och lägger sig hos husse emellanåt..
Ha dé!/tant raffa

9 år blir han idag...

Kategori: Allmänt

...mormors prins!
Tänk, så fort åren bara svischat förbi!
Kommer så väl ihåg hur liten och ynklig han var där han låg i kuvösen med slangar hit och dit och jag fick lägga min hand på hans lilla, lilla rygg och hålla den stilla, för man ska inte hålla på och smeka de små prematura underverken för då kan de bli oroliga och jag minns så väl känslan...
Känslan, att det var en förlängning av mig själv som låg där och kämpade och hela jag fylldes utav kärlek och jag visste, att jag alltid, alltid skulle finnas där för honom..
Var hos de små kungligheterna en stund igår kväll då dottern var och tränade, (hon behöver lite egentid ibland) och vi hade jätteroligt, kan ju tala om, att jag får storstryk i TP och det barnvarianten!!
Nu är det ju hela tiden frågor om tecknade filmer och det har jag inte en susning om vare sig det ena eller det andra så...
I kväll ska prinsen ha "biokalas" och det innebär att det kommer några inbjudna och det ska serveras pizza och coca cola, sedan blir det popcorn till filmen och jag tror att det kommer att bli väldigt trevligt, det behövs inget mer en fredagkväll, helt onödigt med tårta för det är inte många barn som gillar tårta faktiskt.
Jag och maken ska åka över en sväng då de kommit hem från skolan, man måste ju få present på födelsedagen tycker jag!
Nu blir det kalas i morgon för släkt och vänner och mormors lillprins Ture kommer, det blir han och modern för fadern är och jagar..
Det blir en massa firande, hela helgen faktiskt för på söndag ska kungligheternas släkt på faderns sida komma och jag beundrar äldsta dottern, att hon orkar med!
Det är ju tur, att vi inte bor så långt ifrån varandra så att vi kan ställa upp och hjälpa henne ibland..
Tänk, nu "sprack det upp till en ny regnskur"!
Det har varit ett så fint väder hela dagen, ända fram till nu då himlen öppnade sig och det rejält!
Bra för svampen visserligen...
Ha dé!/tant raffa

In kommer...

Kategori: Allmänt

...Elvis...
Tittar på matte med smaaala ögon, fnyser och går till husse och stryyyyker sig mot hans ben!
Mmmm...det spöregnar ute och Elvis är nog fullständigt säker på, att det är just matte som åstadkommer all nederbörd!
Jag tycker ju om regn så..
Det bästa med att det regnar, det är att småfåglarna håller sig undan och "fågelskräcken" får nöja sig med enbart kattmat hemma i skålen!
Kattmat ja, fy sjutton vad han äter!!
Men, det kanske beror på att så fort han kommer innanför dörren så säger maken.."vill du ha lite mat, ja, lite färsk mat"?
Vilket innebär, att det hela tiden slängs lite mat som finns kvar i Elvis skål (han har ju torrfoder hela tiden också) och jag kan irritera mig lite på just det där att katt´n ska få mat så fort han behagar titta in...
Nu hör det också till saken, att Elvis, han är otroligt kräsen när det gäller mat (nähä!?) fast det tycks ju inte spela någon roll vilken fågelsort han klämmer i sig när han är ute...
Näbbmöss äter han inte, det gör ju inga andra katter heller, men stora feta (vanliga) möss, det smaskar han med gott humör!
Tycker ju, att han skulle vara ganska mätt när han kommer hem, men inte då!
Det regnar som sagt och jag tycker det är skönt, nu ska vi iväg en sväng och provköra lite bilar, det är en passande syssla en sådan här dag.
Ha dé!/tant raffa

Trött hela dagen...

Kategori: Allmänt

..har jag varit...
Det kommer väl efter, det att man varit på resande fot och sovit (väldigt dåligt) i olika sängar varje natt antar jag.
Har inte gjort speciellt många knop idag, tvättat lite bara och så var jag hem till de små kungligheterna en sväng, hade ju köpt en kilt till lilla prinsessan och hon tyckte den var så fin så den skulle hon ha till skolan i morgon.
Ja, prinsen fick också en "present" och båda var jättenöjda!
Elvis, katt´n ni vet..
Han skulle nog visa hur glad han var att vi kommit hem igår kväll för han kom in med en råtta och jag kan inte låta bli att tycka att det är så jäkla äckligt!
Det var ju en present antar jag, men....
Talade om för honom, att jag tycker att han är duktig, men jag betackar mig!
Pratade med lillprinsen Ture i telefon i morse och han har blivit jätteduktig på att prata och nästa helg kommer han och yngsta dottern på besök för då fyller stora prinsen år så det blir kalas!
Mågen ska visst iväg och jaga, det är ju den årstiden nu...
Tittade på Kalle Moreus ikväll och det var ett jättebra program tycker jag, väldigt avspänt och bra musik, Kalle är för övrigt en av lilla prinsessans idoler och jag hoppas att programmet kommer i repris på "barnvänlig" tid så att hon kan få se det för klocka åtta så låg hon för det är ju skoldag i morgon igen.
Nu ska jag nog ta och gå en trappa upp och lägga mig, har en ny bok som jag börjat på idag, Mari Ljungstedt "Den farliga leken" och det lockar verkligen att krypa under täcket och bara njuta utav den..
Ha dé!/tant raffa 

Home sweet home...

Kategori: Allmänt

..så är det..
Hur trevligt det än är att vara på semester så är det sååå skönt att komma hem!
Måste säga, att skotska högländerna var en otrolig upplevelse!
Det är fantastiskt vackert och jag har aldrig förr sett så mycket ljung!
Mil efter mil med lila ljung på dessa gröna berg, det går liksom inte att beskriva, varken i ord eller bild!
Whiskeyroad har vi också åkt och sicken otur, att det var maken som körde i England och Skottland...
Min första avsmakning gjorde jag klockan 9.15 på morgonen och den sista vid 18-tiden på kvällen och det var en riktigt bra dag tycker jag!
Det finns ju otaliga destillerier och vi bestämde oss för en viss "road" och inhandlade så pass som reskassan tillät.
Bott bra har vi gjort, både B&B på pubar och privat och även på hotell, det är ju en chansning att åka utan att ha bokat något i förväg..
Nu var ju inte vädret speciellt bra, + 6,5 grader i Skottland, regn på tvären och blåst, fy sjutton vad det blåste!
Tänkte ju att vi skulle ta en båtresa till något destilleri på någon ö, men jag (vi) ville inte riskera att bli sjösjuka, vilket jag vet att åtminstone jag hade blivit och då hade det ju varit "assint" att göra det..
På hemvägen var vi till ett ställe i norra Yorkshire som heter Goathland, där spelades en serie in som vi gillade både maken och jag, den heter "Aidensfield" så nu har vi varit in på den puben och tagit en öl och det var precis som i serien, det var sååå pittoreskt allting!
Whitby heter närmaste staden, det är en hamnstad och vi såg en säl mitt i city!
Den staden, den hade mycket som var intressant, vi gick en "spökvandring" på kvällen och det var lite "ruggigt" för det vimlade av små gränder (där kan gamla stan slänga sig i väggen) och mörkret lade sig mer och mer...
Är ganska imponerad av mig själv faktiskt, jag fattade vartenda ord som sades och jag har pratat engelska hela tiden utan att ta hjälp av maken!
Det där med bilkörning...
Det blev ju ganska många mil och i Storbtitanien, där är maken outstanding när det gäller att köra, (även en vänterstyrd bil,) men han erkände att det var väldigt annorlunda mot att köra en högerstyrd som han alltid gjort i vänstertrafik..
Men i övriga europa där det är högertrafik, där är tamesjutton jag bättre!

Kan inte förstå, varför han retar upp sig så mycket i onödan...

Nu är vi hemma och det är skönt!

Elvis, han låg på dörrmattan i hallen när vi kom hem och efter det har han knappt vikt från husses sida, han följer maken som en hundvalp!

Visserligen for han iväg som skjuten ur en raket då maken startade gräsklipparen, med efter att gräset var klippt så...

"Fjäskfärs" har han fått och jag tyckte nästan att jag såg ett leende i mungipan på "fågelskräcken"..

"Fågelskräck" ja...dottern talade om när vi talades vid för några dagar sedan att Elvis just då hade tagit en duva och han hade fullt upp med att "leka" med den!

Varför nöja sig med en sketen sparv när det finns större..
Nu ska jag titta lite på tv, "gäster med gester" kan ju vara riktigt underhållande...
Ha dé!/tant raffa