Tant Raffa

Välkommen till Tant Raffas space i rymden. Här skrivs det om allt och inget men alltid med en stor dos av humor och ironi!

Håller mig inomhus idag...

Kategori: Allmänt

...eftersom det är så snorhalt ute och inget sandat!
Maken och hans "kompis" var ute på sin sedvanliga promenad med de två hundarna i morse och han sa, att det var med fara för både liv och lem!
Annars så är det fint ute, någon minusgrad och ingen blåst, det är faktiskt alldeles vindstilla, men vi får nog vår del av den varan vi också vad det lider..
Nej, som sagt var, håller mig inomhus och tittar på "Morden i Midsomer", maken fick låna en hel hög av "kompisen" så vi har att göra ett X-antal timmar...
 
Igår var vi till katthemmet i Borläng, vi skänkte en klösmöbel som Morris inte visat ett dugg intresse för, tyckte det var bättre att skänka den dit än att bara ställa undan den i något förråd.
Där på katthemmet fanns det en honkatt som var så fin!
Hon var inte "röd" i färgen, utan mer åt "aprikos" och vi gillade varandra direkt hon och jag och hade hon varit till salu, då vete sjutton...
Men, Morris mår nog bäst med att få vara ensamkatt, han njuter av tillvaron, det syns på honom lång väg.
Husse är ju favoriten, men han gillar mig också, kommer alltid och "tigger" av mig då jag äter något och älskar då matte borstar honom!
Mysig, det är han!
Ha dé!/tant raffa
 
 

Dotterblogg...

Kategori: Allmänt

...finns på http://familjelyckandotcom.wordpress.com
Ja, om det är någon som är intresserad förstås..
Ha dé!/tant raffa

Danskarna...

Kategori: Allmänt

...kan göra bra serier de!
"Dicte" som den nya serien heter och som kommer att gå nio måndagar till, den var bra den!
Tråkigt bara att det dröjer en hel vecka mellan avsnitten, skulle gärna sett ett varje kväll!
"Familjen annorlunda" är också ett program som jag tycker är roligt att se och jag beundrar de som har orken till så stora familjer, jag skulle då definitivt inte ha orkat!
 
I helgen har det varit väldigt lugnt, maken har ju åkt skidor han ( i soffan ) det var meningen att han skulle upp till Lugnet och titta, men han ändrade sig och tyckte att det var skönare hemma och jag gjorde inte mer än nödvändigt, det var som sagt väldigt lugnt..
 
Idag har vi varit till Torsång, det ligger drygt en mil från Falun och där fikade vi på Torsångs café, stora fina smörgåsar och faktiskt väldigt gott kaffe!
 
Det är varmgrader ute nu och den där snön som alla pratar om, som lamslår stora delar av landet, den har vi inte sett röken av här!
Vi har lite snö, kanske ett par decimeter, inte mer!
 
Morris, han har hållit sig lugn med råttjagandet ( "peppar, peppar" ) och tacksam för det är ju jag!
Pratade med Turebus i lördags och han var på så dåligt humör ända tills jag talade om att råttan hade gömt sig i mormors sko!
Då sjöng vi.."var bor du lilla råtta? I mormors sko"! Istället för " i en hatt" och då blev Ture på bra humör igen!
Har jag sagt förut, att den lille mannen har väldigt stark vilja....
Nu är han i en trotsålder, fyller ju 3 år i februari och han är otroligt verbal och kan sätta ord på sina känslor, då kan man vara på dåligt humör och tala om det också!
Härlig är han!
Ha dé!/tant raffa
 
 

Rått/musjakt...

Kategori: Allmänt

...två dagar i rad...
Morris, han är en hejare på att fånga råttor/möss!
Jodå, det vet vi och senast i morse hade vi en råtta/mus inne som sprang över mina bara fötter tre (3) gånger!
Vet inte när de kallas för råttor, möss låter liksom lite "guligare", men det är absolut inget "gulligt" med de vidriga odjuren som Morris kommer in med i munnen, levande!
Igår morse så tappade Morris råttan/musen i hallen då maken bar Morris framför sig för att kasta ut både honom och det han hade i munnen och vilket jagande det blev innan "odjuret" kom ut!
Situationskomik på allra högsta nivå!
I morse var det alltså dags igen och jag tror att Morris fixar mat till sin husse, som han verkligen gillar, men...
Råttan/musen sprang runt på altanen (inglasad) och Morris fick tag i den ett flertal gånger och det var så makabert alltihop, men det är makabert kattens lek med råttan och de gånger råttan/musen kunde smita från Morris så sprang den alltså över mina fötter!!
Till slut fick maken tag i den och kastade ut den i trädgården, där sprang den runt på snön ett tag för att helt plötsligt bara försvinna ner i ett hål!
Jag tycker det är så vidrigt med katternas fångster, vet ju att det är "djurens lag", men usch och fy!
 
Annars då...
Jodå, jag var över till "prinskorvarna" ett par timmar idag och de är inte alls pigga någon av dem, de låter som "igenkalkade kaffebryggare" båda två och gnälliga är de förstås, värst är Julius som gråter hjärtskärande så fort han inte ser mamma och då kan ju alla förstå, hur slut dottern är..
Båda har varit till doktorn och blivit undersökta och även fast de låter som de gör så är det ingen lunginflammation eller astma och det känns ju skönt i alla fall..
Förresten så har Julius fått sin andra tand medan Wilgot fortfarande ler ett tandlöst leende!

Ha dé!/tant raffa
 
 
 
 

Inte nog med det...

Kategori: Allmänt

...Wilgot har krupp!
"Är det inte det ena så är det det andra" heter det ju, så varför skulle inte Wilgot bli dålig?!
Idag har dottern varit till doktorn (igen) med Wilgot och det konstaterades att han hade krupp så nu får han slemlösande Mollipect och Julius har fått byta penicillinsort till en som inte är fullt så äcklig som den förra..
Hon är fantastisk min dotter!
Ja, jag tycker det eftersom hon fixar allt mer eller mindre själv då "personen" har influensa och alla vet ju hur det är med en karl som är sjuk....
Allt handlar om logistik och är det något hon kan så är det just det, logistik!
Hon är liksom alltid ett "snäpp" före i tänket och det behövs när man har osynkade tvillingar på snart sju månader och som inte är riktigt kuranta.
Talar ofta om för henne att jag tycker hon är duktig, jätteduktig!
 
Ute är det kallt idag, omkring 20 minusgrader och solsken, riktigt vackert vinterväder, men jag håller mig inomhus för jag gillar inte att vara ute när det är så kyligt.
Maken och hans "kompis" har varit ute på en timmes promenad och jag kan tala om, att maken var röd om kinderna då han kom hem igen!
Ha dé!/tant raffa
 

Mormors "Jullebulle" har ont i örat...

Kategori: Allmänt

...han har öroninflammation!
Tycker så synd om honom och det som är allra värst, det är ju medicineringen!
Kåvepenin (penicillin) i pulverform som ska blandas med vatten 3 ggr/dag och som smakar fruktansvärt illa!
Har aldrig sett en 6-månaders liten kille "ulka" och spy rakt ut som Julius gjorde!
Kommer ihåg, när döttrarna var små och hade öroninflammation, då fick de också samma äckliga medicin och jag kan ju inte fatta, att det inte går att framställa just Kåvepenin med lite bättre smak, det smakar fortfarande exakt lika hemskt så det är ju inte undra på att pojkstackaren kaskadspyr!
Få se nu då, om det är en bakteriell inflammation, då lär det väl inte stå på förrän Wilgot också behöver Kåvepenin...
Synd att de ska drabbas när de är så små, men lilla prinsessan var bara 4 månader då hon fick sin första öroninflammation..
Ha dé!/tant raffa
 

Åsikter...

Kategori: Allmänt

...ja...
Det jag menade med förra inlägget, det är, att även fast man gör "avbön" så är det ju så de tycker!
Nej, nu ska jag, dottern och "prinskorvarna" iväg och handla lite, maken har beställt "Indiskt" till middag!
Har väl aldrig tillagat just det, men det kan väl inte vara så svårt, nanbröd finns ju att köpa..
Ha dé!/tant raffa

Man ska stå för sina åsikter...

Kategori: Allmänt

...tycker jag...
Man kan ju inte tycka och tänka precis som alla andra, men det viktiga är enligt mig, att har man en åsikt, då ska man stå för den!
Spelar ingen roll, om andra tycker annorlunda, det måste de ju få göra!
Nu tänker jag på Laila Wahlgren Bagge, en människa jag har ganska svårt för, men hon hade ju skrivit i sin blogg om hemlösa och mobiltelefoner..
Alltså, det hon skrev, det var ju hennes åsikt (som jag inte delar) men nu så har hon "bett om ursäkt" och talat om, att hon menade inte det hon skrev..
Varför måste man gå ut i media och göra "avbön" när man klantar till det?
Det var nog lite klantigt formulerat det hon skrev, men det var hennes åsikt!
Likadant med Martin Melin, han fick ju också göra "avbön" i media efter att han skrivit sin åsikt om kriminella på sin blogg!
Jag fattar inte..
Ska man inte få ha en egen åsikt?
 
Här i Falun har vi fått lite snö, inte mycket, men maken har varit och skottat på de ställen han klipper gräset på sommaren och tanterna hade blivit så glada när han sandade och "gjorde så fint" som en tant hade sagt..
Han som är hyresvärd på dessa ställen inser nog att han har en "guldgruva" i maken, för tänk så många benbrott maken förhindrat, kan bli dyrt det!
 
Är inte riktigt kurant i magen idag, det är väl det förbaskade magviruset som härjar inom familjen fortfarande kan jag tro, skonkost blir det och jag är ju en sån som tror på gamla huskurer, så vitpepparkorn har jag också svalt ett antal idag..
Ska ju inte ha någon effekt enligt de som "förstår sig på", men det är ju inte skadligt att försöka..
Ha dé!/tant raffa
 
 
 
 
 

56´ans café...

Kategori: Allmänt

....är ett ställe jag kan rekommendera...
Ja, om man har vägarna förbi Krylbo!
Maken läste en annaons om ett "nostalgicafé" i Annonsbladet, en gratistidning hushållen får i Dalarna och där det annonseras om allt möjligt.
Igår så var vi på en liten turné och hamnade i Krylbo (utav alla ställen) och i stationshuset fanns då detta café, som allting andades 50-tal!
Väldigt häftigt och så billig fika de hade!
Det var vid lunchtid vi var där och då tog vi varsin smörgås, jag en med räkor och maken en med pannbiff/stekt ägg och jag kan tala om, att det var inga små mackor utan man blev mätt, även om maken tog en mazarin också..
2 kaffe, 2 mackor och 1 mazarin gick på 105:- och det är billigt!
Det var alltså bara 50-talssaker och massor att titta på, en riktig nostalgitripp alltså!
Kan verkligen rekommendera det stället!
 
Hade prins Elliot här några timmar på eftermiddagen/kvällen, han ringde och ville komma och det fick han ju så gärna, han var hemma från skolan igår också och tyckte att det var väldigt tråkigt.
Vi spelade lite spel och ritade, det brukar vi göra och han är en riktig liten konstnär, igår ritade han perspektiv och försökte lära sin mormor det, inte det lättaste kan jag tala om!
 
Tittade på programmet om "Drottningen av Versailles" igår kväll och jag undrar ju hur folk är funtade!?
Om man har så otroligt mycket pengar, måste man bli alldeles "koko" då?
Tappar man all verklighetsförankring?
Ja, jag blir alldeles....
Tur att man har det man har..
Ha dé!/tant raffa

Så många minusgrader..

Kategori: Allmänt

...vi har..
Ja, det är nästan 20 minusgrader ute och jag tycker inte alls att det är särskilt skönt!
Visserligen så är det en blek sol på himlavalvet, men...
Morris, han vill inte vara ute och det förstår jag, men han är jätteduktig med att "gå på lådan" och han njuter av värmen från kakelugnen.
Maken och hans "kompis" stod över hundpromenaden i morse, det var alldeles för kallt, nästan 24 minus och eftersom det är två vinthundar så kan nog vem som helst räkna ut, att de absolut inte ville gå utanför dörren!
I morgon ska det visst "bara" vara 15 minus på morgonen så då kommer de säkert att ta en liten sväng i alla fall.
Jag, äldsta dottern, prinsessan och prinskorvarna ska nog ta en tur till Borlänge och Kupolen, det är mest för prinsessans skull, hon har ju inte varit utanför dörren på en vecka, men nu är hon frisk, fast aptiten är "sisådär" och hon fick vara hemma från skolan idag också för att hämta lite energi.
 
Tänk, va jag kan irritera mig på maken!
Att det ska vara så svårt att INTE lägga saker och ting där de INTE ska vara!
Ett exempel..
I hallfönstret har jag gjort "fint" tycker jag och jodå, det står inte på förrän det står två små sprayburkar med låsolja och något annat där och vips så ligger hans handskar där också!
Jamen, vi har ju en korg som alla handskar och annat "lump" ska ligga, ska det vara så svårt att lägga dem där?!
Har slutat tjata, men blir som sagt var irriterad!
Tycker ju inte att jag ska behöva fostra en gubbe på snart 64 år!
 
Håller på att koka fläsklägg, det ska serveras rotmos till middag och det ska bli så gott!
Är ju ett tag sedan vi åt det och jag gillar det skarpt!
Nu ringde dottern, lika bra att göra sig iordning då..
Ha dé!/tant raffa

"Nu är glada julen slut, slut, slut....

Kategori: Allmänt

...julegranen kastas ut, ut ,ut"...
Ja, vår gran plockade vi av i veckan som var och ställde undan i förrådet och där får den stå till nästa jul.
Det tråkigaste med att plocka undan julen, det är att ta undan adventsljusstakarna, de sprider mycket ljus i fönsterna de!
Idag är det ju söndag och trettondedag jul, svinkallt är det, omkring 20 minusgrader, alldeles för kallt enligt mig!
Vi har inte gjort ett dugg den här helgen, inte ens varit till de små kungligheterna för hos dem är det ett "magvirus" som härjar och lilla prinsessan har varit sjuk hela veckan och det är först idag som hon börjat äta liiite granna och jag kan ju säga, att det syns på henne att hon varit utan mat ett bra tag!
"Personen", Elliot och Wilgot har varit dåliga i magen och faktiskt även jag, men jag stoppade fingrarna i halsen så jag fick kräkas, annars hade jag nog mått dåligt fortfarande.
Maken, han har tittat på skidor i helgen och så har vi ju tittat på "Stjärnorna på slottet" förstås och så har vi följt den Brittiska serien "Juryn", vilken vi tycker är väldigt bra, sista delen ikväll.
Morris, han tycker att det är för kallt ute nu, håller sig helst inne och ligger så nära kakelugnen han bara kan och jag tror, att han är ganska nöjd med livet..
Eller som maken sa igår, "vilken tur att du kom till oss Morris" och det sa han med all kärlek som tänkas kan i rösten.
Ha dé!/tant raffa

Ska man tycka synd om...

Kategori: Allmänt

...de nu avlidne 26-årige rånaren och hans familj?
Nej, det gör då inte jag!
Nu får det väl ändå vara nog med "trams" i media!
26-åringen utrustade sig med rånarluva och ett vapen, visserligen så var det ett "fejkvapen", men det ska väl inte spela någon roll, han har ju hotat och rånat en guldsmedsaffär och de jag tycker synd om, det är personalen i affären och deras anhöriga!
"Det finns en hotbild på anstalterna" säger kriminalvården, "hotbilden" är att kumpanerna till 26-åringen hade lämnat honom skadad (visserligen så hade de själva kört över honom med bilen ett antal gånger) och så gör man inte i kriminella kretsar och jag kan ju tycka, att de kan sätta kumpanerna på olika anstalter och vips, så är allt fixat!
Självsanering!
Billigt och bra!
Är jag elak?
Nej, det tycker jag inte, är så jäkla trött på att polisen inte får göra sitt jobb utan att det ska kritiseras och synas uti fingerspetsarna!
Männen var beväpnade och hur f-n skulle polisen kunna se, att det var ett "fejkvapen", meningen är ju att det ska vara så verklighetstroget som möjligt och det var det ju!
Vet ju, att den nu avlidna 26-åringen har familj som sörjer honom, men han var kriminell och han visste ju vad han gav sig in i då han drog på sig rånarluvan och beväpnade sig.
 
Tänk, nu har Julius fått sin första tand!
Inte undra på, att han varit så gnällig sista dagarna, men nu så har den spruckit fram och sitter till vänster i nederkäken!
Brorsan Wilgot, som är den som bitit på allt han kommit åt och som vi trott skulle få tänder snart, han är fortfarande tandlös..
Elvis "fjälla" Grynet, hon måste ju löpa så som hon skriiiker utanför på tomten!
Inte nog med det, hon lockar hit en massa andra katter och det är tur att Morris inte bryr sig, för det gör han inte, inte ett dugg!
Skulle ha varit Elvis det!
Jädrar vad han skulle ha slagits!
Ha dé!/tant raffa
 

11 år..

Kategori: Allmänt

..blir Morris i Maj!
Han är ju lite äldre än vi trodde med andra ord, men inte gör det något!
Han hette Bosse från början, men nu så lyssnar hn till namnet Morris och det är väl kanske inte undra på, han har ju varit hos oss i sex veckor nu..
Pratade med förste ägaren till Morris igår, han var så rörd killen att han hade svårt att prata mellan varven, men vi fick lite "historik" och han har inte haft det så lätt alla gånger Morris..
Killen hade fått Morris (Bosse) i present när han fyllde 25 år och han avgudade denna katt, var väldigt noga med maten och gav fiskleverolja och äggula för pälsen ofta, ofta och vid en flytt för många år sedan försvann Morris/Bosse och var borta i 1,3 år, han kom tillbaka väldigt undernärd och det var inte många som trodde att han skulle överleva, men mot alla odds så gjorde han det!
När paret fick sitt tredje barn, som var hyperaktivt valde Morris/Bosse att flytta till en granne i det bostadsområde de fortfarande bor kvar, men hon (grannen) struntade i Morris/Bosse efter ett tag och släppte inte in honom något mer (fick förklaringen att hon inte var riktigt "frisk" i huvudet) och Morris/Bosse fick gå där vind för våg ända tills en gammal dam tyckte så synd om honom att hon ringde Djurens Vänner i Borlänge och de hämtade honom.
Har inte fått något riktigt svar på hur länge han varit "strykarkatt", men det måste ha varit flera månader..
"Jag tänker inte ta tillbaka honom" sa killen och det var väl snällt!?
Ja, vi står ju som ägare på alla papper och har betalat för honom så sannolikheten att han skulle kunna "ta tillbaka" är väl inte så stor hoppas jag...
Nu har vi ju fått åtminstone en förklaring på varför han är så lugn och väldigt  ointresserad av att leka, det måste ju bero på åldern!
Jamen, han är ju pensionär och äldst i huset!
Mysig är han i alla fall!
Ha dé!/tant raffa

Vildsvin...

Kategori: Allmänt

....fick vi stanna för idag!
Inte ett heller utan nio (9) stycken!
Vi skulle leta reda på ett ställe i skogen som det stod i Falu Kuriren om i morse, det är ett tyskt par som startat en gårdsbutik med lättare servering, lite soppa och hemgjort bröd och det tyckte vi lät så mysigt.
Sagt och gjort, vi styrde kosan mot Dala Floda och vek av in i skogen, inte sjutton hittade vi på stället enligt den beskrivning som var i tidningen utan vi åkte och åkte och åkte tills jag fick tvärnita!
Mitt på vägen, mitt i urskogen stod det alltså nio (9) vildsvin i tre generationer och tittade på oss!
En väldigt häftig känsla!
Jag hade ned sidorutan och jag hade kunnat klappa på dem, så nära var de och grymtade gjorde de för fullt!
Hade vi haft en bössa med, då vete sjutton...
Måste säga, att de tre minsta kultingarna var för söta, men det är ju alla djurbäbisar!
Vi bestämde oss för att fortsätta till Leksand genom skogen och där åt vi Thaibuffét på ett ställe där vi vet att de har bra mat och vi ska göra ytterligare försök att hitta den där gårdsbutiken, men sparar nog ett par månader, för alla vet ju, att efter Vasaloppet så kommer våren!
Ikväll ska jag ringa till Morris första ägare för han har inte hört av sig, vill veta hur gammal Morris är, vad han hette från början och hur länge han varit "strykarkatt", det är det enda som intresserar oss.
Morris är Morris och han är vår!
Ha dé!/tant raffa
 

Sannolikheten...

Kategori: Allmänt

...kan inte vara stor..
Ja, att de ringer från katthemmet i Borlänge och talar om, att de har första ägaren till Morris där som letar efter honom!
Hjärtat höll på att stanna i bröstet på mig, men damen från katthemmet lugnade mig och sa, att han inte skulle ta tillbaka Morris, utan han ville veta hur det gått för honom..
Damen hade talat om, att Morris hade fått det sååå bra, bättre kunde han inte ha fått det enligt henne!
Nu vet ju inte jag hur det fungerar, om han har laglig rätt till Morris, eller om han blivit av med alla rättigheter..
Nu väntar vi på att killen (ja, jag har googlat på honom och han är jämngammal med äldsta dottern) ska höra av sig och berätta Morris livshistoria och det ska bli riktigt spännande att höra!
Tyckte damen från katthemmet sa något om att han varit borta på jobb och lämnat Morris till en kvinna som skulle ta hand om honom, men det får vi väl höra, hur det var med det..
Annars då...
Jodå, det har snöat lite här idag och det är några minusgrader, alldeles perfekt tycker jag!
Jag har inte gjort så mycket, funderade ett tag på om jag skulle plocka av granen, men jag sansade mig ganska snabbt!
Tjugondedag Knut brukar jag plocka undan julen, blir nog tidigare i år, men som sagt, inte idag!
Var till "prinskorvarna" en sväng, Wilgot han hoppar i hoppgungan och skrattar högt, medan Julius sitter utan stöd på filten (lite skryt) och leker, han är inte ett dugg intresserad av att hoppa, har jag sagt det förut, att de är helt olika i allt?!
Ha dé!/tant raffa

2013...

Kategori: Allmänt

..är det nu..
För 11 år sedan idag så somnade min svärmor in klockan 14.05 och jag kommer så väl ihåg, hur kallt det var i Hudiksvall nyårshelgen, det var omkring 25 minus och mycket snö.
Idag har det varit mellan 3-5 plusgrader här hos mig och snön töar bort, det har försvunnit massor i helgen och igår kväll så spöregnade det!
Idag var vi till kyrkogården maken och jag, vi tände ljus och det föll sig så, att vi gjorde det klockan 14.05 och det var inte planerat!
Igår var vi hemma maken, Morris och jag och det var så skönt, ingen stress och Morris visste att han kunde vara trygg även fast det smällde och hade sig utanför och eftersom det spöregnade så ville han inte gå ut heller...
Han är ju skotträdd kraken och springer och gömmer sig under soffan i gästrummet, längst in, så långt in i hörnet han kan komma.
Förstår hans rädsla, kan inte ha varit roligt att vara en "strykarkatt" som han var i ett bostadsområde, man kan se att han varit med om mycket elände och att han är tacksam att han fått en "fristad" hos oss.
Det nya året, det kommer att bli intressant..
Ett oskrivet blad, bara att fylla det..
Ha dé!/tant raffa