Tant Raffa

Välkommen till Tant Raffas space i rymden. Här skrivs det om allt och inget men alltid med en stor dos av humor och ironi!

"Prick i himlen"...

Kategori: Allmänt

...har jag nog fått..
 
Gårdagen var varm, jättevarm!
Det var omkring 30-graderssträcket hela dagen och luften stod still.
 
Jag hade tänkt en tur till Gävle och hälsa på Turebus med föräldrar, men det skulle bli ganska sent så valde att stanna hemma.
 
Mot kvällskvisten tog jag mig en tur med "Elfrida", hade med mig en iskall cider och även färskt vatten (har jag alltid med) och jag åkte runt en liten sjö som heter Tisken, vidare mot ett ställe som heter Galgberget (många avrättningar där förr) och upp mot just Galgberget är det en fruktansvärt lång och "seg" backe som känns jobbig även med "Elfrida"..
 
Halvvägs uppe i backen kör jag förbi en äldre dam, kanske 80-85 år gammal och hon kämpar på med sin rullator och det är varmt, jättevarmt!
Tycker, att damen ser ganska medtagen ut så jag vänder och åker tillbaka..
Damen ser skräckslagen ut då jag stannar framför henne, hon tror väl att jag ska råna henne eller nåt!
 
Frågar henne, om hon druckit nåt, vatten eller annan vätska, men det hade hon ju inte gjort såklart och inte hade hon något med sig heller!
Säger åt henne att sätta sig på rullatorn i skuggan och så ger jag henne min vattenflaska (hade inte druckit ur den) och talar om, att det är superviktigt att hon får i sig vätska för annars skulle hon troligtvis tuppa av, för så pass medtagen var hon!
 
Damen var inte speciellt "snacksalig" och tyckte nog att jag var "påträngande" som beordrade henne att sitta och dricka, så jag lämnade vattenflaskan hos henne och åkte iväg, men jag kollade i backspegeln och då såg jag hur hon satt och drack och jag hoppas ju, att hon tog sig hem efter det..
 
Är själv väldigt dålig på att dricka vatten då det är varmt, men jag har alltid vatten med mig på mina "Elfridaturer" och försöker komma ihåg att dricka mellan varven.
 
Idag ska jag till Gävle på eftermiddagen, längtar efter min Turebus och förhoppningsvis bjuds det på middag också..
 
Kommer att bli lika varmt idag, om inte ännu varmare, det gillar inte jag!
Nej, 20-22 grader, det räcker för mig!
 
Ha dé!/tant raffa

Det tar sin tid...

Kategori: Allmänt

....med loftet..
 
Hade hit en kille från försäkringsbolaget i måndags och han blev riktigt arg då han såg, att det inte satts in åtgärder mot röklukten på loftet, det luktar, trots all vädring väldigt mycket rök där uppe!
Ett joniseringsaggregat skulle ha placerats där första dagen, men som det är just nu så orkar jag inte "tjafsa" med saneringsfirman, det får försäkringsbolaget sköta!
 
Att det blir mer jobb än väntat, det kan man ju vara säker på och nu ska jag skriva i en egendomsförteckning, alltså ALLT som finns på loftet ska noteras och när saker och ting införskaffades, kvitto om det finns...
 
Nu har ju inget brunnit upp av "lösöret", men det är ju rökskadat och vissa saker kanske det inte går att få bort röklukten på och det ska ju ersättas i så fall..
 
En byggfirma ska komma och riva kortväggen, en del av fram/baksidan och så ska taket tydligen bytas och invändigt blir det tak/vägg/golv, så jag får väl räkna med att ha folk springande här ett bra tag antar jag...
 
Behöver alltså inte känna mig ensam då maken är i England, han åkte tillbaka dit igår och jag skjutsade honom till Arlanda.
Maken vill helst flyga med British Airways, han är så missnöjd med Ryan Air, det finns inte någon som helst form av serviceminded personal på R A  och faktiskt så är B A billigare!
 
Var alltså till Arlanda igår och jag åkte via Eskilstuna hem (15 mil extra) och hälsade på mina små kungligheter några timmar..
Trodde att Wilgot och Julius skulle vara blyga för mig, det var ju ett bra tag sen sist vi sågs, men de blev så glada!
 
Ett riktigt skitväder var det hela dagen, det slår liksom aldrig fel, kommer jag till dem i stugan så blir det regn!
Kallt och kanonblåsigt var det också!
 
Ska bli intressant att se, hur länge det dröjer innan jag blir förkyld, pussade ju på prinskorvarna och de hade ju ett helt forbollslag under näsan båda två...
 
Ha dé!/tant raffa
 
 

Igår dog min...

Kategori: Allmänt

...moster..
 
Fick ett telefonsamtal från min bästa kusin då jag satt i bilen på väg att handla och jag, som inte alls gillar att prata i mobilen då jag kör eftersom jag inte har handsfree, jag blev lite frustrerad..
Parkerade och pratade med min kusin, som talade om att min älskade moster somnat in på morgonen.
Det var inte alls väntat på något vis, utan personalen hade varit in till henne med medicin på morgonen och då hade allt varit precis som vanligt!
Efter en timme så var de in igen och då var hon död!
 
Hon hade tydligen bara somnat in och jag kan ju tycka, att det var skönt för henne..
Lite jobbigt för de efterlevande att inte hinna med att ta farväl, men som sagt, det var nog skönt för henne.
 
Det var lite "läskigt" när jag kom till affären, då träffar jag en äldre kvinna, som jag för snart 30 år sedan gick på samma keramikkurs med, jag har inte träffat henne sedan dess och hon heter samma som min moster!
Min moster hette Eivor...
Tror ju att det var hennes sätt att ta farväl av mig..
 
Tycker väldigt synd om min kusin, hon har mist båda sina föräldrar inom loppet av 13 månader och visst, hon har syskon (3) men det är hon som får fixa allt, de andra tycker jag är ena riktiga skitstövlar!
 
Hon vet att jag finns här för henne om hon känner att hon behöver hjälp och stöd och så har ju jag fyra syskon som också ställer upp..
 
En tråkig dag var det igår, men det är ju livets gång och automatiskt tänker man på hur gamla de våra varit då de "lagt upp årorna" och då inser man, att de var inte speciellt gamla...
 
Idag håller maken på med att byta altandörr och det blir lite knepigt då den "nya" (arvegods från grannen) är 10 cm högre!
Men, det fixar maken, ge honom lite tid att fundera bara...
 
Jag, jag har fullt upp med att cruisa med Elfrida jag!
Så är arbetsfördelningen hos oss!
 
Ha dé!/tant raffa

Misstänkt mordbrand...

Kategori: Allmänt

...är rubriceringen..
 
Ja, vad ska man säga?
 
Idag blev jag uppringd av en kvinnlig polis som var jättetrevlig och hon undrade om jag hade sett eller hört nåt natten då det brann..
Ja, sa jag, jag hörde faktiskt en förrådsdörr stängas, det var sent och jag satt på altanen med dörren och fönsterna öppna, klockan var omkring midnatt för jag vet, att jag tittade på klockan då jag kom upp på övervåningen och då var den 00.10 och jag gick upp strax efter att jag hört dörren stängas...
 
Jag hör skillnaden på en vanlig ytterdörr och en förrådsdörr och det lät som att ljudet kom just från det håll som grannens uthus och vårat loft ligger och min tanke då, den var att.."jaha, ställer grannarna in en cykel vid den här tidpunkten", en vardag?!
 
Sa det till grannen igår kväll, att jag hade hört det ljudet och han tyckte det var väldigt obehagligt och det tycker ju även jag för de hade inte ens varit vakna vid den tidpunkten!
 
Var till Gävle idag, kände att jag ville träffa Ture och moder, pussa lite på dem, för tänk....
 
Nu kommer maken hem på tisdag, han har talat om för engelsmännen, att han måste hem och kolla hur allting är och prata med försäkringsbolaget och jag tror, att han blir hemma ända till på söndagen!!
 
Jag är väldigt "påverkad" utav det som hänt, trodde inte det, men märker ju hur jag reagerar och jag har inte förmått mig att gå upp på loftet idag, ska göra det imorgon om jag känner för det...
 
Varmt är det och jag har varit ute med Elfrida, jag drog på utav bara sjutton ( hon gör ju 15 km/h) men det svalkade inte ens!
Ja, det var ju 26 plusgrader förstås och vindstilla...
 
Nu ska jag titta på film, tar mig en goan whisky till tror jag...
 
Ha dé!/tant raffa

Värre än jag trodde...

Kategori: Allmänt

..,är det med vårt förråd/sovloft..
 
Det blir inget sovande på loftet på ett bra tag, det kommer att evakueras, möbler magasineras och saneras, ytterväggar bytas, innervägg bytas, golvet åtgärdas, inner/yttertak åtgärdas och dörren har en glasmästare hämtat för byte av glas!
 
En jättetrevlig kille från OCAB kom ju och han sa att, "du ska inte lyfta ett finger, vi gör allt" och det kändes SÅ bra!
Nu kommer det att dröja lite innan de kan sätta igång, det är ju semestertider och det kan jag förstå, huvudsaken att allt blir åtgärdat och loftet blir helt återställt.
 
Kan bli lite irriterad på brandkåren (räddningstjänsten heter det egentligen) för vi fick ringa tre gånger och "tjata" på dem att komma för det brann riktigt rejält, stora, höga eldsflammor och rökutvecklingen var enorm i flera timmar!
"De hade inte tid" sa de, men till slut så..
 
Det är inte riktigt släckt, men det är inte samma rökutveckling och det är skönt!
Om grannarna ville ha någon som stod och sprutade vatten på eldhärden, då skulle de få betala extra för det!?
Helt sanslöst!
Man kan ju undra vad man betalar skatt till...
 
Manskapet som var hit i morse, de var jättetrevliga allihop, men de två som kom vid lunchtid, de var lite sura och inte alls lika trevliga, men de sprutade ju lite vatten så det fick vi väl vara tacksamma över..
 
Maken, han kommer nog hem på tisdag och blir hemma ett par tre dagar, det behövs...
 
Ha dé!/tant raffa
 

Vilket uppvaknande...

Kategori: Allmänt

...det blev klockan 03.27 i morse..
 
Vaknade av att det dunkade hårt och tokringde på ytterdörren, gick ner och såg genom rutan i dörren att det var blinkande ljus utanför och så hördes en "lastbil" som stod på tomgång.
Öppnade dörren och utanför stod en brandman med full mundering och frågade mig, om jag visste om att det brann nere vid vårat förråd/loft!
 
Tittade ut och hela trädgården var full utav brandmän och polis, räknade till tolv personer!
 
Det var grannens förråd som brunnit ner totalt och eftersom loftet låg så pass nära så hade det tagit eld i gaveln och räddningstjänsten hade krossat glaset i dörren för att ta sig in eftersom de befarade att det kunde vara någon människa sovandes där uppe.
Nu var det ju sån tur, att Lina och Ture åkte hem igår, de sov på loftet tre nätter och hade de varit kvar, så hade det kunnat gå riktigt illa!
 
Hela väggen är brandskadad, även  taket och så ser det ju ut som det gör på loftet, men det kommer en kille från ett saneringsföretag om en timme och att det behöver saneras, det råder det inga tvivel om, men han ska väl bara göra en koll för att se hur mycket som ska göras antar jag, men snabbt har det gått!
 
Ringde till England och väckte maken, han blev nog lika chockad som jag och förhoppningsvis kan han komma hem ett par dagar i nästa vecka, han vill ju se med egna ögon hur det ser ut och hur mycket jobb det kommer att bli med loftet..
 
Riktigt obehagligt!
Har alltid haft en enorm respekt för eld, tycker det är jätteläskigt!
 
Det pyr ju fortfarande i högen som var grannens förråd/uthus och jag kan liksom inte slappna av förrän det slutar pyra, får för mig att det ska flamma upp igen, fast det inte finns nåt kvar som är brännbart..
 
Ha dé!/tant raffa
 
 

"Som vanligt"...

Kategori: Allmänt

...känns det som..
 
Ja, det där med England, maken och jobb!
 
Hämtade maken i Västerås igår och imorgon ska jag skjutsa honom till Västerås och flyget igen!
Mmmm..det var meningen att han skulle vara hemma nästa vecka och åka över igen veckan därpå, men nu så är det akut behov av hans hjälp (telefonsamtal idag) och kunskap och det kan jag tala om gläder mig, att han är behövd och får credit för det han gör!
Visserligen så blir det lite "knas" med det han hade inplanerat att göra här hemma, men det finns ju kvar..
 
Var som sagt och hämtade honom igår och jag åkte tidigt för jag ville hinna till Eskilstuna och hälsa på mina små kungligheter.
Morris, han är ju inte van med att matte sätter sig i bilen klockan 06.00 för att åka iväg, så han stod ute och skreeeek!
Jag öppnade bildörren och sa åt honom att komma och det var näääära att han hade hoppat in i bilen och hade han gjort det, ja då hade han väl fått följa med då..
Nejdå, han hade fått stanna hemma, för han går ju inte i koppel och jag skulle ju aldrig riskera att han försvann för oss!
 
De små kungligheterna blev glada alla fyra!
Julius, han sken som en sol då han fick syn på mig och ville komma till mormor på en gång!
Wilgot han "pratade" med mig och var lite sur på mig, förmodligen sa han till mig vad han tyckte och tänkte om att jag varit borta flera dagar, han tror ju fortfarande att jag är bara hans!
 
Prinsessan Elvira, hon skrev en saga till mormor och var ganska kelen och pockade på uppmärksamhet och det kan jag förstå, de tar väldigt mycket plats småbröderna!
 
Hon är häftig vår Elvira, badar flera gånger varje dag och har en kompis som heter "Anki", denna "Anki" är en andhona som funnits där de senaste två åren och att det är samma and, det råder det inga tvivel om.
Nu har ju barnen enorma förutsättningar till att kunna bada då de har bryggan 25-30 meter från stugan, prins Elliot är inte lika badsugen som syrran, men han är i varje dag han också!
Få se, om jag träffar dem imorgon..
 
Ha dé/ tant raffa
 

Det bidde inget pussande..

Kategori: Allmänt

..på små kungligheter igår..
 
Görförkyld och febrig var jag igår och det var liksom inte läge att åka förbi E-tuna och hälsa på, jag lämnade maken på V-ås flygplats och vände hemåt på direkten.
Maken körde ju ner så det blev bara 15 mil för mig att köra..
 
"Bensåret" har slutat sava och det har kommit en "hinna" över, jag är väldigt försiktig om den "hinnan" och hoppas att den ska bli till en sårskorpa, men det tar nog tid för just där har jag ganska mycket ärrvävnader och cirkulationen blir ju därefter, är ju tacksam för det lilla...
 
Idag har jag varit feberfri (tror jag) men ganska trött och det är väl ett tecken på att man har en infektion i kroppen, är ju som sagt väldigt förkyld och jag har inte gjort ett jota på hela dagen, känns så skönt!
 
I morgon hoppas jag att det är fint väder, då ska jag ta flera turer med "Elfrida", har ju inte varit ute med henne på några dagar nu och jag får faktiskt "abstinens"!
 
Morris och jag ska ha en tv-kväll har jag bestämt!
Börjar med "Allsång på Skansen" (fast jag inte gillar det nåt vidare) och efter det "Morden i Midsomer" DET gillar jag!
Tycker att sommaren är bra med alla dessa brittiska deckare, i morgon kväll blir det väl Foyle´s war...för visst var det väl förra onsdagen första avsnittet gick?
 
Ha dé!/tant raffa