Tant Raffa

Välkommen till Tant Raffas space i rymden. Här skrivs det om allt och inget men alltid med en stor dos av humor och ironi!

Punktering...

Kategori: Allmänt

...på vänster bakhjul fick jag idag!
 
Parkerade på handikapparkeringen vid ICA Maxi och öppnar dörren, då kommer det en kille i 30-35-årsåldern och säger, "du har punka"!
Meeeeen va f-n säger jag och tackar honom för att han upplyste mig om det och tar och ringer maken..
Under samtalet med maken så kommer killen tillbaka och säger, "jamen, jag kan hjälpa dig byta däck om du vill"?
Till saken hör, att killen hade ena armen/handen i gips för han hade brutit tummen då han spelat basket med sonen!
 
Jamen, du är ju hanik(l)appad du med sa jag, men se, det gjorde inget alls det!
"Det här har jag gjort några gånger förr, det går bra"!
Sagt och gjort, det gick som en dans och han pratade och var så trevlig hela tiden!
Mattias hette han och var från Norrköping, men var på semester med tjejen hos svärföräldrarna på ett ställe som heter Toftbyn någon mil från Falun.
Han tyckte det var superbra att vi hade ett reservdäck och inte bara en sån där fjantig sprayflaska som reparationskit.
Talade om för honom att det var extra tillbehör det där med reservhjulet och att det kostade inte gratis precis...
 
Varmt är det idag också, inte lika som det varit, ett par tre grader svalare och tänk, så tacksam man är över det!
Var en sväng till min kompis Martha, hon har ju namnsdag idag!
Så...grattis Martha!
Vet ju att du läst min blogg för första gången idag, det är aldrig försent..
 
Maken, han har varit och spikat staket med en granne idag igen, de (grannarna) ska flytta nästa helg (maken ska såklart hjälpa till) och de har en schäfertik som är 7 månader och tomten de får behöver både staket och stängsel så det tar ju sin lilla tid.
 
Ha dé!/tant raffa

Man blir ful....

Kategori: Allmänt

...av att gråta säger min bästa, bästa kompis Martha..
 
Ja, det stämmer nog, men ibland måste man gråta också och det gjorde jag igår kväll..
Skiter i om jag blir fulare än jag är, jag är ju i alla fall snäll!
 
Har ju ett högerben, som jag opererat till förbannelse och efter sista (nja det stämmer ju inte riktigt, men den sista stora operationen) så har jag ju väldiga problem med svullnad, speciellt i underbenet och jag kan tala om, att det gör förbaskat ont!
Nu fick jag ett myggbett där och det blev ju ett liiiiitet hål, men det hjälper inte, det läcker!
Ja, det droppar/rinner vatten från det hålet och jag måste ju få det att sluta, blir alldeles blöt i skon och på golvet då jag sitter och det är inte trevligt på nåt vis!
Alltså, ett bandage, mer eller mindre ett tryckförband för det måste sluta droppa/rinna och få en hinna på sig, men igår kväll så...
När jag tog bort bandaget så var det en "varpropp" som liksom "ploppade" ut (förmodligen av trycket innifrån) och sen rann det var och inte lite heller och det hade blivit ett stort hål!
Är så jäkla trött på detta ben, ingen kan nog förstå, hur trött jag är!
Blev ju ledsen och grät och grät, kunde liksom inte sluta...
Skrev på FB hur ledsen jag var och makens kompis i Lund (som är healer) skrev att jag skulle lägga om med grodblad..
Sagt och gjort!
Ut i trädgården och plocka grodblad som jag sköljde väldigt väl och så gjorde jag ett bandage som fick sitta på under natten.
Kände ju, att det var en "process" där under bandaget så det blev inte mycket sömn, men det hjälper!
Såret var mindre och det märks att varet dragits ur och svullnaden har blivit bättre!
Googlade ju förstås innan på hur grodblad fungerade och det är vetenskapligt bevisat att det hjälper och har använts av "kloka gummor" i århundranden.
 
Varmt och jäkligt har vi haft, idag 33 plusgrader i skuggan och jag lääängtar till nästa vecka då det enligt SMHI ska bli "normala" sommartemperaturer, men de har ju haft fel förut...
 
Som det varit nu så har vi tagit en biltur för att svalka av oss mot kvällningen, fast vi har ju AC och fläkt på övervåningen så det är "humant" att sova.
 
Morris (mysig katt det där) han kommer in med jämna mellanrum och "beklagar" sig över hettan, det är ju husses och mattes fel att det är så jäkla varmt!
 
Wilgot och Julius, de är ju i Eskilstuna med föräldrar och stora syskon och de badar i ån, som rinner 25-30 meter från stugan, de hoppar i från bryggan med flytvästarna på och det är Elliot och Elvira som tar emot dem!
(Fast mor eller far finns ju med på bryggan/vattnet hela tiden.)
Vilken skön tillvaro!
 
Turebus, han har semester nu och jag väntar på att de ska komma och förgylla tillvaron för mormor och "moffa", han/de måste ju inviga loftet!
 
Nu ska jag ta och gå ut och plocka mig lite grodblad!
 
Ha dé!/tant raffa

"Bjursvicku"...

Kategori: Allmänt

...finns det nåt som heter och allt som innefattar den veckan utspelar sig i just Bjur´s...eller Bjursås som det heter om man ska prata "fint" ;)
Bjursås ligger omkring 1,5 mil norr om Falun och har ett ställe som heter Dössberget, där det är en enormt vacker utsikt över nejden och det är en gammelgård, så det finns olika små byggnader som inhyser flera saker, som tex en handelsbod, motormuseum och mycket annat, det fanns som idag, kvinnor som stod och "bykade" kläder på det vis som man gjorde på den ti´n och det finns korvförsäljning, glödstekt sill, jolpä på kakú (förra årets potatis mosad med smör och salt på ett tunnbröd) inget fick ju förfaras!
DM i tuppgalning var det också!
Sååå roligt att se, hur svårt det var för ägarna att få sina tuppar att gala!
De gal ju annars för att varna sina hönor för olika saker, rovdjur och sånt och så vet jag, att de galer för att få in sina hönor i hönshuset om det kommer en räv, eller en rovfågel, tuppen har galandet som en varningssignal alltså...
Nu var det ju inga hönor med så...ja, det behövdes ju inte varnas för faror så det blev inte så mycket galande och jag tror, att det var "Karl-Henry" som vann!
 
Efter "galenskaparna" så var det glödstekt sill...
Ja, det var sill, potatis, knäckebröd, smör och dricka och det var klart godkänt, men jag tycker inte om glödstekt sill!
Gillar inte stekt salt sill med löksås heller!
Men, en potatis och liiiiite sill fick jag ner, tillsammans med Vikabröd och en lättöl!
Vet ju, att jag inte gillar tôcke där, men jag testar och testar, nån gång tycker jag kanske att det smakar riktigt gott!
 
Bygdespel skulle det också bli, men då ville jag åka hem..
Jamen, mitt högra underben är dubbelt så tjockt som mitt vänstra och jag kan tala om, att det gör förbaskat ont!
Känns som att det ska till att explodera när som helst och  det är en allt annat än angenäm känsla...
 
Nu kom Morris in, går rakt över tangentbordet och sätter sig lite strategiskt och väntar på att jag ska klappa honom, men jag tänker pussa honom mitt på nosen, för då vet jag att han går och lägger sig hos husse och lämnar mig och datorn ifred ;)
 Ha dé!/tant raffa
 

Göta Kanal...

Kategori: Allmänt

....har vi åkt en bit på...
 
Vi har sagt så länge maken och jag, att det skulle vara trevligt att åka en tur på Göta Kanal, men det har ju aldrig blivit av!
Men, i tisdags så såg maken en annons i Falu Kuriren om just Göta Kanal och båten M/S Cerec(s) stavas lite olika, beroende på var man kollar..
 
Själva båtresan gick från Borensberg-Berg och den var jättefin!
Vilket otroligt jobb det ligger bakom byggandet av kanalen och vilket geni han var "den där" von Platen, som tänkte ut allt, det där med nivåskillnader hit och dit, helt fantastiskt!
Men, maten på båten.....
Vi bestämde att vi skulle äta ombord och jag tog en räksallad, den var jäkligt dyr (179:-) det berodde säkert på att den var nåt riktigt speciellt tänkte jag, men..
En tallrik med isbergssallad, gurka, en halv tomat, en ägghalva och så lite räkor, som definitivt inte var handpillade!
Javissta ja..
Det var ju en liiiiiten, pytteliten skål med Rhode- Islanddressing också, som jag fick efter att ha frågat efter dressing!
Den absolut dyraste sallad jag någonsin ätit och den absolut mest "intetsägande" dito!
Så jäkla dåligt alltså!
Maken, han tog Wallengergare, samma pris..
Vad fick han?
Jo, en klick mos som det var en färsbiff nertryckt i så att moset liksom låg runt om och skulle se ut som om det var mer än det var, jag skulle tippa på att det var ett par matskedar mos och så liiite lingon och ärtor!
Vilket jäkla ocker!
Tänk, vad man skulle kunna utveckla en sådan näring, inget kan ju liksom bli sämre!
Men, båtresan var fin och vädret likaså, det var strålande sol och väldigt varmt!
 
Nu har vi gjort vår tur på Göta Kanal och det räckte med den turen Borensberg-Berg, den tog dryga tre timmar och som sagt, det var jättefint!
 
I morgon står det Säterdalen på programmet, bakluckeloppis och lite annat smått och gott och på hemvägen åker vi med all säkerhet förbi vårt favoritbageri ute på vischan och inhandlar lite stenugnsbakat surdegsbröd med bara ingredienser från trakten, det är så jädrans gott och framförallt mysigt att handla där, man lägger sedlar i en postlåda på väggen och så finns det växelpengar i en bytta bredvid!
Gillar det där med att man handlar och betalar på eget ansvar, känns skönt!
Ja, att det fortfarande finns de som tror på mänskligheten...
Ägaren/bagaren, han bor i huset bredvid (det är en gammal gård med storstuga, lillstuga och härbren) och ibland ser vi varandra och pratar lite, sist fick maken en guidad tur i det hus som håller på att byggas om till B&B och fick även komma med några bra byggförslag,men oftast så är det tomt i "affär´n" där det inte bara finns limpor av alla de slag, det finns jättegott knäckebröd, skorpor och stora jättegoda kanelbullar också!
Kaffe kan du också köpa, det finns i en termos på bordet bredvid de gamla fina blommiga kopparna som står på sina fat och bara väntar på att någon ska känna efter hur gott det är att dricka kaffe ur de tunna, tunna kopparna med en smal guldkant längst upp och ett öra som är snirklat, ja, så snirklat att jag med mina fingrar har lite svårt att få fäste, men det går lika bra att hålla händerna om hela koppen och det smakar så bra!
 
Ekologiska ägg brukar vi också köpa när vi är där, de kommer från den ena granngården och sylt, saft och marmelad från den andra...
Mysigt tycker vi och det smakar så bra!
 
Nu ska jag gå och lägga mig, ska försöka sova, grannarna har "släktträff" bredvid oss och det gör oss ingenting, det är en massa prat och skratt och det blir lite högre och högre vartefter tiden går, men som sagt, det gör inget!
Det är ju tyst 11 månader om året annars så...
 
Ha dé!/tant raffa

Sorgen bleknar...

Kategori: Allmänt

...men försvinner aldrig..
För 39 år sedan idag så födde jag mitt första barn, en liten pojke som fick heta Daniel och som kom 10 veckor för tidigt och han levde i ungefär 10 timmar..
10 veckor för tidigt, det var inte som nu, då man kan rädda prematura barn som föds redan i vecka 24-25 utan på "den tiden" fanns inte de resurser som det finns idag, så Daniel fick hjärnblödning, en stor på höger sida och en mindre på vänster sida och hade han överlevt så hade det varit med grava funktionshinder.
Vet, att jag var övertygad om att jag aldrig skulle komma över sorgen, men på nåt vis så gör man det och 8 juni året därpå föddes min äldsta dotter och hon kom "bara" 5 veckor för tidigt.
Yngsta dottern är också för tidig, men inte mer än 3 veckor!
"Ett barn till så ska du se, att du kommer att gå tiden ut" sa min läkare med ett leende och hon visste väl vad hon pratade om eftersom hon var specialist!
 
Vår prins Elliot, han är ju prematur, född i vecka 29 och jag kan lova, att de första månaderna med honom var nervösa, jag hade ju Daniel i tankarna hela tiden, men skillnaden då och nu var ju enorm!
Elliot han hade sin syrgas i fem månader och omkring året gammal så fick han problem med luftrören och hade inhalator, men det har vuxit bort, lika hans hörselproblem verkar ha blivit bättre (fast han tillhör ju en generation som enbart har öronen som prydnad) för han använder aldrig hörapparaten nu för tiden.
Vuxit till sig kan man sammanfatta det med!
 
Men som sagt..
Sorgen försvinner inte, den bleknar och poppar upp ibland, som idag då det är den 15 juli..
 
Annars då?
Jodå, det "knallar och går", vi ska åka en dagstur på Göta Kanal på torsdag och det ser vi fram emot maken och jag.
På hemväg stannar vi till och våldgästar äldsta dottern och de små kungligheterna då de befinner sig vid sommarstugan, vilken vi passerar på både dit/hemväg.
 
Ha dé!/tant raffa