Tant Raffa

Välkommen till Tant Raffas space i rymden. Här skrivs det om allt och inget men alltid med en stor dos av humor och ironi!

"Gradering"..

Kategori: Allmänt

...var jag på igår kväll..
De små kungligheterna går på karate och igår var det gradering upp till vitt/rött eller rött/vitt bälte (ja, det var alltså ett bälte som var mer rött än vitt..?!) och de var så duktiga så!
Lilla prinsessan, hon är ett år för ung egentligen, men hon fick "dispens" och jag tycker att hon klarar det förträffligt!
Minst var hon och så jäkla söt i sin karatedräkt och hon hängde med i alla olika "övningar", det heter ju inte så, tror att det heter "kata"...
Visserligen så är hon tjej och 6,5 år och i den åldern finns det mycket som kan distrahera, bara en sån sak som ludd mellan tårna, det måste man ju åtgärda, även om det är mitt uppe i en gradering och hoppsan, kom det någon från det hållet, det måste jag ha lite koll på...
De var jätteduktiga och mormor var ju stolt förstås, diplom och ett nytt bälte, det är inte kattskit det inte!
De små kungligheterna har en moster som har svart bälte i Juijutsu och som var barninstruktör i många år, men hon har slutat helt med det och det kan jag tycka är lite synd, för hon var en jätteduktig instruktör och enormt populär bland både barn och vuxna.
Ska bli intressant att se, hur länge lilla prinsessan vill hålla på, det är en sport som passar prinsen väldigt bra, strukturerad och inte en lagsport utan man tränar individuellt, det gillar han.
Idag ska jag iväg och hjälpa en kompis som håller på att flytta, det är en massa "småkrafs" kvar i gamla lägenheten och hon har varken körkort eller bil så...
Kalops har jag gjort nu på förmiddagen, det blir gott till middag det!
Ute är det ett riktigt fint väder just nu, massor med varmgrader och all snö borta, men det ska visst bli kallare och även snö till helgen.
Ha dé!/tant raffa

Första snön...

Kategori: Allmänt

...är här!
Ja, ikväll ringde äldsta dottern och undrade om jag hade möjlighet att skjutsa och hämta de små kungligheterna till och från dansen eftersom hon hade punktering på ett däck, vilket hon upptäckte då hon skulle åka iväg...
Som den snälla mor/mormor jag är så åkte jag dit och det regnade, jädrarinåda vad det regnade och haglade!!
Det var det absolut värsta regn/hagelväder jag varit med om, kom faktiskt att tänka på filmen "Day after tomorrow" då det haglade stoooora hagel, större än tennisbollar!
Det finns en parkering vid Musikskolan, mittemot där dottern bor och där satte billarmen igång på en massa bilar eftersom det haglade så hårt!
Efter regnet och haglandet så började det snöa och barnen i huset bredvid oss blev så lyckliga, de sprang ut direkt och hade snöbollskrig!
Jag hoppas verkligen att det inte är en massa snö och halt imorgon bitti för då ska maken och jag åka till Hulån som ligger i Västerdalarna (10 mil), mågen i Gävle har stuga där och det är problem med elen enligt Fortum...
De ska komma mellan 8-10 någon gång så det blir för maken och mig att ge oss iväg absolut senast halv 7 och vi tar med oss äggmackor och choklad, för som sagt mellan 8-10 kommer de ju, ja, om nu inte den här stormen som härjar ställer till det ännu värre och de behöver all personal till akutjobb förstås...
Visserligen skulle jobbet bara ta några minuter...
Har faktiskt fått pussa på alla mina små kungligheter idag!
Yngsta dottern och Ture kom till Falun en sväng, de skulle låna några resväskor för de åker till Thailand på lördag och blir borta två veckor, är så glad för deras skull, att de har möjligheten att sticka iväg.
Nej, nu ska jag ta och koka mig en kopp thé, känner mig lite "husken".
Ha dé!/tant raffa

Gävle tur och retur...

Kategori: Allmänt

...blev det idag...
Vi var till Sjömanskyrkan i Gävle och "sponsrade" lite till förmån för gatubarn i Nepal..
Yngsta dottern har en kollega, som tillsammans med sin man startat ett projekt (jag tror att det är några år sedan) för gatubarn i Nepal, ett projekt där alla bidrag oavkortat går direkt till verksamheten där.

Skola har de startat och ett "barnhem", mat får barnen varje dag, ja, det är massor som de gör för de behövande och maken och jag, som vägrar ge till organisationer som har VD i toppen, vilken ska ha lön och en massa "administrativa" kostnader, vi kände att just detta vill vi kolla upp och nu har vi gjort det och det känns så bra!

Det första vi såg när vi kom in dit, det var Ture med fader och Ture blev såååå glad då han såg "mommosch" och "moschan" och vi hann ge honom en massa pussar innan han skulle sova lite middag i vagnen.
(Modern, hon var just då och fick massage, något de kunde "bjuda" på.)

Som vanligt så sa ju Ture (förstås) katt´n?

Vi talade om att han var hemma och ute och då sa Ture, "Elisch" och så smackade han med munnen precis som "mommosch" brukar göra då hon ropar på Elvis..
Nu är det kväller och det är tv:n som gäller, det blir "Så mycket bättre" till klockan 21.00, därefter blir det "Downton Abbey" och jag är lite irriterad att de tidigarelagt just det programmet, men det är "Så mycket bättre" som tappar två tittare den sista halvtimmen.
Förresten... "På spåret" igår, hur värdelösa var inte Peter Wahlbäck och hon, lärarinnan som är härifrån Dalarna, som jag inte kommer ihåg namnet på just nu, det var ju så man skämdes!
Kan inte förstå, både maken och jag kunde ju alla resmålen på en gång..
Nu ska jag ta mig ett glas rödvin och så ska jag slå maken i Yatzy!
Ha dé!/tant raffa

Kyrkan...

Kategori: Allmänt

...har jag varit till idag...
De små kungligheterna firade första advent med skolan och som vanligt var det i kyrkan, förövrigt samma kyrka där prinsen döptes..
Är väldigt imponerad av de små som sjöng (F-2 klass) och att de lärt sig så många fina sånger utantill!
Fick ju höra prinsessan i måndags då hon sjöng.."advent, advent, advent"...jamen, sa jag, vad är det mer då?
Ja, det är inte något mer sa hon, men det var det!
Mmmm...det hörde ju jag idag!
Jätteduktiga var de i allla fall och tänk, inatt fick de små kungligheterna en liten lillebror!
Det är fadern och hans fästmö som fått sitt första gemensamma barn och det är så roligt!
Förresten, det blir ingen adventsgran här hos oss i år, det beror enbart på "gatuskräcken", han demolerade den så till den milda grad förra året att det inte är någon mening med att klä den i år, den kommer i alla fall bara att ligga ner!
Såg, att en granne tänt alla sina adventsljusstakar och då gjorde jag också det....
Ha dé!/tant raffa

Utan fungerande dator...

Kategori: Allmänt

...har jag varit..
Bredbandet har krånglat till och från i några dagar, men nu är det okey igen.
Det kan vara ganska skönt faktiskt att inte kunna komma ut på nätet, man får lite gjort...
Idag har jag "tjuvstartat" och plockat fram adventsljusstakar, har tvättat köksfönstren, bytt gardiner och för första gången i mitt liv så har jag sett levande flugor på utsidan av fönster i slutet på november!
Tre stycken såg jag!
"Ur led är tiden"....eller?
Jag skrattade när jag strök gardiner och dukar, har ju ett ångstrykjärn och det pyser ju...
Elvis kom in, så där nonchalant som bara han kan se ut och rätt som det var så pyste det till i strykjärnet, katt´n höll på att hoppa ur skinnet och fräste tillbaka, gissa, om han blev rädd!
Sen så smög han på mig där i köket, kom inte fram utan svansen var så stor, så stor..
Jag har faktiskt tänt ett par ljusstakar, de som står i vardagsrummet och jag tror tamejsjutton att jag ska vara lite "vild and crazy" och tända allihop!
Jamen, det är ju kôlsvart ute och man behöver ju ljus...
Ha dé!/tant raffa

Lukten i en ny bil...

Kategori: Allmänt

...är ganska härlig..
Vi var ju runt hela Dalarna/Gästrikland i somras och provkörde bilar maken och jag..
Vi föll för samma märke som vi hade (Skoda) och vi jämförde alla olika säljare, tyckte att en "tjej" på Bilmetro i Gävle var den som var mest serviceminded så vi var dit och pratade med henne och det blev så, att det var hon som fick den stora äran att sälja en ny Skoda Yeti till oss.
Att det blev Gävle, det var att vi skulle till yngsta dottern och hälsa på i somras och vi var (som alltid) ute i väldigt god tid och medan vi väntade att de skulle komma hem så var vi iväg till Bilmetro en sväng och så blev det...

Det är mycket att lära sig nu, massa finesser, som tex. "fickparkeringssensor"...ja, man behöver inte ens kunna fickparkering längre!

Lyset, det ställer om sig självt från varselljus till halvljus?!?!

Ja, det är skönt med en ny bil och vi tror, att det kommer att bli vår sista nya bil, den som lever får se...

Det var underkylt regn på hemvägen så det gick inte så fort, men det finns alltid idioter som kör om och det i en hiskelig fart!

Vi blev serverade en otroligt god älggryta hemma hos Turebus och vi hade köpt med en apa, den kunde skratta (helt hysteriskt) och så pruttade den (min humor), men det blev så att apan, den hoppade under tiden den skrattade och den råkade hoppa ner från bordet och då blev Ture lite ledsen och kanske lite rädd för apan..
Innan vi åkte så fick apan en kram av Ture i alla fall och i morgon så kanske apan till och med får en puss!
Nej, nu ska jag göra maken sällskap i soffan, det blir ju Doobidoo och Skavlan..
Ha dé!/tant raffa

Mobilprat bakom ratten...

Kategori: Allmänt

...gillar jag inte!
Vi var ute på en liten tur idag maken och jag och vi stod vid ett rödljus i Borlänge, rätt som det är så låter det bara PDONK!
Bilen hoppade till lite och jag tittade i backspegeln och såg en man som satt och pratade i sin mobil, han fortsatte med det även fast han kört in i oss!!!
Maken (193 cm över havet) klev ur vår bil och den "påkörande" såg lite rädd ut. 
Maken konstaterade att det var en jäkla tur att vi har dragkrok, som för övrigt satt fast i den bakomvarande bilens registreringsskylt, vilket gjorde att vi inte fick någon skada på stötfångaren och det i sin tur var ju bara så jäkla skönt eftersom vi ska byta bil imorgon!
Har väntat och väntat på att vår nya bil ska komma och äntligen, imorgon ska vi till Gävle och hämta den, det hade ju blivit lite krångligt om vi hade haft en kvaddad bakdel på vår inbytesbil...
Få se, hur jag mår imorgon, känner mig lite halvvissen faktiskt, ont i halsen och så fryser jag..
Ja, skulle jag vara sjuk så får maken åka ensam, det är älggryta beställt av oss hos yngsta dottern och det vore ju synd om man skulle missa den...
Ha dé!/tant raffa

"Fint väder och inget att göra"..

Kategori: Allmänt

...sa maken nu på förmiddagen..
Mmmm...han har en önskan om att vi ska åka upp till Lugnets skidstadion och gå en promenad i skogen där..
Ja, nu har ju inte han "någonting att göra", men det har jag!
Tänk, att karlar inte räknar alla "småsysslor" som "någonting att göra", utan det spelar väl ingen roll om det blir gjort..
Nu har jag fixat en hel del här hemma och som den "blida" fru jag är så ska jag följa med honom, det är faktiskt ganska fint väder och jag gillar ju hösten så..
Hade ju de små kungligheterna här igår eftermiddag och jag serverade kyckling, en hel kyckling som jag bara kryddade och satte in i ugnen, kan tala om, att det fanns ingenting kvar när vi hade ätit!
"Du lagar så god mat mormor, att det är svårt att låta bli att äta" sa prinsen och det om något är väl ett bra betyg!
Hade köpt billig köttfärs så det fanns köttfärssås också till den som ville ha och båda kungligheterna tyckte att det var lyxigt, "som en buffét" sa de och de smakade på båda rätterna.
Elvis, han fick "fjäskfärs" han, det är det absolut godaste han vet och det ska serveras som en köttbulle, fast rå färs då..
Tycker det är så bra, att vi lyckats med att få en katt som inte är det minsta bortskämd...(hahahaha)
Snäll är han i alla fall, ja, mot oss här hemma, ute är han ju storskräcken personifierad och det är inte många katter som törs sig in på hans tomt inte!
Just nu hör jag att det är ett jäkla liv på skatorna och utan att titta efter så vet jag att det är Elvis som ser till att det är "livat i holken"!

Nej, nu ska vi väl iväg en sväng då...

Ha dé!/tant raffa

"Surkärring"...

Kategori: Allmänt

...kanske jag är...
Men, jag retar upp mig på vissa saker..
Till exempel idag då jag var till Siba för att köpa ett USB-minne för jag ska rensa min dator och det första som man möter är en lapp på dörren där det stod.."endast kontant betalning eftersom vi har problem med internet, men våra tekninker jobbar på det"..
Jaha, hur mycket kontanter hade jag då?
Jo, jag hade hundra spänn löst och införskaffade ett USB-minne som inte kostade över den summan.
Betalning då..ja, kassörskan skrev på ett A-4, produkten, numret på den, kostnaden, sitt anställningsnummer, namn och så skulle jag skriva mitt namn, adress, telefonnummer och mitt fullständiga personnummer!!

Varför ska jag skriva det frågade jag och fick till svar, att de skulle skicka mig ett kvitto på att jag införskaffat och betalat produkten!
Jamen, sa jag, jag vill inte skriva mitt fullständiga personnummer...
Varför inte det sa kassörskan, det måste vi ha!?
"Du måste förstå, att vi ska sälja en produkt som vi egentligen inte får"?!
Menar du, på fullaste allvar, att du säljer en sak till mig som du inte får, du ska ha mitt fullständiga namn och födelsedata och ni ska skicka ytterligare ett kvitto till mig bara för att ni måste ha kontant betalning?!
Nej, vet du vad, jag går till en annan affär, där kanske kunden blir behandlad med respekt, för just det här som vi nu stått och diskuterat, det tycker jag är respektlöst, jag månar faktiskt om min integritet och jag lämnar inte ut mina fyra sista siffror i mitt personnummer hur som helst, du får ursäkta mig, sa jag och gick!
Men va f-n!
Nu skrev hon ett A-4, kopierade det för att jag skulle få ett "kvitto" och så ska de skicka mig ytterligare ett kvitto!

Enbart för att de inte kunde använda sina datorer!!!
Ja, jag kan inte annat än tycka att världen är konstig idag!
Det snackas så mycket om att vi ska värna om vår miljö, jo jag tackar jag!
Annars då...
Jodå, maken tycker synd om sig själv, "du kan inte tro hur ont det gör i foten emellanåt"...
Förstår väl att det kan göra ont, men inte sjutton blir det bättre om han gnäller...(ofta)..
Tänk om man skulle tala om för alla hela tiden hur ont man hade, då skulle man väl inte ha en enda människa runt omkring sig..
Men, det är ju så, att han inte är van att ha värk så jag ska väl försöka vara liiiite snäll...
Ha dé!/tant raffa

"Ta andra skor på dig"...

Kategori: Allmänt

...ta inte "foppatofflorna"..
Exakt så sa jag till maken då han skulle ut i trädgården en sväng..
Kallgrader resulterar i att det är frost på gräsmattan och det gör att det kan vara ganska halt, det vet väl vem som helst...eller?
Nejdå, inte maken då!
Givetvis så flög han på arselet så det bara schvungade om det och fick ena foten under sig!
Nu så jämrar han sig (mmmm..det är värre än vid en förkylning) och jag har sagt att vi kan åka till lasarettet om han tror, att det är brutet, men jag har kollat och jag ser ingen förändring, men visst, det ömmar säkert väldigt.
Han kan ju stödja på foten och han vill inte ta något smärtstillande så jag tror ju inte att det är så väldans farligt (jag är inte hjärtlös, men det kan ju suckas och stönas enormt om han lägger den sidan till..)
Har ju haft de små kungligheterna här i natt och igår kväll så ville de att jag skulle berätta om hur det var när jag var liten, eller som prinsessan sa, "då, innan jorden fanns" och prinsen tyckte i sin tur, att jag inte var sååååå gammal, men gammal var jag ju..
Ganska roligt att de väljer bort att jag läser en bok och istället vill höra om hur det var "då för läääängesedan"..
Soligt är det idag, riktigt härligt väder, en perfekt höstdag med klar luft och bara ett par plusgrader.
Eftersom det bara är ett par plusgrader så rekommenderar jag alla att inte ha "foppatofflor" på sig ute!
Ha dé!/tant raffa

SOL!!!...

Kategori: Allmänt

...fick vi se en stund idag!
Ja, dagen har ju inte mer än börjat eftersom det inte ens varit lunch ännu, men...
Det var skönt att dra upp rullgardinen och se, att solen faktiskt sken för första gången på...ja, jag kommer inte riktigt ihåg sen när...
Nu har solen mer eller mindre försvunnit, men det är fortfarande klart väder och tänk, vad det gör mycket för humöret!
Idag ska jag iväg och införskaffa nytt täcke till maken, han är en riktig "fryslort" på nätterna medan jag tycker att det är så varmt, så varmt...
Jag har ett täcke som är svalt och det är jag nöjd med, maken ska få ett som är varmt han och sen hoppas jag att jag slipper höra gnäll om att det är kallt på övervåningen på nätterna, jag har inte fönstret öppet i sovrummet enbart för att maken fryser, utan jag har öppet i gästrummet istället och i och med det tycker ju jag att jag har varit väldigt "tillmötesgående"(!?)
Ska ha de små kungligheterna sovandes här inatt eftersom modern måste iväg vääääldigt tidigt imorgon och vi kommer väl som vanligt att kampera ihop i våran dubbelsäng.
Maken han har gått över till loftet och satt på värmen där, han har redan planerat sin tv-kväll, det börjar med styrketävling och slutar med boxning!
Vi har liksom inte samma intresse...
Elvis, han har det jobbigt med hackspetten...
Utomhus så ligger han och lurar på "Hacke" och inne på altanen så blir han helt "konfys" då "Hacke" sitter och äter utav talgbollarna som vi har hänger utanför fönstret, det bli inte mycket vila där inte!
Tidigt i morse var jag upp och ropade på Elvis, hörde att det var ett jäkla liv ute på tomten och mycket riktigt, "gatuskräcken" slogs hej vilt med grannkatten som bor två hus från vårat och fy sjutton så hemskt det kan låta vid ett kattslagsmål!
Nu kom han ju inte...(konstigt) men jag lyckades ju i alla fall "störa" i slagsmålet så de slutade efter ett litet tag, lyckligtvis så hade inte Elvis några fler skador, inte vad jag har sett i alla fall..
Nu hör det till saken, att den andra katten är avsevärt mycket större än Elvis, men jag tror att Elvis är mer stöddig och envis och så var de ju på Elvis revir..
Nej, nu ska jag iväg och kolla täcken!
Ha dé!/tant raffa

Blommande raps, ängsklockor och lupiner...

Kategori: Allmänt

...har jag aldrig förr sett den 4:e november!
Ja, åtminstone inte i Falun med omnejd...
Vi har varit till kyrkogården i Långshyttan och tänt ljus inför Allhelgonahelgen och åkte över St. Skedvi hem, det är på landet det och vi såg massor med rapsfält som var alldeles gula, de var visserligen mycket glesare än på sommaren, men ändock gula!
Tänkte stanna och plocka en bukett med ängsklockor, men de var så vackra där de stod så det fick vara och lupiner, massor med lupiner!
Vanligtvis så har det hunnit bli tjäle i backen vid den här tiden på året och oftast har snön kommit också, men nu är det ju nästan 10 grader varmt och det kommer tydligen fortsätta vara sådant här väder ett tag framöver..
Vi var som sagt var till kyrkogården och tände ljus idag, har införskaffat gravljus som har en brinntid på 50 timmar så det ska brinna i morgon också (om allt stämmer..)
Annars så har vi inte några planer inför helgen, de små kungligheterna är hos fadern och lillprinsen är i Gävle..
Maken, han är på bättringsvägen (tack och lov) så få se, om det blir någon tur med bilen, jag måste erkänna, att jag är lite trött på hans suckande och pustande, enbart för att han vill ha medömkan tror jag, men jag är ingen "ömkande" typ så....
Att det är höst, det märks så tydligt nu, trädgården ser så naken" ut och Elvis tillbringar mer tid inomhus, han sitter/ligger på altanen och har full koll på småfåglarna som kommer och äter utav talgbollar och nötter som vi hängt ut och han "skäller" emellanåt och så slickar han sig om munnen..?!
Rolig prick den där Elvis...
Ha dé!/tant raffa

+ 13,5 grader...

Kategori: Allmänt

...är det ute och det är den 1:a november!
Förra året hade vi snö det här datumet, första snön hade kommit och låg kvar hela vintern.
Det har varit varmt hela helgen, lite varierande med sol och grått...
I lördags så var jag och hejade på en bloggkompis, det var Paula (Paulas pörte) och hennes man Hasse, de var barn/djurvakt hos Paulas dotter och jag ville inte att detta tillfälle skulle gå oss förbi och jag måste ju säga, att de var precis så trevliga som jag trodde att de skulle vara!
Det var liiiite nervöst innan jag kom fram dit där de var, men träffade på Hasse då jag gick från parkeringen, han var ute och rastade hundarna (tre stycken!) och sen var det ju bara att gå in och krama om Paula..
Ja, jätteroligt!
Att de inte kom hem till oss, det berodde på att min make låg sjuk, han är fortfarande sjuk och jag ville ju inte att han skulle smitta ner dem, men nästa gång så hoppas jag att de kommer till oss..
Igår så var lilla prinsessan här medan moder, "personen" och prinsen var ner i Falu gruva, prinsessan gillar inte det, hon har varit dit en gång förut och det var ingen höjdare enligt henne!
Sedan ringde mågen från Gävle, han och Ture skulle till stugan i Västerdalarna med en massa grejor så de kom förbi på hemvägen.
Det blev en så bra dag igår, visserligen så höll maken sig på övervåningen mesta tiden, men de små kungligheterna, de lekte och hade jätteroligt tillsammans och det var så härligt att se, att det gick så bra fast det är så stor åldersskillnad dem emellan.
Ture, han kollar ju hela tiden hur de äldre gör och så gör han precis likadant..(han tror att han gör lika i alla fall..)
Härligt att ha dem här på middag hela högen!
Jag bjöd på ostfylld, baconlindad köttfärslimpa och potatismos, det smakade riktigt bra!
Idag är det en "softare" dag, inte många knop gjorda, har varit och handlat bara och så har jag ju pysslat om min sjuke make förstås...
Ska bli intressant att se, hur länge det dröjer innan jag ligger däckad, fick ju massor med pussar igår utav mina tre små kungligheter och det innebär ju tre olika bakteriehärdar, men va sjutton, det är det värt!!
Ha dé!/tant raffa